Keď budú musieť byť deti samy doma

"Si zdravotník? Nízka životná úroveň zajtra z teba urobí pacienta!" - hlásal minulú stredu transparent v rukách zdravotníkov na zhromaždení v Bratislave. Protestom chceli dať jasne najavo, čo si myslia o sľuboch vlády a ministra zdravotníctva Romana Kováča ohľadom zvýšenia svojich platov.
Počet zobrazení: 1369

"Si zdravotník? Nízka životná úroveň zajtra z teba urobí pacienta!" - hlásal minulú stredu transparent v rukách zdravotníkov na zhromaždení v Bratislave. Protestom chceli dať jasne najavo, čo si myslia o sľuboch vlády a ministra zdravotníctva Romana Kováča ohľadom zvýšenia svojich platov. Premiér Mikuláš Dzurinda už dávnejšie avizoval, že práve v onú stredu sa bude vláda zaoberať otázkou tak dlho avizovaného, sľubovaného a neustále odkladaného zvýšenia platov lekárov, zdravotníckych pracovníkov a učiteľov. Človeku napadá: išlo o vopred veľmi dobre zohratý scenár, alebo o zhodu náhod? Ale to, že v stredu pravidelne zasadá vláda, náhoda nebola. A tak sa štrajkujúci mohli takmer ihneď dozvedieť, že sa im (teda len lekárom a sestrám) od 1. júna zvýšia platy v rozpätí od 20 do 45 percent. Bolože to radosti! Zodpovedná hospodárska politika prináša ovocie. Uvedomili si zdravotníci, že v skutočnosti ide len o realizáciu už dávno odsúhlasených opatrení k zvýšeniu platov, ktoré sú navyše selektívne (len lekári a sestričky) a neobsiahnu všetkých pracovníkov rezortu zdravotníctva?! Zníži sa tým miera korupcie v zdravotníctve?

Začali sme lekármi, zdravotnými sestrami a učiteľmi. Ak bude zdravý vývoj pokračovať, upravíme aj mzdy ďalších zamestnancov, tvrdí predseda vlády. Apropo, učitelia! Ak sa im zdvihnú platy od 1. júla o štyri a od 1. septembra 2001 o tri percentá (veď cez letné školské prázdniny majú aj oni prázdniny) a od. 1. apríla 2002 dôjde ku zvýšeniu ich tarifných platov o 16 percent, bude celé toto pozdvihnutie ich životnej úrovne pri dnešnej miere inflácie v konečnom dôsledku minimálne a nič neriešiace gesto. Pedagógovia mali 16. mája na pláne protestný štrajk. Nebol. Rozhodli tak "pedagogickí" odborári. Ak by platy učiteľom predsa len nevzrástli, pôjdu do ulíc v decembri. Spoločensky vhodnejším a najmä účinnejším obdobím by však bol práve avizovaný máj - čas maturitných písomiek, skúšok, prijímacích pohovorov, keď by naše/vaše deti museli zrazu zostať doma (a my s nimi), pretože by ich jednoducho nemal kto učiť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984