Podujatie s novým rozmerom

Národné osvetové centrum pripravilo pre obdivovateľov a nadšencov tradičnej ľudovej kultúry vyše štvortýždňový sviatok hudby, tanca, spevu, remesiel, zábavy a gastronómie.
Počet zobrazení: 1026

Národné osvetové centrum pripravilo pre obdivovateľov a nadšencov tradičnej ľudovej kultúry vyše štvortýždňový sviatok hudby, tanca, spevu, remesiel, zábavy a gastronómie.

Cieľom organizácie je prostredníctvom DNÍ TRADIČNEJ KULTÚRY 2001 zaujať nielen domácich návštevníkov, ale prilákať aj zahraničných turistov. Prvý ročník si Národné osvetové centrum ako hlavný organizátor vyskúšalo už minulé leto. V porovnaní s ním tento rok nejde len o 20 dní navyše, o ktoré bude projekt bohatší, ale aj o rozšírenie na 30 miest konania v štyroch krajinách Vyšehradskej štvorky.

V minulosti žila väčšina podujatí svojím vlastným životom. S dramaturgickým a autorským prispením usporiadateľa a po spojení do jednoliateho celku získavajú nový rozmer. Keďže festivaly na seba nadväzujú, vo viacerých prípadoch sa prelínajú, účinkujúci a programy sa vymieňajú, a popri pestrosti prinesú aj finančnú úsporu. Okrem prekrásnych ľudových melódií a krokových variácií v podaní najlepších folklórnych súborov, skupín a jednotlivcov sa návštevníci zoznámia s tradičnou remeselnou výrobou, ochutnajú špeciality regiónov, môžu byť pri uvarení najväčšieho bryndzového pirohu na svete, či pri pokuse o svetový rekord v pití piva, strúhať zemiaky za odmenu, pripravovať naj-hriatô, plieskať bičom, vyrábať drevené šindle, pokúšať sa o dereš, súťažiť v jedení pirohov aj klobás i varení guláša.

Záštitu nad DŇAMI TRADIČNEJ KULTÚRY 2001 na Slovensku prevzal prezident Slovenskej republiky. Odbornými garantmi sú okrem hlavného organizátora Združenie miest a obcí Slovenska a Folklórna únia na Slovensku. Spoluorganizačne sa zapojili regionálne osvetové strediská, miestna samospráva a občianske združenia. Zo zahraničných partnerov tentoraz najintenzívnejšie spolupracuje Folklorní sdružení ČR, atraktívny program pripravuje na maďarskej strane Zväz Slovákov v Maďarsku a Novohradské župné osvetové a turistické stredisko Šalgotarján a na slovensko-poľskej hranici Spolok Slovákov v Poľsku.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984