anketa

Prieskumy verejnej mienky o volebných preferenciách naznačujú možnosť prudkých zmien popularity politických strán. Spýtali sme sa poslancov NR SR na ich názor.
Počet zobrazení: 1145

Prieskumy verejnej mienky o volebných preferenciách naznačujú možnosť prudkých zmien popularity politických strán. Spýtali sme sa poslancov NR SR na ich názor.

Miklós Duray (SMK): Podľa môjho názoru sú výsledky agentúry Focus v prípade niektorých strán trocha nadhodnotené, najmä čo sa týka SMK, možno to zapríčiňuje metodika prieskumu, alebo spôsob výberu reprezentatívnej vzorky. Výsledky druhej agentúry sú prekvapujúce, no odhad preferencií SMK považujem za reálnejší. Ak by boli tento rok predčasné voľby, súčasná vláda by sa nemohla udržať pri moci. Môže to negatívne ovplyvniť aj smerovanie Slovenskej republiky do Európskej únie.

Ľubomír Andrassy (SDĽ): My tieto výsledky ani nepreceňujeme, ani nepodceňujeme. Je to však jasný signál toho, že SDĽ nielen vo vláde, ale aj v parlamente musí v oveľa väčšej miere presadzovať svoju ľavicovú politiku; politiku, ktorá prinesie zlepšenie životnej úrovne pre občanov a konečne začne riešiť najväčšie problémy tejto spoločnosti, ako je nezamestnanosť.

Robert Fico (Smer): Tieto výsledky by som pripísal obrovskej aktivite a akčnosti Smeru od jeho vzniku v decembri 1999. My sme naozaj za pomerne krátku dobu oficiálnej existencie Smeru urobili toľko, čo niektoré iné politické strany neurobili za celú dobu svojej existencie. Pokúšame sa prinášať nový štýl, nové myslenie a toto predsa len priťahuje pozornosť ľudí. Je teraz na nás, aby sme neurobili žiadnu fatálnu chybu, aby to všetko, čo sa bude ďalej diať, zodpovedalo tým ideálom, ku ktorým sme sa prihlásili pri vzniku Smeru a ja som presvedčený, že Smer je politická strana, bez ktorej nebude možné zostaviť novú vládu.

František Mikloško (KDH): Ja považujem sa pozitívum, že sa vykryštalizovala politická scéna, že sa tu predstavil nový politický subjekt, ktorý pôjde do volieb. Samozrejme prepad KDH je veľký a je historický v tom zmysle, že je zatiaľ v histórii KDH najväčší. KDH musí pred Slovensko predstúpiť s tým, čo vždy hovorilo, že pôjde do volieb samostatne alebo v koalícii a ľudia sa potom rozhodnú, koho budú voliť. KDH nemá na výber nič iné, než sa predstaviť ako strana, ktorá chce výrazne vyjadrovať kresťanské hodnoty.

Ivan Gašparovič (HZDS): Hoci sa nemožno k výsledkom takýchto výskumov stavať nekriticky, je to predsa len určité meradlo a tiež aj signál, čo sa u nás deje, či už s politickými stranami alebo politikou vlády ako takej. Tieto preferencie jasne signalizujú, že niečo nie je v poriadku s tými politikmi, ktorým občania dali svoju dôveru. Myslím, že je to aj istý výraz snahy občanov podporiť petíciu za politické zmeny v tomto štáte, ktoré by potom mali podmieniť ekonomické a sociálne zmeny. Možno to považovať za signál, že petícia za referendum bude úspešná.

Pýtame sa za vás

Možno aj vás občas rozčuľuje, že novinári sa politikov spytujú na všetko možné, len nie na to, čo by ste chceli vedieť vy. Preto sa redakcia SLOVA rozhodla umožniť vám spýtať sa politikov, ale aj ostatných verejne známych osobností, čo vás zaujíma. Píšte, telefonujte, e-mailujte vaše otázky, ktoré položíme za vás. Je to ďalší krôčik k naplneniu nášho predsavzatia, aby sa v SLOVE dostal k slovu každý.

Redakcia

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984