Ako to zmeniť

Ako si sa ty ako osoba, ale aj organizácia, ktorú reprezentuješ, dostali k boju proti rasizmu a xenofóbii? Začnem Mladou demokratickou ľavicou. Tá sa už pri vzniku prihlásila k tradícii SNP, práve v období, keď sa tu začala znovu presadzovať ľudácka historiografia. A od boja proti ľudáckym tradíciám nie je ďaleko k antirasizmu.
Počet zobrazení: 2885

Ivan Štefunko

Ako si sa ty ako osoba, ale aj organizácia, ktorú reprezentuješ, dostali k boju proti rasizmu a xenofóbii?

Začnem Mladou demokratickou ľavicou. Tá sa už pri vzniku prihlásila k tradícii SNP, práve v období, keď sa tu začala znovu presadzovať ľudácka historiografia. A od boja proti ľudáckym tradíciám nie je ďaleko k antirasizmu. Čo sa týka mňa, tak je to v prvom rade všeobecný odpor k násiliu a hlúposti, ktorá rasistov a rasizmus sprevádza. A okrem iného každý ľavičiar by mal veriť v rovnosť šancí medzi ľuďmi a vzájomnú toleranciu. Teda je to vec aj presvedčenia.

Prečo sa podľa teba politické strany vo vláde, ale i v opozícii neangažujú viac v tejto problematike?

Preto lebo majú s touto témou sami problém. Myslia si, že je to umelo vyprovokovaná téma. Nevnímajú problém rasizmu a násilia na Slovensku, lebo sa ich bytostne netýka. Nechodia autobusmi, či električkami a tak nevedia, že si skinheadi hocikedy urobia z týchto priestorov boxersky ring. Nevpustili medzi seba Rómov, či iné rasy a tak sa ich multikultúrny život vôbec netýka.

Ako to, ale zmeniť...

V prvom rade tu musí prísť už konečne nová politická generácia, ktorá v demokracii vyrastala, a ktorá má rešpekt k iným akoby zakorenený vo svojej vlastnej politickej kultúre. Veď tá neohrabanosť politikov nie je viditeľná iba v rasizme, ale aj v často silnom nacionalistickom tóne. V posmeškoch voči, ženám. A to už vôbec nehovorím o postoji k homosexuálom. V týchto veciach ideme na Slovensku skôr späť. Strany si ženy často zobrali na predné miesta kandidátok, kvôli tomu, aby z nich nekukali len spotení a ošumelí politickí vlci. Dopadlo to tak, že vo vláde nie je žiadna žena a to je absolútna hanba. Taká vláda podľa mňa stráca reprezentatívnosť. Objektívnu, ale aj subjektívnu.

Spomenul si Rómov, aké majú podľa teba možnosti presadiť sa v našej krajine? Politicky, ale aj osobne?

Veľmi malé na Slovensku aké vyzerá dnes! Predsudok, že Rómovia kradnú, smrdia, nič nerobia a nebudú robiť, pretrváva u väčšiny obyvateľstva. A to bez ohľadu na to či sú vzdelaní, ale ani nie. Minule som sa dosť dlho rozprával s jedným veľmi vzdelaným vysokoškolákom študujúcim politické vedy, ktorý je celkom autenticky presvedčený, že osemdesiat percent z násilných útokov, ktoré sa dejú v našich uliciach majú svoje opodstatnenie. „Veď by ich nebili len tak pre nič za nič!?“ tvrdil, a zároveň nechcel pripustiť, že po prvé, na Slovensku nemá nikto nikoho právo len tak biť. Po druhé, že súdi len podľa farby pleti niekoho pravdepodobnosť viny. Preto som presvedčený, že Rómovia to budú mať v tejto krajine ešte ťažké. Ich farba pleti, im akoby odoberá v očiach iných nárok na rešpekt a uznanie snahy. V presadzovaní sa životom, ich výzor predbieha v okolnostiach. Preto sa musí veľa aktivít sústrediť aj do vzdelávania väčšinovej spoločnosť, ktorá by mala dať šancu individuálnemu človeku a nie súdiť ho podľa jeho etnického pôvodu.

Majú si podľa teba vytvoriť jednotnú stranu?

Vyžadovať to od nich je podľa mňa hlúposť! Majú Slováci svoju stranu? Mali by podľa mňa vstupovať do strán ktoré im vytvoria priestor, a kde budú môcť presadzovať vlastnú ale aj všeobecnú agendu. Tak ako je hlúposť od žien v politike vyžadovať, aby sa zameriavali na ženské a materské otázky, tak je zlé žiadať od Rómov, aby sa špecializovali len na svoju agendu. Počul som, že je to tak v niektorých stranách. Poviem to tak, znakom že na Slovensku rasizmus značne ustúpi, bude to ak bude ministrom zahraničných vecí, Rómska žena, a ministrom financií Róm, pôvodom zo Spišského Bystrého. Toto sa však nedosiahne jednotnou stranou...Naviac každá menšina potrebuje svoje pozitívne vzory. Kedy sa stane redaktorom televízie Róm, alebo kedy bude konečne rómsky herec obsadzovaný do tak málo početných slovenských filmov?

Ako sa však vysporiadať s tým, že často Rómom chýba potrebné vzdelanie, aby sa presadili na trhu práce, či v spoločenskom živote?

Práve sme sa dostali ku kameňu úrazu. Doteraz u Rómov nebola potrebná motivácia vzdelávať sa, a zároveň na to nemali či rodinné, ale aj sociálne podmienky. Môžeme si povedať že za štýl života si môže každý sám. Avšak do takej miery dokým nevyrastá v prostredí ktoré mu zle návyky ukázalo. Je to začarovaný kruh. Rómske dieťa, žijúce v osade nemôže za kriminalitu, hygienu a alkoholizmus svojich rodičov, a preto má mať šancu. Ak ju nedostane, je veľká pravdepodobnosť že skončí podobne. Treba sa zamýšľať nad tým ako dať šancu novej generácii. A to už nie je problém abstraktný, ale je to problém konkrétny, ktorý sa týka vzdelávania v tomto štáte, starostlivosti o rodinu ako aj sociálneho vylúčenia. Budúcnosťou boja proti rasizmu je boj zo sociálnym vylúčením..

zhovárala sa Martina Ferenčíková

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984