Nik nebude vyháňaný

Pri skúmaní sociálnych štruktúr či mocenských systémov je takmer nemožné neprísť k zisteniu, že v akejkoľvek spoločnosti existujú skupiny, ktoré majú vplyv alebo samy vykonávajú dôležité rozhodnutia dotýkajúce sa vlastného charakteru spoločnosti. Existujúca faktická nerovnosť medzi jednotlivými členmi spoločnosti v ekonomickej, politickej a kultúrnej oblasti, ale i nerovnosť v osobných vlastnostiach a schopnostiach každého jednotlivca sú predpokladom vzniku rôznych sociálnych skupín.
Počet zobrazení: 1063

Pri skúmaní sociálnych štruktúr či mocenských systémov je takmer nemožné neprísť k zisteniu, že v akejkoľvek spoločnosti existujú skupiny, ktoré majú vplyv alebo samy vykonávajú dôležité rozhodnutia dotýkajúce sa vlastného charakteru spoločnosti. Existujúca faktická nerovnosť medzi jednotlivými členmi spoločnosti v ekonomickej, politickej a kultúrnej oblasti, ale i nerovnosť v osobných vlastnostiach a schopnostiach každého jednotlivca sú predpokladom vzniku rôznych sociálnych skupín. Preto sa i každá spoločnosť, od antického Platóna a jeho hierarchizácie spoločnosti, cez fašizmus, nacizmus a iné autoritatívne a "polofašistické" režimy, až po súčasné moderné diktatúry a demokratické spoločnosti, v prvom rade zaujíma o rozdiely medzi ľuďmi na základe ich schopností a talentu. Nezanedbateľnú úlohu pri tom zohrávajú nielen podmienky každej spoločnosti pre rozvoj jednotlivcov s mimoriadnymi schopnosťami, ale aj charakter sociálnej štruktúry vymedzujúci priestor pre ich realizáciu.

Vzhľadom na to najčastejšie sa vyskytujúcou kombináciou býva spojenie osobných vlastností jednotlivca s jeho potenciálnym postavením v mocenskej štruktúre spoločnosti. Z tohto hľadiska skupina ľudí vytvára mocenskú elitu, ktorá má možnosť zasahovať do života iných, rozhodovať v ich mene alebo za nich o dôležitých otázkach vývoja a fungovania spoločnosti, často so striedavým retardačným a progresívnym efektom. Preto i z tohto hľadiska môžeme etnopolitiku najjednoduchšie definovať ako proces politickej mobilizácie a manipulácie etnickej skupiny v mocenskom záujme určitej society. Základom jej úspešnosti (teritoriálnu podmienenosť nevynímajúc) v žiadnom prípade nemôže byť iba sama existencia schopného manipulátora a jeho spolupracovníkov, ktorí dokážu ovládnuť - zmobilizovať skupinové vedomie. Ako základný predpoklad účinnosti etnopolitiky musí existovať i vhodný objekt týchto manipulácií, kolektív, ktorý je vďaka rôznym nacionálnym predsudkom, stereotypom či obrazom nepriateľa pripravený kladne reagovať na mobilizačné impulzy.

Zmysel i charakter nacionalistického programu jednoznačného prekrytia pri súčasnej deteritorializácii a pluralizácii identít jednotlivcov, územno-politickej jednotky s etnicko-kultúrnou identitou je na väčšine miest súčasného sveta - či už ide o Severné Írsko, Stredný východ, Balkán, Kaliforniu, Rwandu alebo Slovenskú republiku - priamou cestou k násilnému etnickému konfliktu. Jediným spôsobom, ako môžu európske národy tejto "globálnej" hrozbe predísť, je, že sa navzájom pochopia ako národy cudzincov, v lone ktorých môže svoje miesto nájsť každá zvláštna skupina, a to pod podmienkou, že je kompaktná a navonok neagresívna. Európske spoločnosti musia konečne nájsť odvahu žiť osvietenecký ideál - stať sa univerzálnymi v tom zmysle, že nič ľudského nebudú potláčať ani vyháňať zo svojho stredu. Nik nebude vylúčený, nik nebude hľadať únik.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984