Horor bez krvi

Zdá sa, že študentské filmy dostali zelenú nielen na Slovensku. Americké publikum, presýtené drahými filmami s premyslenou, no žiaľ ľahko dešifrovateľnou schematickou dramaturgiou, sa rozhodlo hromadne navštevovať projekcie filmu, ktorého dramaturgia pokrivkáva a ktorého výroba stála len niekoľko desiatok tisíc dolárov.
Počet zobrazení: 940

Zdá sa, že študentské filmy dostali zelenú nielen na Slovensku. Americké publikum, presýtené drahými filmami s premyslenou, no žiaľ ľahko dešifrovateľnou schematickou dramaturgiou, sa rozhodlo hromadne navštevovať projekcie filmu, ktorého dramaturgia pokrivkáva a ktorého výroba stála len niekoľko desiatok tisíc dolárov.

To malo samozrejme i následok - film za pár mesiacov zarobil niekoľko miliónov a začal svoje úspešné ťaženie aj v Európe. Ja osobne som po skončení filmu neporozumela, v čom spočíva jeho príťažlivosť pre množstvo mojich známych, pre ktorých je tento film "skrátka cool /kúl/". Žijeme v dobe, keď čoraz viac ľudí vyhľadáva informácie na Internete. Takže nápad vytvoriť stránku o pripravovanom filme je veľmi logický. Hlavne keď autori využijú záujem ľudí o mystiku a podvedomú túžbu diváka prežiť silné emócie. A strach je jedna z najsilnejších emócií. Návštevník stránky sa dozvie, že v mestečku Burkittsvile, založenom na mieste pôvodného Blair, bola v roku 1785 z bosoráctva obvinená a do tuhej zimy vyhnaná pani Elly. Odvtedy sa v okolitých lesoch stratilo zopár detí, z ktorých sa niektoré po pár rokoch našli rituálne zavraždené v dome uprostred temného lesa. Ktosi videl aj bledú ženu - démona. V roku 1994 táto legenda zaujme troch mladých filmárov natoľko, že sa rozhodnú natočiť o nej dokumentárny film. Vyspovedajú miestnych obyvateľov a na základe ich popisu sa vyberú do lesa. Po týždni sa nájde zaparkované auto, no ich, ani ich telesné pozostatky už nikdy nikto nevidel .

Neváhaj a toč V roku 1995 našli iní študenti v tom istom lese filmový materiál, odovzdali ho polícii, tá rodičom zmiznutých obetí čarodejnice a tí odovzdali nakrútený materiál filmovej spoločnosti. Vznikla internetová stránka, na ktorej je možné sa toto všetko a ešte niečo navyše dozvedieť. O film, natočený a zostrihaný z tohto autentického materiálu, prejavila záujem distribúcia. Kruh sa uzavrel - taktika vyšla. Denne navštevuje stránku The Blair Witch Project množstvo ľudí a každý chce vidieť film. Dopyt vytvára ponuku, takže už teraz sa chystá filmové pokračovanie. Podľa mňa sa nie je na čo pozerať. Kamera je v záujme autentického pôsobenia roztrasená do takej miery, že slabším žalúdkom hrozí morská choroba. Hlavní hrdinovia sú priemerne pôsobiaci a nesympatickí. Osobne ma najviac iritovala hlúposť obzvlášť ambicióznej autorky nápadu Heather, ktorá má asi na školský film nemiestne veľa peňazí, lebo točí absolútne všetko - teda hlavne svojich dvoch spolupracovníkov. Filmári pôsobia skôr ako skauti na výlete v jednotvárne pôsobiacom lese, poskytujúcom však priestor na radovánky typu: ako prejsť cez tento potok, keď je tu len kmeň spadnutého stromu?

Kde sa rodí strach Príbeh sa pokúša o nenápadnú gradáciu - začínajú sa diať podivnosti, v noci počuť strašidelné zvuky a ráno sa zjavujú zvláštne znamenia. Roztrasenosť kamery a zvukové šumy sa stupňujú, atmosféra je ťaživejšia. Hrdinovia sa začínajú najskôr hádať, a potom báť. V divákovi stúpa napätie. Filmári opustia svoj imidž skautov a začínajú sa podobať skôr na trampov -aj mapu stratia, aj blúdia dookola, akoby boli opití. Po strastiplných nociach, keď sa boja najviac vo svojom živote, trpko oľutujú, že sa chceli zapliesť s čarodejnicou a už neambiciózna Heather nahrá na kameru svoj odkaz - ospravedlnenie rodinám a blízkym svojich úbohých spolupracovníkov. Potom sa udeje mystická naháňačka, miznutie a je koniec. Emócie strachu žiadne, azda len (ne)profesionálna závisť voči režisérovi projektu, že s tak podpriemerným filmom, ktorý stál tak málo peňazí, sa mu podarilo zarobiť milióny. Ale vidieť to treba, aby ste boli "cool".

Autorka (1975) je študentka filmovej réžie na VŠMU

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984