Miznúci svet

V posledných rokoch sa tvár slovenských miest začala postupne meniť. Zväčša k lepšiemu. Renovujú sa nielen fasády domov na námestiach, ale nový vzhľad dostávajú kompletne celé budovy. Mačacie hlavy poprekrývané asfaltovými záplatami nahrádza nová kamenná dlažba.
Počet zobrazení: 1511

V posledných rokoch sa tvár slovenských miest začala postupne meniť. Zväčša k lepšiemu. Renovujú sa nielen fasády domov na námestiach, ale nový vzhľad dostávajú kompletne celé budovy. Mačacie hlavy poprekrývané asfaltovými záplatami nahrádza nová kamenná dlažba. Postupne sa na miesto hliníkových rámov výkladov dostávajú späť elegantné drevené obklady. Do centier sa vracia život, ktorý sa z nich vytratil. Ešte pred niekoľkými rokmi bývalo bratislavské korzo večer ľudoprázdne. Priatelia zo zahraničia, ktorých som sprevádzal ulicami hlavného mesta, to nevedeli pochopiť, pretože ľudia na Západe sú zvyknutí stretávať sa so známymi v kaviarňach a reštauráciách. Postupne ich otvárajú aj u nás, ale...

Odvrátenou stránkou porevolučného procesu premien je postupné miznutie tzv. historických kaviarní. Nevedno, ako to mohli staromestskí radní páni v Bratislave dopustiť, ale pred zrakom verejnosti sa vytratili jedna za druhou. Najprv sa zo Štefánky stala čínska reštaurácia, neskôr z Luxorky banka a z Grandky bingo! Metropolka je síce opravená, ale už to nie celkom ono, zmizlo i rovnomenné kino. Od začiatku roku je zavretá aj Múzejka, pretože sa majiteľ nedohodol s nájomcom. Klasické cukrárne v strede mesta možno spočítať na prstoch jednej ruky. Tú azda najznámejšiu - detskú cukráreň na Hviezdoslavovom námestí - nahradila piváreň Kelt.

Keď som sa uplynulý víkend prechádzal vyslnenými ulicami Starého Mesta, nakukol som do Lekárne u Salvátora na Panskej ulici s prekrásnym historickým interiérom, ktorú práve rekonštruovali - a zažil som malý šok. Dôvod - zanedlho sa premení na krčmu.

Nuž, zdá sa mi, že náš vzťah k histórii je akýsi popletený. Respektíve často úplne absentuje. Neviem si predstaviť, že by sa pražská kaviareň Slávia, alebo viedeňské Central café zmenili, povedzme, na banku. Naši susedia sú si vedomí, že tradícia je ako vzácny klenot, o ktorý sa treba starať a neradno s ním hazardovať. My, bohužiaľ, nie.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984