Geopolitika detí a Slovensko

Politickú zmenu v roku 1989 nasledovala pomerne rýchlo zmena ekonomická a tá zas vyvolala mohutnú zmenu sociálnu. Každý z týchto procesov je komplexom, v ktorom naraz bežali a bežia rôzne čiastkové procesy a javy. Niektoré sú zjavné, iné zas pomerne skryté.
Počet zobrazení: 1125

Politickú zmenu v roku 1989 nasledovala pomerne rýchlo zmena ekonomická a tá zas vyvolala mohutnú zmenu sociálnu. Každý z týchto procesov je komplexom, v ktorom naraz bežali a bežia rôzne čiastkové procesy a javy. Niektoré sú zjavné, iné zas pomerne skryté. Napríklad zmena vekového zloženia obyvateľstva je proces, ktorý zatiaľ nepociťujeme tak výrazne a jasné, ako rast nezamestnanosti alebo nástup neoliberálnej vlády.

Všeobecne sa vie, že naše obyvateľstvo starne. Žiaľ, publicistika v médiách sa zaoberá skôr úzkoprsým politikárčením ako celospoločenskými či nebodaj globálnymi problémami. K nespokojnosti stačí, aby sme si prezreli publicistické a zahranično-politické strany českých denníkov. Ľuďom sa vnucuje predstava, že všetky naše sociálne problémy sú rýdzo domáceho pôvodu, že vyplývajú len z našej mentality atď. Minulotýždňové otvorenie Regionálneho centra Populačného fondu OSN (UNFPA) v Bratislave hádam čiatočne pomôže zvrátiť panujúce pomery nízkej informovanosti obyvateľstva a provinčnosti mediálnej diskusie. Odborníci OSN v oblasti demografie, zdravotníctva a sociálnej politiky využijú regionálne centrum UNFPA na Slovensku najmä ako základňu pre svoje expertné výpravy do krajín stredovýchodnej Európy a do oblastí bývalého ZSSR. Riaditeľom centra sa stal Dr. Reiner Rosenbaum, ktorý pracuje pre Spojené národy už desať rokov, z ktorých štyri strávil v Latinskej Amerike. Vo svete existuje iba osem regionálnych centier UNFPA, z nich tri sa nachádzajú v Afrike, dve vo východnej Ázii, jedno v arabskom svete (Jordánsko) a dve sú v Latinskej Amerike.

Tajomníčka generálneho riaditeľa UNFPA Nafis Sadiková pre SLOVO povedala, že populačným trendom v strednej Európe je klesajúca pôrodnosť a výrazné zmenšenie početnosti rodiny. V niekoľkých krajinách regiónu je miera rastu obyvateľstva nižšia ako 1 percento. Z toho vyplýva, že populácia starne a počet ľudí v produktívnom veku klesá. Tieto demografické trendy sa prejavia v sociálnej politike všetkých krajín: porastie záťaž na sociálne zabezpečenie a dôchodkové systémy. Podobná situácia vládne aj vo východnej Európe. Drastickú formu nabrala v Rusku, kde sa k nízkej pôrodnosti pridáva aj vyššia úmrtnosť. Je zaujímavé, že stredoázijské republiky bývalého Sovietskeho zväzu núkajú zložitejší obraz. V niektorých z nich sú miera rastu a pôrodnosti pomerne vysoké (Uzbekistan), kým v iných naopak nízke (Kazachstan).

Podľa Nafis Sadikovej má región strednej a východnej Európy okrem starnúcej populácie ešte jednu spoločnú demografickú črtu: interrupciu ako metódu kontroly pôrodnosti. Česká a Slovenská republika sú v tomto trende vďaka rozvinutým antikoncepčným službám výnimkou. Reprodukčné vzorce sa však niekedy líšia aj v rámci jedného regiónu. Napríklad Rómovia prevyšujú priemernú mieru pôrodnosti v celej oblasti strednej Európy. Nafis Sadiková spomenula príklad Albáncov, ktorých miera pôrodnosti je 2 percentá. Na Slovensku predstavuje táto miera len 0,8 percenta. Všeobecne platí, že najvyššie miery pôrodnosti existujú v etnikách a národoch, ktoré žijú v chudobe a v izolácii. Z toho vyplýva zaostalosť a nemoderný spôsob myslenia. Podľa Nafis Sadikovej je pre ľudí v treťom svete aj pre OSN inšpirujúcim príkladom populačná politika Číny, ktorá podala dôkaz, že mať menej detí sa vypláca. Dnes už i na odľahlom čínskom vidieku roľníci odmietajú mať viac ako dve deti, pretože „sa chcú stať bohatšími“.

Treba len dúfať, že zastúpenie UNFPA na Slovensku napomôže vytrhnúť našu verejnosť z kultúrno-informačnej izolácie. Okrem poznania, kam smeruje SDK a kam KDH, majú ľudia právo vedieť aj to, kam asi smeruje naša planéta s globálnou dedinou na chrbte.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984