Rakúska tlač

Ešte nedávno slnko konjunktúry jasne žiarilo na čierno-modrú koalíciu, ekonomický vývoj bol skvelý a na rok 2000 sa predpokladal hospodársky rast 3,2 %. Ani v roku 2001 sa tento dynamický vývoj nemal zmeniť, očakával sa rast o 2,8 %.
Počet zobrazení: 1459

Vládny plán praskol

Ešte nedávno slnko konjunktúry jasne žiarilo na čierno-modrú koalíciu, ekonomický vývoj bol skvelý a na rok 2000 sa predpokladal hospodársky rast 3,2 %. Ani v roku 2001 sa tento dynamický vývoj nemal zmeniť, očakával sa rast o 2,8 %. Teraz to však vyzerá temnejšie: hospodársky rast v skutočnosti dosiahol len 1,7 % a je tu riziko, že ešte klesne. Keby bola vláda podnikateľom, ako sa to snaží prezentovať, musela by odhodiť doterajší podnikateľský plán, pretože sa zmenili všetky rámcové podmienky a dáta. Keby bola zaregistrovaná na burze, bola by teraz donútená vydať varovné vyhlásenie o vývoji zisku. Ale vláda sa nemieni vzdať svojho ťaženia za nulový deficit, neustúpi ani o centimeter, ako to avizoval minister financií. Kŕčovito sa snaží natiahnuť scvrkávajúcu sa konjunktúru, aby zachránil rozpočet, pre neho zjavne najdôležitejší makroekonomický ukazovateľ. Ale prehliada pritom iné parametre: obrat k horšiemu na trhu práce. Ak tempo hospodárskeho rastu klesne pod dve percentá, automaticky stúpne nezamestnanosť, k čomu došlo už v máji. A keďže už vláda nemôže vsadiť na konjunktúru, musí ukázať, čo dokáže robiť v rámci politiky zamestnanosti. A to bez vynaloženia dodatočných finančných prostriedkov nepôjde.

(29. 6. 2001) Der Standard

Republika symbolov

Jean-Claude Juncker, luxemburský ministerský predseda (inak ostro vystupujúci intelektuál) sa minulý týždeň na oficiálnej návšteve vo Viedni vyhol útokom na hosťovskú krajinu, čo sa predtým nepodarilo Schröderovi. Juncker sa stretol s každým politikom, ktorý o to prejavil záujem. Svoj odpor voči politike Slobodných vyjadril vecnou kritikou ich myšlienky zachovania národného rozhodovania v rámci EÚ. Svoje zmýšľanie o Rakúsku vyjadril veľmi subtílnym spôsobom: znechutením verejnou diskusiou, ktorá sprevádzala jeho návštevu. Išlo o spor, či si Juncker zaslúžil pri prijatí kancelárom Schüsselom vojenskú poctu, alebo či je tento ceremoniál určený len hlave štátu pri prijatí rakúskym prezidentom. Juncker chcel len naznačiť, že v tejto krajine zrejme vo vnímaní podstaty vecí došlo ku zvláštnemu posunu. Cez víkend boli titulky plné nekrológov Robertovi Hochnerovi, žurnalistovi, ktorý zachytil fotoaparátom najvýznamnejších európskych politikov. Takéto mediálne stretnutie (Hochner a Juncker) sa neuskutočnilo od smrti Bruna Kreiskeho a princezny Diany. Smrť novinára sa dočkala veľkej čitateľskej odozvy, súdiac podľa predajnosti. Hochner je totiž symbolom niečoho, čo nie je ľahké pomenovať.

(29. 6. 2001) Profil

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984