vytrhnuté z internetu

Klasik českej science-fiction Ludvík Souček popísal v jednej zo svojich poviedok situáciu, keď počítač anglické príslovie "out sight - out mind" (zíde z očí, zíde zmysle) preložil ako "slepý idiot". Skúste porozumieť nasledujúcej vete: "Asi tolik být příjemný odpustit mne do člen určitý porce jídla a nesprávně pochopit".
Počet zobrazení: 1355

Klasik českej science-fiction Ludvík Souček popísal v jednej zo svojich poviedok situáciu, keď počítač anglické príslovie "out sight - out mind" (zíde z očí, zíde zmysle) preložil ako "slepý idiot". Skúste porozumieť nasledujúcej vete: "Asi tolik být příjemný odpustit mne do člen určitý porce jídla a nesprávně pochopit". V origináli to znie "So please forgive us our mess and mistakes", čo v správnom preklade znamená "Tak nám, prosím, prepáčte neporiadok a chyby". Český text vyprodukoval počítač, ide o strojový preklad anglickej stránky fanúšikov hokejistu Jágra do češtiny, ktorú možno nájsť na adrese www.angelfire.com/pa3/jaromirjagr. Mýlil sa až tak veľmi nebohý autor sci-fi?

Adresa sunsite.berkeley.edu/London/ je adresou sajtu, kde nájdeme tie najpodrobnejšie informácie o Jackovi Londonovi a texty jeho diel. Bol som zvedavý, či tu možno objaviť jeho strašnú víziu o konci 20. storočia Železná päta, alebo jeho socialistické články a brožúry. Sú tam. Nájdeme zasvätený Londonov životopis, i výklad jeho socialistických postojov a podrobnú informáciu o filozofoch, ktorí mali naňho vplyv.

Bol som zvedavý, či bude na internete výklad dejín a zmyslu prvomájových osláv v angličtine. Našiel som tam adresu www.infoshop.org/mayday2000.html. Je to podrobná a zaujímavá interpretácia tejto histórie z hľadiska anarchistov. Tu som sa dozvedel, že obete americkej justičnej vraždy v roku 1887 boli anarchisti, proti ktorým Druhá internacionála viedla ideologický boj.

Vynikajúce časopisy o exotických alebo iných krajinách nie sú iba v angličtine, ale aj v dostupnejších jazykoch, napríklad v češtine. Vyrovná sa im napríklad časopis Lidé a země, ktorý vychádza už okolo 50 rokov a obsahuje vynikajúce reportáže. Na internete sú všetky čísla tohto časopisu od roku 1996 na adrese www.lideazeme.cz.

Nepohodol som sa so svojím synom. Istý učiteľ na jednej českej priemyslovke si vymyslel naozaj originálny trest na neposedných študentov - napísať báseň. Môj syn považoval tento nápad za rozkošný, pokiaľ som mu nepovedal, že onen učiteľ uverejnil výplody svojich študentov na internete. Kto chce vedieť, ako takéto básne za trest môžu vyzerať, nech si vyťuká internetovskú adresu www.spszr.cz/~zahradka/basne0.htm.

Niektoré rady populárneho českého sexuológa Radima Uzla sú naozaj originálne. Napríklad na otázku, čo robiť, ak partner(-ka) chrápe, odporučil spať v inej miestnosti. Lenže, zabudol dať radu, ako z jednej miestnosti do druhej robiť činnosť, ktorá je jeho profesionálnou náplňou. Podobné rady dáva v rozhlasovej relácii Červenanie, ktorú vysiela viacero českých a jedno slovenské rádio. Červenanie je však aj internetovská stránka na adrese web1.cz. K dobru jej možno pripísať, že sa partnerské vzťahy neredukujú na oblasť profesionálneho záujmu doktora Uzla, ale sa venujú aj iným oblastiam.

Internetovskú stránku má aj ruská verejnoprávna televízia, ktorú možno pozerať prostredníctvom káblových rozvodov. Jej adresa je www.ortv.ru. Kto ešte rozumie po rusky a chce sa dozvedieť, aký bude program v nasledujúcich dňoch, môže si ho nájsť na tejto adrese. Žiaľ, ruská televízia vysiela možno ešte viac amerických filmov, než slovenská.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984