Zbytočne dlhé teátro

Písal sa rok 1998. Pohodu leta, počas ktorého si staršie generácie spomínali na augustové dni 68. roku, narúšali len blížiace sa voľby a v súvislosti s nimi aj sľubovaná mediálna bomba Mečiarovho HZDS. Tá však nevybuchla, explodovala TV Markíza.
Počet zobrazení: 1372

Písal sa rok 1998. Pohodu leta, počas ktorého si staršie generácie spomínali na augustové dni 68. roku, narúšali len blížiace sa voľby a v súvislosti s nimi aj sľubovaná mediálna bomba Mečiarovho HZDS. Tá však nevybuchla, explodovala TV Markíza.

Došlo k obsadeniu Markízy cudzou ochrankou, najatou spoločnosťou Gamatex ako jej novým vlastníkom, ktorá Markízu vydražila. V roku 1995 uzatvorili medzi sebou Siloš Pohanka a Pavol Rusko zmluvu. Jej exkluzivita sa ukázala až neskôr. Hovorila, že v prípade udelenia licencie sa bude ESPE Studio predstavované S. Pohankom podieľať na získaní licencie, alebo spolu vytvoria spoločnosť, kde bude ESPE Studio istým spôsobom zastúpené. Ako neskôr vysvitlo, k naplneniu tejto dohody nedošlo. Spoločnosť Markíza - Slovakia, s.r.o., Blatné, kde boli spoločníci P. Rusko a Sylvia Volzová, licenciu na vysielanie po prvýkrát nezískala. Zistili sa totiž isté nezrovnalosti v obchodnom registri. Investorom sa preto stal CME, s ktorým spolu vytvorili novú spoločnosť - Slovenskú televíznu spoločnosť (STS), s.r.o., Blatné. V nej mala Markíza Slovakia 51-percentnú účasť.

Kto je vlastníkom a kto konateľom S. Pohanka sa na základe zmluvy pokúšal svoj podiel od Ruska vymáhať. Ale pretože sa mu to nepodarilo, odpredal svoju pohľadávku spoločnosti Gamatex, ktorá získala na svoju stranu aj Volzovú. Tá tvrdila, že v čase, keď vstúpila do spoločnosti Markíza - Slovakia a ani vtedy, keď jej udelili licenciu, nevedela o zmluve podpísanej medzi Ruskom a Pohankom. Avšak v roku 1998 to bola práve ona, konateľka spoločnosti Markíza - Slovakia, kto uznal Pohankovu pohľadávku, na základe čoho sa v auguste 1998 vykonala exekúcia podniku Markíza - Slovakiam, s.r.o. V obchodnom registri na Okresnom súde Bratislava I vykonali zmenu v zápise a spoločníkmi spoločnosti Markíza sa stala spoločnosť Gamatex zastúpená Mariánom Kočnerom a Štefanom Ághom. Následne došlo aj k ich vstupu do objektu STS Markíza, kde sa snažili ovládnuť manažment tejto inštitúcie vo svoj prospech. Stalo sa to pred voľbami a mnohí občania sa vtedy postavili na stranu TV Markíza, pretože v tom videli ďalší z Mečiarových mocenských ťahov. Až po zásahu Rady SR pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV), ktorá si zvolala na rokovanie zástupcov CME, nových konateľov a starých konateľov, sa dohodli isté podmienky, za ktorých televízia potom obnovila svoje vysielanie.

P. Rusko následne podal množstvo žalôb na samotnú exekúciu i na konateľov spoločnosti Gamatex. Tá však medzitým dosiahla vydanie predbežného opatrenia, ktoré zakazovalo Ruskovi konať v mene spoločnosti. V novembri 1998 podala Volzová ako zástupkyňa spoločnosti Markíza - Slovakia a spoločnosť Gamatex žiadosť o prechod licencie spoločnosti Markíza - Slovakia na spoločnosť Gamatex. Jedinú vec, ktorú mohla RRTV v tom čase urobiť, bolo, že požiadala o doplnenie spisu o príklep a zápisnicu z dražby. Príklep bol doplnený, zápisnica nie. V marci 1999 RRTV zastavila aj konanie ohľadom zmeny spoločníkov spoločnosti, pretože došlo k spätnému zápisu Ruska a Volzovej do zápisu a Gamatex odtiaľ vymazali.

Náhly zvrat situácie Koncom roku 1999 spoločnosť Gamatex opäť požiadala Radu, aby vo veci konala. Preto RRTV znova oslovila všetkých konateľov o doručenie zápisnice z dražby. Približne o mesiac Gamatex túto zápisnicu doručil. 6. marca 2000 však Rusko doručil Rade inú zápisnicu. RRTV preto prerušila toto konanie a požiadala ministerstvo spravodlivosti o vykonanie previerky exekučného spisu. Jej výsledkom bolo konštatovanie, že zápisnica predložená Gamatexom je originál, ostatné sú falzifikáty. Na základe toho bolo Rade navrhnuté, aby pripravila ústne pojednávanie, na ktorom by mali všetci zainteresovaní možnosť oboznámiť sa s výsledkami týchto šetrení. Pretože RRTV stanoviská právnych inštitúcií, na ktorých sa Rada obrátila, do 4. júla nedostala, pripravil sa návrh na odročenie celej záležitosti až do času obdržania právnych stanovísk. V piatok 30. júna však došlo k radikálnemu obratu situácie: Rusko sa s pánmi z Gamatexu mimosúdne dohodol. O tri dni licenčná rada obdržala podanie od Volzovej, ktorým zobrala späť svoju žiadosť o prechod licencie zo spoločnosti Markíza - Slovakia na Gamatex. Od Ruska už takúto žiadosť mala a 4. júla, tesne pred zasadnutím RRTV doručili aj podanie bývalých spoločníkov a konateľov spoločnosti Gamatex Ágha a Kočnera, ktorým tiež berú svoju žiadosť o prechod licencie späť. V tejto fáze sa vlastne toto konanie ukončilo, keďže všetci jeho účastníci sa zhodli na tom, že svoje žiadosti berú späť.

Nevyriešenou otázkou však zostáva samotná exekúcia, ktorá je síce právoplatná, ale na krajskom súde sa vedie spor o to, či podnik, ktorý bol exekuovaný, naozaj prešiel na Gamatex. Nezodpovedanou otázkou tiež ostáva, čo ďalej s týmto podnikom, pretože z právneho hľadiska je v podstate jedno, kto sú spoločníci. Keby P. Rusko pred dvoma rokmi uznal Pohankovu pohľadávku, nemuselo vôbec k tomuto zdĺhavému teátru dôjsť. A to najmä preto, lebo Rusko musel aj tak pohľadávku vo výške 82 miliónov plus úroky za nedodržanie zmluvy zaplatiť - de facto došlo z jeho strany k uznaniu pohľadávky a k vyrovnaniu mimosúdnou cestou.

Čo sa vlastne zmenilo? Spoločníkom Markízy naďalej zostáva Rusko a Volzová. Markíza však exekúciou prešla na Gamatex, ktorého spoločníkom je akciová spoločnosť Adam, jej akcionárom spoločnosť STS, s.r.o. Novými konateľmi spoločnosti Gamatex sú Ján Kováčik a Viera Kudličková. Dalo by sa povedať, že ich predchodcovia - Kočner a Ágh - sú už mimo hry. To však na právnom akte nič nemení, exekúcia nastala a podnik prešiel na inú spoločnosť. RRTV stojí pred problémom, ako vzniknutú situáciu právne vysporiadať, keďže držiteľom licencie je istá spoločnosť, právna forma s.r.o. s konateľmi a spoločníkmi, ale celý podnik Markíza previedli exekúciou na inú právnickú osobu. Vysielanie TV Markíza by súčasná situácia ohroziť nemala. Chod televízie sa totiž zabezpečuje prostredníctvom STS, tvorenej aj americkou CME. Verme len, že podobné "problémy" nepostihnú aj ďalšiu vykúkajúcu hviezdu na mediálnom poli. So svojim staronovým projektom totiž prišiel Martin Lengyel, ktorý v uplynulých dňoch požiadal RRTV o udelenie licencie na televízne vysielanie spravodajského typu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984