Ani systém, ani peniaze

Z dlhu 1,2 miliardy amerických dolárov nám Ruská federácia dodnes vyplatila iba 300 miliónov prostredníctvom tovaru a ďalších 45 mil. v hotovosti pred šiestimi rokmi. Za 20 mil. USD letel s prepeličkami do vesmíru slovenský kozmonaut. Napriek tomu, že vláda Mikuláša Dzurindu odmietla v rámci deblokácie ruského dlhu priviezť na Slovensko raketový systém S 300,
Počet zobrazení: 884

Z dlhu 1,2 miliardy amerických dolárov nám Ruská federácia dodnes vyplatila iba 300 miliónov prostredníctvom tovaru a ďalších 45 mil. v hotovosti pred šiestimi rokmi. Za 20 mil. USD letel s prepeličkami do vesmíru slovenský kozmonaut. Napriek tomu, že vláda Mikuláša Dzurindu odmietla v rámci deblokácie ruského dlhu priviezť na Slovensko raketový systém S 300, chce teraz Moskve kompenzovať náklady za jeho výrobu vo výške takmer jednej miliardy korún. Namiesto toho, aby RF dávala nám, financie poputujú z Bratislavy na ruský účet.

Zmluvu o dovoze S 300 v rámci deblokačného dlhu podpísala ešte tretia vláda Vladimíra Mečiara. Súčasný kabinet ju však svojím uznesením z roku 1999 zrušil, čím zmaril ďalšie deblokácie. Ale zrazu sa karta obrátila. Už vlani v lete sme na stránkach SLOVA informovali o úvahách, podľa ktorých by Slovensko od Ruska tento systém získalo a následne by ho predalo tretej krajine. SR by tak vystupovala iba v úlohe sprostredkovateľa.

Pred rokom sa taktiež vynárali dohady, prečo by niektorý iný štát kupoval S 300 práve od nás, a nie priamo od výrobcu. Odpoveď bola veľmi logická - takýto obchod by mohla za vysokú províziu uskutočniť iba firma, ktorá má dobré vzťahy s Ruskom, pričom by tretej krajine vedela ponúknuť výhodnejšie podmienky. Takúto alternatívu v týchto dňoch potvrdil aj bývalý minister obrany Ján Sitek, keď v istom denníku povedal: "Viem, že slovenskí podnikatelia prejavili záujem o odpredaj tohto systému do tretej krajiny, na čom mohol zarobiť aj štát. Vláda to však neakceptovala." Pritom S 300 sme mohli predať len do štátov, ktoré sa nenachádzajú v zmluve medzi SR a USA z roku 1995. V nej sa totiž presne definujú oblasti, do ktorých Slovensko nesmie vyvážať vojenskú techniku. V lete minulého roka sa v súvislosti s touto transakciou rozprávalo o Kuvajte a Tchajwane.

Aj keď politici a vojaci argumentovali pri odmietnutí tohto systému tým, že nie je vhodný na naše podmienky, Slovensko už jednu S-tristovku má. Takto mohlo disponovať druhou, alebo aspoň peniazmi z jej predaja. Tie nielenže nemáme, no dokonca o približne jednu miliardu korún prídeme! Súdnemu človeku sa v tomto prípade právom stráca logickosť postupu súčasnej vlády. Jedine, ak by chcel premiér Dzurinda pokračovať v tzv. kolenačkovej politike nielen smerom na Západ, ale aj Východ. V uplynulých dňoch vláda intenzívne rokovala o východiskách štátneho rozpočtu pre budúci rok. Hádam jej v ňom nebude chýbať zbytočne vyhodená miliarda.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984