Ako položiť televíziu

VTV začínala na našom trhu ako prvá súkromná televízia. Svoj program šírila prostredníctvom satelitu a v káblových rozvodoch. Počet divákov bol prirodzene značne limitovaný, čím boli obmedzené aj možnosti získať adekvátny podiel z mediálneho reklamného balíka.
Počet zobrazení: 2441

VTV začínala na našom trhu ako prvá súkromná televízia. Svoj program šírila prostredníctvom satelitu a v káblových rozvodoch. Počet divákov bol prirodzene značne limitovaný, čím boli obmedzené aj možnosti získať adekvátny podiel z mediálneho reklamného balíka. Sledovanosť neprekročila nikdy viac ako 4 % a v poslednom období bolo toto číslo ešte menšie. Nepomohli ani "dohodené" reklamy od spriaznených firiem v čase vládnutia HZDS. Majiteľ VTV Cable TV V. Poór (veľkopodnikateľ z tzv. trnavskej skupiny HZDS) stihol iba u Slovenských telekomunikácií vyrobiť viac ako 200 miliónovú sekeru. Na jar minulého roka získala spoločnosť Satel Media formou exekúcie časti pohľadávok Sociálnej poisťovne u VTV Cable TV licenciu a logo VTV. Tomuto subjektu, ktorý zastupuje na verejnosti bývalá programová riaditeľka Markízy Tatiana Heldová, napokon Licenčná rada takýto neštandardný prechod licencie "odklepla". Zdá sa ale, že všetko "nebolo s kostolným poriadkom", keďže okamžite sa ozvali protesty ľudí z branže. Následne iniciovali poslanci P. Weiss a J. Malchárek novelu zákona, ktorá podobným praktikám zabraňuje.

Finančne bola VTV stále podvyživená, a preto pani Heldová často hovorila o rokovaniach s potenciálnymi zahraničnými investormi. Do VTV mali vstúpiť najprv Nemci, Američania, potom Berlusconi a napokon Polsat. Ako vieme, nič z predstáv pani konateľky sa doteraz neuskutočnilo. Jediný investor, ktorý televízii občas vypomohol, bol známy "podnikateľ" Peter Steinhübel alias Žaluď. Pre finančnú insolventnosť musela v októbri VTV prestať na krátko vysielať. Dlh VTV voči Telenoru dosahoval 5 miliónov. Obe spoločnosti sa nakoniec dohodli, ale peniaze neboli Telenoru vyplatené, lebo tie mal priniesť až "veľký investor". Po obnovení vysielania sa Jarmila Grujbárová pre médiá vyjadrila, že Rada si bude veľmi pozorne všímať vysielanie VTV a v prípade porušenia licenčných podmienok zasiahne. Dňa 31. decembra 1999 odstúpila ochranná spoločnosť Slovgram od zmluvy s VTV. Zároveň informovala o neplnení finančných záväzkov zo strany VTV Licenčnú radu. Po oznámení začala Rada správne konanie, ktoré vyústilo minulú stredu do odobratia licencie.

Spoločnosť Satel Media má podľa zákona právo odvolať sa proti rozhodnutiu rady na Najvyšší súd. Nevedno, či tak urobí. Dnes môžeme konštatovať iba jediné - táto televízia pravdepodobne poslúžila ako dobrá práčka na pranie špinavých peňazí. Zdá sa ale, že v našich kalných mediálnych vodách nie je nijakým unikátom. Osud VTV môžu v dohľadnej dobe nasledovať aj mnohé iné finančne podvyživené média.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984