Neonacistický terorizmus

Kam až môže viesť nenávisť voči všetkým, ktorí sú odlišní, dokazuje situácia v niektorých krajinách, kde sa v nedávnej minulosti vyskytli teroristické útoky, ktorých páchateľmi boli osoby z neonacistického prostredia.
Počet zobrazení: 1743

Kam až môže viesť nenávisť voči všetkým, ktorí sú odlišní, dokazuje situácia v niektorých krajinách, kde sa v nedávnej minulosti vyskytli teroristické útoky, ktorých páchateľmi boli osoby z neonacistického prostredia.

Keď na jar roku 1999 v Londýne vybuchli tri bomby, namierené proti černošským, ázijským a homosexuálnym komunitám, hrozba neonacistického terorizmu sa definitívne stala realitou. V tom čase zatkli atentátnika Davida Copelanda, traja ľudia prišli o život a vyše sto bolo zranených bombovými útokmi. Par týždňov po jeho zadržaní sa podarilo odhaliť jeho úzke kontakty s krajnou pravicou, keď sme ho na zverejnených fotografiách mohli vidieť po boku Johna Tyndalla, vtedajšieho lídra British National Party (ďalej len BNP) na 15. výročnom zjazde strany v roku 1997. Má ďaleko od samotárskeho typu, za akého ho spočiatku vykresľovali.

Zhruba v rovnakom čase zatkli ďalšieho Londýnčana Jamesa Shawa po tom, čo jednej noci napadol vodiča autobusu. Na prekvapenie privolanej polície u neho našli okrem noža aj dve po domácky zostrojené bomby. Prehliadka jeho bytu odkryla tri nové bomby, ktorými zamýšľal popretŕhať koľajnice, a tie obklopovalo množstvo rasistických periodík, podobne ladený e-mail, literatúra Národného frontu a Hitlerova fotografia. Takisto ako Copeland aj Shaw konal na vlastnú päsť, ale ani on nebol samotár: bol stúpencom Národného frontu počas jeho zlatých čias v sedemdesiatych rokoch. Momentálne si odpykáva deväťročný trest a je rovnakým príkladom osoby pohltenej ultrapravicovou zmesou nenávisti a násilia. Dokonca i jeho obhajca priznáva: „Je chorobne posadnutý bombami a nenávidí každého.“

V novembri 2001 odsúdili Stuarta Kerra na dvanásť rokov väzenia za útok zápalnou bombou na ázijský obchod v Chichestri. Poháňaný ideou, že štát a tzv. ZOG (sionistami obsadená vláda) sú jeho úhlavní nepriatelia, napadol pred svojím zatknutím zápalnou bombou policajné auto. Polícia, ktorej sám Kerr potvrdil, že „je rasista a stúpenec BNP“, našla v jeho byte hromadu literatúry BNP a C18, na stenách svastiky a fotografie Hitlera. Aj keď nebol členom nijakej krajne pravicovej skupiny, ovplyvnili ho najmä neonacistickí futbaloví fanúšikovia West Hamu United. Jeden z nich, Matthew Marian, kandidoval za BNP v londýnskych lokálnych voľbách v máji 1998.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984