Nové rátanie pravici nepomôže

Poľsko sa topí v problémoch. Hospodárstvo stagnuje, nezamestnanosť rastie (16 percent, čiže 3 milióny ľudí) a doslova traumatizuje spoločnosť, dramaticky sa zvyšuje deficit verejných financií. Je zle, ale môže byť ešte horšie.
Počet zobrazení: 933

Poľsko sa topí v problémoch. Hospodárstvo stagnuje, nezamestnanosť rastie (16 percent, čiže 3 milióny ľudí) a doslova traumatizuje spoločnosť, dramaticky sa zvyšuje deficit verejných financií. Je zle, ale môže byť ešte horšie.

Nespokojnosť s politickým, ekonomickým a najmä sociálnym vývojom v krajine je obrovská. Takmer tri štvrtiny Poliakov zastávajú podľa prieskumov názor, že "vývoj v krajine sa neuberá dobrým smerom." Až 62 % opýtaných sa domnieva, že nájsť prácu je veľmi ťažké a 24 % tvrdí, že dnes je to celkom nemožné. Spokojnosť s touto vládou vyjadruje len 14 percent občanov. Takýto obraz poskytuje krajina našich severných susedov pred voľbami, ktoré prezident Kwašniewski vyhlásil na 23. septembra.

Zvýhodnenie menších strán

Parlament pol roka pred voľbami zmenil volebný zákon tak, že zvýhodňuje stredné a menšie strany. Má to zabrániť najsilnejšej súčasnej poľskej strane - Zväzu demokratickej ľavice (SLD), aby v koalícii so svojím volebným partnerom, ktorým je Únia práce (UP), získala väčšinu v Sejme, a tým aj právo zostaviť vládu. Koalícii SLD-UP prisudzujú všetky prieskumy preferencie medzi 43 až 48 percentami. Podľa doterajšieho volebného zákona, ktorý vychádzal z d´Hontovej metódy prepočítavania hlasov, by ľavica získala v 460-člennom Sejme takmer 300 kresiel. Podľa nového, ktorý stavia na metóde Saint League, o niekoľko desiatok menej.

Prezident nový zákon ostro skritizoval, zato však podpísal. Pripomenul, že to bola práve Demokratická únia (predchodkyňa dnešnej Únie slobody - UW), ktorá existujúci volebný zákon v roku 1992 navrhovala a presadila. Práve vďaka tomuto volebnému mechanizmu, ktorý preferuje silnejšie strany a vlády, pretrvali vládne kabinety po celé volebné obdobie. Ostatne, d´Hondtovu metódu úplne akceptovala Volebná akcia Solidarita (AWS) a vďaka nej uspela v minulých voľbách. Prezident verejne povedal to, čo všetci vedia: jednoznačným dôvodom na zmenu volebného zákona krátko pred voľbami je nepríjemný pád preferencií AWS i UW. Práve tieto subjekty s pomocou Poľskej ľudovej strany (PSL), ktorá na zmene volebnej matematiky tiež zarobí, nový zákon presadili.

Voľby nevyhráva metóda

Reakcia predsedu SLD Leszka Millera, bola profesionálna: "Autori nového zákona zabudli, že voľby nevyhráva tá či oná metóda, ale spoločenská klíma a vôľa voličov. Náš cieľ je jasný a nemeníme ho: získať väčšinu." Podobná sebadôvera vyžarovala aj z populárnej poslankyne SLD Izabelly Sierakowskej, známej svojím neohrozeným postojom k agresii USA a síl NATO voči Juhoslávii. "Sme silou pevnou a disciplinovanou, dobre pripravenou a s reálnym a príťažlivým programom, takže si dáme radu. O to väčšia bude ich horkosť z porážky," povedala.

Podľa preferencií vedie SLD-UP s už spomínanými 43 až 48 percentami, nasledovaná novým subjektom - Občianskou platformou (PO) známeho tria Andrzej Olechowski, Maciej Plažyňski a Donald Tusk, ktorému prieskumy prisudzujú 16-17 %. Na tretej až štvrtej priečke sa pohybujú AWS A PSL s preferenciami okolo 10-12 %. Geremkova UW balansuje tesne nad 5-percentnou hranicou a tesne okolo nej sa nachádza aj Lepperova radikálna formácia roľníkov Samoobrona, ktorá uvažuje o volebnej spolupráci s Poľskou socialistickou stranou (PPS) Piotra Ikonowicza. Dodajme, že preferencie Millerovej SLD sa okolo 40 % držia už dlhšie ako rok a s blížiacimi sa voľbami skôr mierne stúpajú. Zdá sa, že Poliaci sú rozhodnutí voliť zmenu.

Autor (1940) je český publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984