Situácia sa opakuje, hráči sú tí istí

Akciová spoločnosť Slovnaft sa privatizovala kupónovou metódou a neskôr sa jej veľký balík akcií predával za päť korún a šiestu dlaň. Slovnaft mal finančné problémy. Tie mu pomohla vyrovnať spoločnosť MOL. Vďaka nej prežil finančnú krízu, ktorú mu spôsobil nevýhodný úver. Privatizácia Slovnaftu za čias Vladimíra Mečiara mala kritikov. Nepáčilo sa im, že privatizéri lacno kúpili akcie, ktoré majú veľkú hodnotu.
Počet zobrazení: 2347
2-m.jpg

Akciová spoločnosť Slovnaft sa privatizovala kupónovou metódou a neskôr sa jej veľký balík akcií predával za päť korún a šiestu dlaň. Slovnaft mal finančné problémy. Tie mu pomohla vyrovnať spoločnosť MOL. Vďaka nej prežil finančnú krízu, ktorú mu spôsobil nevýhodný úver. Privatizácia Slovnaftu za čias Vladimíra Mečiara mala kritikov. Nepáčilo sa im, že privatizéri lacno kúpili akcie, ktoré majú veľkú hodnotu.

Po roku 1998 sa preto privatizátor, teda spoločnosť Slovintegra, vyrovnala s Fondom národného majetku SR tak, že mu vrátila 10 percent akcií. Po vstupe spoločnosti MOL bolo známe, že po akciách Slovnaftu bude zhánka. Spoločnosti Istrokapitál, Slovintegra a Penta Group, ktoré vznikli na základe finančných aktív fondov z prvej vlny kupónovej privatizácie, neváhali a nakupovali. Prvé pochybnosti o obchodoch s akciami Slovnaftu vyslovil Úrad pre finančný trh (ÚFT) už v januári tohto roku a pozastavil vyrovnanie obchodov s akciami, ktoré sa predávali z portfólia otvorených podielových fondov českej investičnej spoločnosti InvestAge. „Existuje dôvodné podozrenie, že podielnikom otvorených podielových fondov by vyrovnaním uzatvorených obchodov bola spôsobená škoda,“ vysvetlil hovorca ÚFT Marek Kačmár. Horúco okolo akcií Slovnaftu však bolo až koncom marca. Každý si domyslel, prečo InvestAge lacno predávali akcie Slovnaftu. Koncom marca sa akcie Slovnaftu obchodovali v priebehu dvoch dní v širokom cenovom pásme 1317-1600 Sk. Druhá emisia Slovnaftu 02 sa tiež obchodovala, a to pri svojom doterajšom maxime 1400 Sk. Z priamych obchodov s akciami za zmienku stáli koncom marca dva prevody. Išlo o prevod akcií prvej emisie v počte 5,8 mil. kusov pri cene 1383 Sk a prevod druhej emisie v počte vyše 700 tisíc kusov pri cene 1256 Sk. Išlo o prevod akcií, ktorým MOL vstupuje do Slovnaftu. MOL sa s firmami Slovintegra a Slovbena dohodol na obchode vlani na jeseň, odvtedy kurz akcií Slovnaftu na bratislavskej burze rástol. Po tom, čo podiel MOL-u v Slovnafte stúpne, totiž bude musieť vyhlásiť ponuku na prevzatie ostatných akcií. Drobní akcionári nedostanú za akciu Slovnaftu 2200 Sk, teda toľko, čo Slovintegra a Slovbena. Cena sa v povinnej ponuke skôr priblíži k zákonom stanovenej hranici. Zo zákona cena nesmie byť nižšia ako priemerný kurz akcie Slovnaftu za posledných šesť mesiacov alebo polovica čistého základného imania pripadajúca na jednu akciu podľa posledných auditovaných výsledkov. Tá zatiaľ nie je známa, priemerný kurz je približne 930 Sk. Za koľko bude MOL akcie odkupovať, sa majitelia akcií dozvedia zrejme až pri vyhlásení ponuky. „Návrh sme dostali. Teraz máme 7 pracovných dní na to, aby sme posúdili, či je v súlade so zákonom,“ povedal hovorca ÚFT Marek Kačmár. Po schválení návrhu bude MOL musieť svoju ponuku zverejniť. V snahe získať pre drobných akcionárov čo najlepšiu cenu sa predminulý týždeň na burze previedol pomerne veľký balík akcií Slovnaftu, ktorým sa výrazne zvýšila priemerná cena. Burza na to reagovala zablokovaním obchodovania s akciami pre podozrenie z poškodzovania trhu. Neskôr obchody uvoľnila. Minulý týždeň finančná skupina J & T podala na Úrad pre finančný trh podnet na zablokovanie obchodov, ktorými MOL nadobudol v Slovnafte väčšinu. Úrad vydal predbežné opatrenie v stredu (26. marca.), v piatok (28. marca) ho zrušil. Akcie Slovnaftu sa počas zvyšných dvoch dní týždňa obchodovali pri cenách 1317-1600 Sk.

Situácia sa opakuje Predminulý rok sa v posledný deň, keď sa dá vôbec obchodovať na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) predal veľký balík akcií spoločnosti VSŽ, a.s. Košice. Akcie predával Transpetrol v piatok 22. decembra 2001. Obchod skúmal Úrad pre finančný trh, ktorý vyslovil hypotézu o možnej súvislosti prevodu veľkého balíka akcií a predchádzajúcich obchodov s akciami VSŽ na BCPB. Jeho skúmanie sa skončilo tým, že dal pokutu členovi BCPB, maklérskemu domu J & T Securities, o.c.p. Spoločnosť sa neodvolala, ale zaplatila vyrúbanú pokutu dva milióny Sk. Tá je zanedbateľná oproti potenciálnemu zisku z ovládania spoločnosti VSŽ. J & T Securities dostala pokutu za to, že predávala akcie VSŽ pre svojho klienta za nízke ceny. Prakticky to znamená zanedbanie odbornej starostlivosti. Penta Group upozornila 14. decembra 2001 na dianie na BCPB, keď došlo k viacnásobnému poklesu priemernej ceny akcií VSŽ prostredníctvom anonymných predajov za nezvyčajne nízke ceny. V tejto súvislosti podala vedeniu burzy sťažnosť. Podľa riaditeľa dcérskej spoločnosti Penty a.s. Invest Brokers, o.c.p., Mirona Zelinu vplyvom neracionálnych predajov menších množstiev akcií v rámci aukčného obchodovania za ceny na úrovni stanoveného minima klesla cena akcií VSŽ z 218 Sk z 5. decembra na 116,50 Sk 12. decembra. Takéto konanie bolo podľa Zelinu ako zámerné obchodovanie za ceny nevýhodné pre klienta sankcionovateľné a môže byť potrestané pokutou alebo dokonca vylúčením spomedzi členov BCPB.

Stratená klávesnica Firma, ktorá je členom burzy, robí obchody cez fyzickú osobu – makléra. Pripomeňme si, že ak by maklér chcel vedieť o dopyte po akciách VSŽ, tak by na osobnom počítači stlačil kláves hore vo vrchnom rade, na ktorom je napísané F 4. Ak ho nestlačil, tak o dopyte akcií vôbec nevedel. Akcie sa na burze predávajú v rámci vymedzeného cenového pásma – od určitej ceny po určitú cenu. Pásmo sa dá ovplyvniť dvoma spôsobmi. Ak sa akcie predávajú na dolnej hranici cenového pásma, cena akcií sa stáča smerom dole. Ak sa predávajú na hornej hranici cenového pásma, cena akcií sa vytláča smerom nahor. Dá sa to urobiť aj na anonymnom trhu. Ako? Veľmi jednoducho. Maklér firmy Jano sa stretne s maklérom firmy Tibor. Povedia si, že presne o 11. 00 stlačia klávesy s ponukou a súčasne s kúpou akcií. Všetko je v súlade so zákonom. Ak aj Úrad pre finančný trh pozastaví obchodovanie s akciami, nič sa nedeje. O tom, či sú obchody „kóšer“, rozhodujú členovia Výboru pre obchodovanie Burzy cenných papierov v Bratislave. Ak je v ňom väčšina tých, ktorí vďaka „anonymnému“ obchodu môžu zarobiť, prehlasujú toho člena BCPB, ktorý môže vďaka anonymnému obchodu prerobiť? O súlade obchodov so zákonom nemôžu predsa rozhodovať účastníci trhu. Automaticky sa dostávajú do konfliktu záujmov. Už ste videli situáciu, keď väčšina ide sama proti sebe?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984