Vytrhnuté z internetu

Hoci sa internet v súčasnosti zdá čímsi supermoderným, bude už sláviť úctyhodných tridsať rokov. Ako za mnohými inými modernými vynálezmi, aj za jeho zrodom stáli predovšetkým záujmy armády. V čase, keď obavy z nukleárnej vojny boli možno ešte silnejšie, ako je súčasný strach z terorizmu, sa zrodila myšlienka takej informačnej siete, ktorú by nemohol vyradiť z činnosti jadrový útok.
Počet zobrazení: 2017

Hoci sa internet v súčasnosti zdá čímsi supermoderným, bude už sláviť úctyhodných tridsať rokov. Ako za mnohými inými modernými vynálezmi, aj za jeho zrodom stáli predovšetkým záujmy armády. V čase, keď obavy z nukleárnej vojny boli možno ešte silnejšie, ako je súčasný strach z terorizmu, sa zrodila myšlienka takej informačnej siete, ktorú by nemohol vyradiť z činnosti jadrový útok. Teda nesmela mať nijaké riadiace centrum. V roku 1969 vznikla sieť ARPANET, ktorá mala spočiatku síce iba štyri uzly, ale už bola vybudovaná na zásadách, ktorými sa riadi internet dodnes. ARPANET bol najprv pod správou americkej armády. Neskôr ho začali používať aj vedecké pracoviská. Dnes už sa nedá zistiť, komu napadlo, že sa táto sieť dá využiť aj na posielanie súkromných správ pomocou elektronickej pošty. V roku 1973 ARPANET prekročil hranice USA, pripojili sa britské a nórske inštitúcie. Do Československa sa internet dostal v roku 1992 a rozpadom federácie sa spoločná sieť rozdelila na českú a slovenskú.

Na adrese www.pavuk-vino.sk sa môžeme dozvedieť, ako sa u nás pije od čias, keď na dnešné územie Slovenska prišli Rimania. Okrem informácií o modranskom víne získavame možnosť kúpiť si jeho najlepšie značky v prvej slovenskej internetovej vínotéke.

Slovensko sa dostáva do sveta prostredníctvom internetu často v nelichotivých súvislostiach. Na adrese www.janes.com sa nachádza internetovský časopis v angličtine, ktorý sa zaoberá problematikou tajných služieb. Kto navštívi túto stránku a zároveň na nej uvedie niektoré dôverné údaje o vlastnej osobe, môže sa dočítať nelichotivé informácie o slovenskej tajnej službe SIS. Tých, ktorí sa riadia zásadou zdochnutej kozy, možno poteší, že tam nájdu podobný článok o českej tajnej službe. Niektorí naši publicisti sa dohadujú, kto za takýmito hrami môže stáť. Samozrejme, táto rubrika na podobné dohady nie je vôbec určená.

Vráťme sa radšej k vínu. V Českej republike sa vinič pestuje najmä na Morave, v Čechách iba v okolí Prahy. Podrobnejšie informácie sú na adrese www.vino.unas.cz. O slovenských vínach je web www.vinko.sk. O francúzskych vínach sa môžete dočítať na adrese www.french-wines.com a o talianskych na www.agriline.it/wol/wol_eng.

Hoci je v tomto období počasie rovnako vrtošivé ako v apríli, predsa len sa nachádzame v zimných mesiacoch, ktoré charakterizuje aj lyžovanie. Informácie o možnostiach tohto športu vo Vysokých Tatrách nájdete na adrese www.tanap.sk/lyzovanie. Všeobecne o počasí informuje samozrejme web Slovenského hydrometeorologického ústavu www.shmu.sk/index.html.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984