Pravica hľadá recept

Predčasné parlamentné voľby u našich severných susedov sú zažehnané. Rozhodol o tom poľský Sejm, keď odhlasoval rozpočet na tento rok. Umožnila to dohoda bývalých koaličných partnerov - Volebnej akcie Solidarita (AWS) premiéra Buzeka a Geremkovej Únie slobody (UW).
Počet zobrazení: 1000

Predčasné parlamentné voľby u našich severných susedov sú zažehnané. Rozhodol o tom poľský Sejm, keď odhlasoval rozpočet na tento rok. Umožnila to dohoda bývalých koaličných partnerov - Volebnej akcie Solidarita (AWS) premiéra Buzeka a Geremkovej Únie slobody (UW).

Zatiaľ čo pravica označila toto rozhodnutie za múdre a dobré pre Poľsko, vodca silnej opozičnej SLD Leszek Miller nazval deň schválenia rozpočtu "ponurým a smutným", pretože oddialením volieb na jeseň (september alebo začiatok októbra) dostáva vláda šancu napáchať ešte ďalšie škody. "Aby ste tomu rozumeli," povedal, "väčšina odhlasovala nízky ekonomický rast, vysokú nezamestnanosť a krátenie výdavkov na sociálnu sféru".

Stredopravá odpoveď

Tomu Poliaci rozumejú až pridobre, pretože život je čoraz drahší a zložitejší, a práce je čoraz menej. Sociálne rozdiely sa prehlbujú a na mnohých miestach už dostávajú drastickú podobu. Na vine je stúpajúci počet ľudí bez práce. Začiatkom roka ich boli 2 milióny 700 tisíc, čiže 15 percent obyvateľstva. Na jedno voľné miesto pripadá 473 nezamestnaných. Situácia sa zhoršuje od nástupu Buzkovej a Balcerowiczovej vlády (ten je dnes už guvernérom Poľskej národnej banky) a je odrazom poklesu tempa hospodárskeho rastu. Zatiaľ čo za vlády Zväzu demokratickej ľavice (SLD) a Poľskej ľudovej strany (PSL) sa prírastky pohybovali medzi 6 až 7 percentami ročne, po nástupe Buzkovej administratívy ekonomický rast nikdy nedosiahol ani 5 percent. Pritom skúsenosti z transformujúcich sa ekonomík potvrdzujú, že nezamestnanosť možno reálne znižovať až pri hospodárskom raste prevyšujúcom 6 percent.

Fiasko pravice v prezidentských voľbách a blížiace sa parlamentné voľby dali do pohybu poľskú politickú scénu. Najmä jej pravicovú časť, pretože ľavicová je konsolidovaná a očakáva jesenné meranie síl s veľkým optimizmom. SLD, ktorý už asi rok vykazuje preferencie okolo 40 percent, uzavrel volebnú dohodu s druhou najsilnejšou ľavicovou stranou - Úniou práce (UP) a s podporou ďalších subjektov sa bude usilovať o získanie nadpolovičnej väčšiny kresiel v Sejme. Pravica hľadá recept ako tieto ambície oslabiť. V polovici januára maršálek Sejmu a donedávna "korunný princ" AWS Maciej Plažyňski, vicemaršálek Senátu a neúspešný kandidát na post šéfa UW (po odchode L. Balcerowicza) Donald Tusk a najúspešnejší z Kwašniewského protikandidátov v prezidentských voľbách, exminister zahraničných vecí Andrzej Olechowski ohlásili vznik nového stredopravého subjektu s názvom Občianska platforma (PO).

Raketový nástup

Nová strana, ktorú oficiálne založili koncom januára v gdanskej hale Oliwia v programovej deklarácii medzi prioritami zdôrazňuje rozvoj vzdelanosti národa, oslobodenie ekonomiky zo zajatia hlúpych a zväzujúcich predpisov, boj s korupciou a bezduchým byrokratizmom, zlepšenie situácie v poľnohospodárstve, okysličenie komunálnej politiky zavedením priamej voľby starostov a primátorov atď. Reakcia na seba nenechala dlho čakať a k OP sa začali hlásiť jednotlivci aj celé organizácie nielen z UW (najmä dorast strany a územne Varšava s okolím a juh Poľska), ale tiež z AWS, predovšetkým stúpenci Alexandra Halla z Konzervatívno-ľudovej strany (SKL). Nový subjekt okamžite zachytili aj agentúry na výskum verejnej mienky a pridelili mu preferencie okolo 20 percent, teda toľko, čo majú AWS a UW dohromady. Niektorí analytici odhadujú volebný potenciál OP dokonca niekde medzi 25 až 30 percent.

Tento vzostup, pochopiteľne, najviac vyľakal tých, ktorých sa najviac dotkol - teda AWS a UW. Nový šéf Únie slobody B. Geremek najskôr nazval stúpencov novej strany "dezertérmi", no potom v úsilí nevyhrocovať spor sympatizantom OP v radoch UW odkázal: "Neodchádzajte, no ak predsa len chcete, odíďte rýchlo a dôstojne!" Podobne sa vyjadrila aj ďalšia autorita UW, expremiér T. Mazowiecki: "Urobte, čo považujete za správne, ale neničte preto Úniu. Možno by vám potom chýbala na spoluprácu." Traja tenori (ako tlač prezýva zakladateľov OP) sa ohradili proti výčitkám UW a AWS, že rozbíjajú svoje bývalé strany. "Nevyzývame členov na odchod a čo sa týka voličov, nie sú zajatci. Ak ich osloví niekto lepšie a presvedčivejšie svojím programom s osobnosťami, je to len dobre!"

Občianska platforma nestráca čas. Volebným lídrom a kandidátom na premiéra za OP sa stal M. Plažyňski, šéfom volebnej kampane a organizačného budovania strany bude A. Olechowski a programové otázky má na starosti D. Tusk. Vymenovaných bolo tiež 20 zmocnencov pre formovanie strany vo Varšave a jednotlivých častiach Poľska. AWS na aktivitu OP odpovedala premiérou svojho volebného programu, ktorý definitívne schváli už o pár dní na svojom kongrese. Ani SLD nečaká so založenými rukami a prichádza aj so sebakritikou. Jej šéf L. Miller konštatoval, že nie všetci z 8000 zástupcov SLD vo vedeniach obcí a miest pracujú v súlade s programom a predstavou SLD o službe verejnosti, no strana si poriadok urobí. O budúcnosti Poľska sa dnes rozhoduje nielen na celoštátnej, ale aj na komunálnej úrovni.

Autor (1940) je český publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984