I ako internet

Akousi Noemovou archou súčasnosti sa má stať podľa vedcov z dvanástich vyspelých krajín internet. Nedávno sa totiž dohodli na projekte, ktorého cieľom má byť elektronický súpis všetkých dosiaľ známych biologických druhov. Je však otázne, či práve táto labilná sieť a nie oveľa hmotnejší papier má byť tou archou uchovávajúcou naše dedičstvo.
Počet zobrazení: 1365

Akousi Noemovou archou súčasnosti sa má stať podľa vedcov z dvanástich vyspelých krajín internet. Nedávno sa totiž dohodli na projekte, ktorého cieľom má byť elektronický súpis všetkých dosiaľ známych biologických druhov. Je však otázne, či práve táto labilná sieť a nie oveľa hmotnejší papier má byť tou archou uchovávajúcou naše dedičstvo.

Roku 1969, kedy sa ľudia "naučili" chodiť po Mesiaci, nastúpil svoju víťaznú cestu k dnešku (a snáď i k budúcnosti) internet. Zatiaľ čo časť mladých Američanov búrlivo protestovala proti vojne vo Vietname a ďalší s kvetmi vo vlasoch počúvali megakoncert na farme vo Woodstocku, v laboratóriu na kalifornskej univerzite UCLA v Los Angeles sledovala skupina zväčša mladých ľudí ako si dva počítače spojené päťmetrovým káblom vymieňajú údaje. Tu sa zrodila počítačová sieť, ktorá časom rozprestrela svoje vlákna po celej zemeguli. Dnes internet používa vyše 200 miliónov ľudí na 60 miliónoch zosieťovaných počítačoch. V nadchádzajúcom roku bude vo "svetovej pavučine" rozmiestnených okolo osem miliárd dokumentov.

Užitočný či nebezpečný?

Internet patrí medzi nekonečný rad vecí, ktoré možno využiť na prospešné veci, no tiež zneužiť. Možno vďaka nemu počúvať všemožnú hudbu (vrátane skinhedského repertoáru), cez sieť možno nakupovať vo virtuálnych obchodoch (no tiež predávať drogy a zbrane), možno si zaviesť účet v banke (ale aj vyrabovať kontá), komunikovať prostredníctvom e-mailu s kýmkoľvek na svete (vrátane úchylných pedofilov), vymieňať si vedecké údaje a pohnúť vpred výskum nových liečiv (no tiež kradnúť a zneužívať tajné informácie), sledovať správy a filmy (ale aj umožniť "všemocným dohliadateľom" sledovať kohokoľvek pripojeného na sieť). Cez sieť si možno objednať pizzu, no tiež vlastnú vraždu ako to pred pár rokmi urobila istá Sharon Lopatková z amerického Marylandu.

Sieť sietí má netušené možnosti a mení osudy mnohých ľudí. Rastie počet tých, čo sa stali závislí od úžasne ľahkého internetového nakupovania a nestíhajú splácať účty alebo hrajú prostredníctvom siete hazardné hry, ktoré ich privedú na mizinu. Na druhej strane možno hovoriť o mladých ľuďoch, ktorí začali podnikať s dvoma počítačmi a plnou hlavou nápadov a dnes sú z nich milionári. Varovný je fakt, že internet prehlbuje sociálnu priepasť medzi západnou civilizáciou a rozvojovým svetom. Takmer 90 percent užívateľov internetu žije v priemyselne vyspelých krajinách, zatiaľ čo v chudobných štátoch sa na webových stránkach naučilo surfovať zatiaľ len pol percenta ľudí. Nerovnaká štartovacia čiara poskytuje odlišné šance na vzdelávanie, podnikanie, rozvoj etnika a osobnosti.

Získate prácu i objednávku

V boji s nezamestnanosťou sa Európska únia rozhodla staviť nie na predčasné odchody do dôchodku a rozsiahle verejné práce, ale na počítače a internet. Preto by mali mať všetky školy v krajinách EÚ prístup na internet a všetci žiaci by sa na nich mali naučiť vyhľadávať potrebné informácie. Trebárs aj pracovné miesta. Na úradoch práce v Nemecku fungujú internetové siete, ktoré umožňujú záujemcom vyhľadať si takýmto spôsobom vhodné zamestnanie. Tí podnikavejší majú (aj v našich končinách) cez internet možnosť investovať. Stačí si založiť konto so vstupnou sumou 500 dolárov a šikovný maklér vám z tejto sumy môže vykúzliť bezstarostný život. Na druhej strane zlé investície dokážu človeka podnikajúceho na sieti doviesť ku krachu...

Využitie internetu môže prospieť aj firmám pri prieniku na nové trhy, alebo hľadaní odberateľov. V anglickom Liverpoole zachránil krachujúcu tlačiareň 17-ročný brigádnik, ktorý firme vytvoril on-line stránku pre elektronický obchod a objednávky sa zakrátko začali hrnúť. Nemožno, samozrejme, vždy čakať zázraky. Aj pri obchodovaní cez internet treba vložiť do projektu mnoho invencie a najmä peňazí na reklamu. Proti konkurenčným kolosom však často snahy malých podnikov nestačia. Nevýhodou e-biznisu je tiež otázka bezpečnosti a dôveryhodnosti obchodných partnerov. V elektronickom obchodovaní sa pohybuje mnoho podvodníkov. Najčastejšie sa vyskytujú nepovolené prieniky do počítačových systémov, pirátske útoky konkurencie a zneužívanie platenia bankovými kartami.

Kontrolou k prevahe

Obchod a ekonomika stojí v značnej miere aj za snahami o kontrolu siete. Európske krajiny viackrát obvinili Spojené štáty, že využívajú výzvedný systém Echelon na ekonomickú špionáž. Prostredníctvom 120 satelitov a silných počítačov, schopných rozoznávať hlas, triediť správy a vysielať ich do centrály NSA na dešifrovanie a analýzu sa podarilo americkým firmám zvíťaziť v mnohých tendroch. Získanie kľúčových informácií umožňuje nielen bezprostredne uzatvárať dobré obchody, no tiež dlhodobo vytvárať výhodné pozície na svetových trhoch. USA pritom vôbec nehľadia na spojenecké zväzky a morálku obchodovania, no riadia sa striktne princípom vytvárania ziskov, ktoré posilnia americkú ekonomiku.

Internet sa však využíva a kontroluje nielen kvôli obchodným záležitostiam. Prostredníctvom neho možno sledovať všetkých užívateľov siete, pričom často nejde len o otázku bezpečnosti krajiny. Americkí zamestnávatelia kontrolujú takmer tretine svojich zamestnancov pracujúcich s internetom elektronickú poštu. Firmy v USA kvôli tomuto účelu nakúpia ročne príslušný software za 14 miliónov dolárov. Podobná situácia je aj vo Veľkej Británii, kde viac ako tri štvrtiny zamestnávateľov priznali, že monitorujú používanie internetu u svojich zamestnancov. Švédsky profesor Hans Wiksell nedávno varoval, že moderné programy vedia aktivovať mikrofóny aj keď je počítač vypnutý...

Druhá generácia siete

Čoraz jednoznačnejšie začína internet valcovať "staré" média, akým je napríklad televízia či rozhlas. Po príchode z práce sa tri štvrtiny Američanov radšej pripoja na sieť ako by mali sledovať televízor. Vďaka internetu, ktorý je interaktívny, môžu mailovať známym i neznámym v chatových skupinách, môžu si sťahovať hudobné skladby a hry, prezerať si správy, nakupovať, alebo si vybavovať obchodné záležitosti. V Japonsku sa už roku 1999 prvý raz predalo menej televízorov než počítačov. Televízory by mali onedlho slúžiť aj na to, aby sa človek cez ich obrazovku dostal na sieť. Podľa odhadov bude roku 2005 na svete k dispozícii asi 80 miliónov zariadení, pomocou ktorých sa možno dostať cez televíziu na internet. Výrazne sa presadzuje na trhoch aj spojenie mobilného telefónu s internetom a na sieť sa údajne čoskoro bude dať dostať cez každý mobil a hádam aj cez náramkové hodinky.

Tento boom však vyžaduje upraviť existujúcu sieť, ktorá už pomaly nestačí spĺňať nároky na rýchlosť a využiteľnosť. Už Bill Gates vo svojej prvej knihe konštatoval, že pôvodný internet nemôže byť vysnívanou informačnou diaľnicou, lebo sa cez jeho sieť nedokáže prepchať potrebné množstvo údajov. Internet druhej generácie musí mať vyššiu kapacitu a možnosť lepšieho riadenia. Vytváraný supernet bude tisíckrát rýchlejší a nebude potrebovať káble. Opäť však bude len na človeku či ho využije pre prospešné veci, alebo ho zneužije.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984