Nastal čas zmeny

Po takmer ôsmich rokoch vystriedal Jaroslava Volfa na čele SDSS guvernér Eximbanky Ľudomír Šlahor. Do predsedníckeho kresla zasadol v hodine dvanástej, keď sa preferencie strany pohybujú okolo nuly. Sociálni demokrati však nehádžu flintu do žita a chcú sa pokúsiť o návrat do veľkej politiky.
Počet zobrazení: 1418

Po takmer ôsmich rokoch vystriedal Jaroslava Volfa na čele SDSS guvernér Eximbanky Ľudomír Šlahor. Do predsedníckeho kresla zasadol v hodine dvanástej, keď sa preferencie strany pohybujú okolo nuly. Sociálni demokrati však nehádžu flintu do žita a chcú sa pokúsiť o návrat do veľkej politiky.

Jednou z nepopierateľných zásluh odstupujúceho Volfa bola schopnosť doslova vytiahnuť SDSS do parlamentných lavíc. Podarilo sa mu to spolu s Marcelou Gbúrovou v rámci koalície Spoločná voľba v roku 1994 a v posledných voľbách dokonca s ďalšími troma poslancami. Pozitíva sa však s odstupom času môžu v konečnom dôsledku ukázať ako negatíva. Rozhodnutie vstúpiť do SDK sa v roku 1998 javilo výhodnejšie, ale dominantné pravicové subjekty však SDSS i zelených vymazali z politickej mapy Slovenska. Stranu postupne opustili dvaja poslanci - odborár Jozef Krumpolec a "zakuklený kádehák" František Halmeš, aby ich nasledovali podpredsedovia Vladimír Drozda a Štefan Pétery. Z topiacej sa lode už ušli skoro všetci. Zostali len tí, ktorým ide naozaj o napĺňanie sociálnodemokratických hodnôt v praxi.

Nový predseda Ľudomír Šlahor bol zvolený jasnou väčšinou (získal 92 zo 110 platných hlasov) a zdalo sa, že všetko je takpovediac v suchu. Ale iskriť sa začalo hneď pri návrhoch na zmenu stanov. Volf si chcel udržať aspoň pozíciu podpredsedu, no Šlahor pohrozil odstúpením, ak sa jeho návrhy neprijmú en bloc. Jeho úsilím bolo dostať prostredníctvom zmien do Ústrednej rady podľa možností čo najviac "mladých vlkov" z SDMS. Predsedu mladých sociálnych demokratov Martina Kuglu tak možno o dva týždne na zasadnutí ústrednej rady zvolia za podpredsedu SDSS.

Po hrozbe tzv. šebejovského vývoja nakoniec Volf od svojich požiadaviek ustúpil. Bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie kroky v prípade, že zostane "len" radovým poslancom. Už teraz trocha prekvapujú jeho vyjadrenia o znižovaní daní z uhľovodíkových palív. Tie rozhodne nepatria do agendy ľavičiarov. Je preto otázne, za koho bude J. Volf najbližší rok kopať. Jeho presadzovanie lobistických záujmov však môže úplne potopiť snahu o čistotu v politike, ktorá viackrát zaznela zo Šlahorových úst: "Na Slovensku je veľa takých, čo sa hlásia k ľavici. Avšak nestačí len slovne deklarovať, že sme ľavica. Politická strana by mala presadzovať naozaj ľavicové hodnoty. Zatiaľ tie slovné deklarácie boli iba v rovine deklaratívnej a neuskutočnili sa. V tom vidím momentálne krízu ľavice. Ľudia na Slovensku by mali vidieť, že sme ľavicou čistou a neskorumpovanou."

Na to, aby o tom presvedčili aj občanov, však sociálnym demokratom veľa času nezostáva. Najmä, keď v najbližšom období nemajú v úmysle integrovať sa s SDĽ a chcú postupovať samostatne.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984