Vážení priatelia, nie NIE!

Odyseovská historická paralela o voskom zaliatych ušiach námorníkov (príhovor Mariána Repu Vážení priatelia, nie! SLOVO č. 22/2001) možno mala pozitívny vplyv na koncentráciu bojovníkov, ale výrazne kríva ako príklad pre dianie v súčasnej politike na Slovensku.
Počet zobrazení: 961

Odyseovská historická paralela o voskom zaliatych ušiach námorníkov (príhovor Mariána Repu Vážení priatelia, nie! SLOVO č. 22/2001) možno mala pozitívny vplyv na koncentráciu bojovníkov, ale výrazne kríva ako príklad pre dianie v súčasnej politike na Slovensku. Zaliať uši voskom, prípadne ešte navyše zalepiť oči medom! Veď načo potrebuje občan vedieť pravdu o skutočnom stave spoločnosti? Prečo by sa mal pýtať, čo pozitívne z pohľadu zlepšovania jeho životnej úrovne urobili predstavitelia politických elít od roku 1989? Zaliať uši a zalepiť oči pred pravdou môže byť cieľom iba tých politikov, ktorí v doterajšom manažovaní krajiny sklamali. Ako môže mať občan dôveru, že súčasná elita vie správne riadiť štát, keď sa dvaja z troch najvyšších činiteľov - predseda NR SR a premiér - priznajú, že o podozreniach zo zneužívania financií z eurofondov sa dozvedeli z médií!? Ako si môžeme byť istí, že majú potrebné informácie na iné dôležité rozhodnutia?

Napr. ministerstvo zdravotníctva zlým manažovaním premárnilo 6 mil. ECU (260 mil. Sk) z fondu PHARE, ktoré sa mohli využiť na výhodné úvery pre vznik súkromného sektora lekárov prvého kontaktu. Iný príklad je rozhodnutie vlády zvýšiť platy zdravotníckym pracovníkom. Rozhodnutie existuje, viac peňazí však nie je. Riaditelia nemocníc, ak chcú splniť spomínané uznesenie, musia odobrať iba z toho, čo majú k dispozícii. A tak sa peniaze nedostanú dodávateľom energií či liekov. Špirála smerujúca k definitívnemu kolapsu sa krúti ďalej. Na Slovensku sa už nedá hovoriť o ľavicových či pravicových riešeniach. Napr. v zdravotníctve či školstve zostáva iba jediná cesta: Riešenie rozumom!

Ak M. Repa používa termín mediokracia ako akýsi strašiak z možného vymývania mozgov, lebo inak sa zrejme podľa neho majiteľ média nedokáže v politike presadiť, tak ako protipól použijem myšlienku zakladateľa politickej etiky, filozofa Platóna: MERITOKRACIA - vláda podstatného. Znamená to vládu tých, ktorí majú najväčšiu spôsobilosť vládnuť, podloženú dôkazmi o dosiahnutom. Občania si pri porovnávaní schopnosti manažovania začínajú dávať otázku, čo za kým je. Iba dôkazy o dosiahnutom vzbudia v ľuďoch vieru, ktorá je podmienkou úspechu. Môžeme mať najdokonalejšie zákony, demokraciu, politický systém, ale ak sa budú realizovať so sebeckými, nespravodlivými a neslobodnými politikmi, tak aj systém bude nespravodlivý, sebecký a neslobodný. Koalícia HZDS/SNS/ZRS zanechala po sebe spúšť v podobe ignorácie morálnych a demokratických princípov a demonštratívneho uplatňovania moci silou. Koalícia rozpadávajúcej SDK, SDĽ, SOP a SMK sa zdiskreditovala amaterizmom a klientelizmom. Uplynulých 11 rokov v slovenskej politike bolo predovšetkým o nemorálnosti. Občanovi by mal ostať dlho v pamäti obraz bývalého ministra obrany mávajúceho kópiami ústrižkov tipovacích lístkov, ktorými zdôvodňoval reálnosť svojich príjmov na výstavbu drahej vily. Občan si bude môcť vybrať z ponuky, ktorú mu predložia predstavitelia politických elít, ktorí všetci už na Slovensku vládli, a z ponuky ľudí, ktorí vo svojej profesii dokázali schopnosť dobrého manažovania. Niektorí radia zalievať uši. No to je rovnaké, ako v myšlienke nemeckého básnika J. W. Goetheho: "Chcete sa zbaviť pravdy? Zahlušte ju!" Priatelia, ja nevyzývam s pátosom: "Povedzme usmievavým vábničkám NIE!". Ja radím: Nedajte si zaliať uši a zalepiť oči. Porovnávajte! Porovnaním prídete k jednoduchému nie NIE!

Ľubomír Lintner, podpredseda ANO

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984