Keď zlyháva počasie

Množstvo zelene, ktoré lemuje vlakovú trať zo Zvolena do Krupiny je také obrovské, až vyráža dych. Hotový prales, ani len slnko si nenájde škárku, aby zasvietilo cez stromy a vysušilo ešte stále mokrú pôdu. Živelnú pohromu, aká sa udiala 13. júla tohto roku, v Krupine ešte nezažili. Síce v 1959-om zasiahla mestečko v súčasnosti s 8000 obyvateľmi povodeň, ale tá sa vraj k tejto katastrofe nedá ani prirovnať.
Počet zobrazení: 1356

Množstvo zelene, ktoré lemuje vlakovú trať zo Zvolena do Krupiny je také obrovské, až vyráža dych. Hotový prales, ani len slnko si nenájde škárku, aby zasvietilo cez stromy a vysušilo ešte stále mokrú pôdu. Živelnú pohromu, aká sa udiala 13. júla tohto roku, v Krupine ešte nezažili. Síce v 1959-om zasiahla mestečko v súčasnosti s 8000 obyvateľmi povodeň, ale tá sa vraj k tejto katastrofe nedá ani prirovnať.

"Asi o deviatej večer mi zavolal Marián Vazan (vedúci odboru civilnej ochrany obyvateľstva na KÚ v Banskej Bystrici, pozn. red.), aby som okamžite prišiel, že v Krupine sa dejú hrozné veci, Krupinica sa vyliala z koryta, láme lavičky, mosty, stromy, berie zvieratá... Bývam ďalej od mesta, tak som nasadol do auta a išiel. O jedenástej večer už voda v koryte dosahovala päť a pol metra", začína svoje rozprávanie pán Anton Poliak, prednosta Okresného úradu v Krupine. "To, čo sa tu dialo, bolo neuveriteľné. Príval vody sa hral s autami, garážami, stánkami. Okamžite sme vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, zorganizovali požiarnikov a policajtov. Povodňová komisia zasadala do pol tretej ráno." Prietrž mračien sa začala asi o ôsmej večer a trvala 50 až 55 minút. Vlna, zalievajúca domy do výšky dvoch metrov prišla asi po dvadsiatich minútach. Príčinou obrovskej vodnej lavíny nebola však len samotná prietrž, ale aj štyri nevinne vyzerajúce malé potoky, ktoré sa do Krupinice vlievajú: Vajsov a Jakubov potok, Kltipoch a Kňazov potok. Niesli totiž so sebou množstvo vody, v ktorej bolo bahno, kamene a štrk. Tie upchali aj najmenšie otvory, cez ktoré by voda mohla tiecť ďalej. Prúd bral so sebou všetko, čo mu stálo v ceste: stromy, múry, ploty - rovnako ony zabraňovali plynulejšiemu prechodu vody a nútili tak živel vytvárať mohutné nárazové vlny.

"Informáciu o stave počasia v Krupine som okamžite dal na vedomie všetkým obciam na tomto toku", hovorí prednosta. "Samozrejme, mobilným telefónom, elektrina nefungovala. Tí, ktorí zobrali moje varovanie vážne, zachránili si aj zvieratá a ochránili domy. Neskôr sa situácia stabilizovala. Avšak nestačili sme ani zlikvidovať najvážnejšie prekážky a sprístupniť všetky dôležité cesty, keď na druhý deň poobede prišla ďalšia prietrž." Škoda na obecnom a osobnom majetku je definitívne vyčíslená a dosahuje výšku 208 miliónov korún. Zničený bol aj štátny majetok v hodnote 31 miliónov korún, škody na poľnohospodárskom majetku sú obrovské. Desať domov je úplne neobývateľných.

Boli aj takí, čo sa opili

"Čo nás, samozrejme, trápi najviac, je strata jedného ľudského života. Bol to mladý človek, otec troch detí, manželka čaká štvrté", konštatuje Poliak. Poslanec Národnej rady SR za SDĽ a rodák z Krupiny Milan Ištván dopĺňa: "Ak to môžeme tak povedať, povodeň si vybrala "najlepší čas" - totiž okolo ôsmej večer boli ľudia doma, ale ešte nespali. Ani detí už nebolo vonku toľko, ako povedzme o štvrtej poobede." Vyzvedám sa, ako na katastrofu reagovali samotní ľudia. Vraj, ako ktorí. Chytali sa okeníc, stĺpov, dopravných značiek, aby si zachránili holé životy. Obyvatelia domu, povyše ktorého bolo parkovisko, stáli na balkóne a pozerali sa, ako im donedávna stojace autá udierajú do steny domu. Jeden obyvateľ sa snažil zavrieť pred prívalom vody bránu, nestihol, a drevo uložené na dvore ho doudieralo na celom tele. Stará tetuška si dala na stôl stoličku a postavila sa na ňu, čakajúc, aká pohroma ešte príde. Voda jej siahala po bradu... Našli sa vraj aj takí, ktorí, keď videli, čo sa vonku deje, sa od strachu opili, a potom nepočúvali pokyny policajtov a požiarnikov. Nuž čo, aj taká je nátura slovenská... Po minuloročných záplavách sa v médiách objavili správy, že istí "dobrodinci" parazitovali na nešťastí druhých. Bolo tomu tak aj v Krupine? Vykradnuté bolo mäsiarstvo, niektoré domy a u pár rómskych spoluobčanov nemožno prehliadnuť nové tenisky značky Adidas. "Ale povedzte, kto im to dokáže?" pýta sa prednosta. "Vinní by iste neboli len Rómovia, ale aj bieli. Je smutné, že ešte aj pri živelnej pohrome sa niečo také deje." Aj to patrí k náture slovenskej... Aby som však nebola nespravodlivá: Rómska rada pri Krajskom výbore SDĽ Bratislava oslovila SČK so žiadosťou o zorganizovanie zbierky šatstva pre obyvateľov zaplaveného mesta. Jej predseda Július Baranyi odovzdal 13 vriec (320-350 kg) so šatstvom primátorovi mesta Jánovi Hambacherovi. Čin viac ako chvályhodný.

Radšej vidieť ako stokrát počuť

Spolu so študentom Radom Vazanom, inak predsedom miestneho klubu MDĽ a poslancom Milanom Ištvánom si začíname prezerať poškodené mesto. Krupina je korytom rieky Krupinice rozdelená na dve časti spojené dvoma mostami, po ktorých môžu premávať autá. Jeden je po prietrži absolútne nepoužiteľný. "Keby sa vážne poškodil aj ten druhý, tretina obyvateľov by bola odrezaná od mesta", hovorí Vazan. Na hlbokých a súčasne vysokých výmoľoch v brehu rieky vidno, ako vysoko tiekla voda. Ešte aj teraz, po vyše mesiaci, nestihli obyvatelia a vojaci ZVS zrovnať so zemou všetky nánosy štrku a bahna, odpratať veľké stromy ležiace v koryte rieky. Keď sa blížime k okraju mesta, Ištván poznamená: "Tam vzadu je Kňazova dolina, žije v nej asi päť alebo šesť rodín. Kvôli nánosom sa nemohli dostať "do sveta" až niekoľko dní." Okolie vyzerá skutočne hrozivo. Žiariace slnko dáva vyniknúť následkom katastrofy a ešte znásobuje ľútosť, ktorú vyvoláva pohľad na domy pri lúke. Vraj tu bola krásna záhradka a tamto stromový sad... Vidíme kopy bahna, pováľané stromy a na kraji lúky odstavenú vojenskú vétriesku. Nechce sa mi veriť, že ten maličký potôčik vedľa dvora bol jednou z príčin nešťastia. Keď prechádzame okolo kúpaliska, Vazan poznamená, že dno vydula voda, prasklo a kusy odnieslo nevedno kam. Práve 13. júla prišiel list od hygienika, že sa môže začať s jeho prevádzkou," dopĺňa Ištván. Tohto roku sa už v ňom veru kúpať nebude.

Suverénne najotrasnejší pohľad je na stred mesta. Krupinčania si už zvykli, pri rozhovoroch na ulici sa vzájomne povzbudzujú a želajú si veľa šťastia. Vedia prečo. Takzvaný Malý Rínok, oficiálne námestie SNP, bol zaplavený najviac, voda valiaca sa námestím dosahovala výšku 1,70 m. Zobrala so sebou aj vrchnú vrstvu asfaltu, a preto za každým autom, ktoré prejde po ceste, zdvihne sa mohutná vlna prachu. Autobusová stanica je dočasne premiestnená pred Mestský úrad - ak by sa tak nestalo, z Krupiny by sa po čase stala púšť, toľko prachu by všade nasadalo. Okrem toho, takmer všetky cesty sú zničené a aj pre autobusy sa vyberajú len tie najpriechodnejšie.

Prechádzame okolo domu, ktorého stena je v strede prasknutá a patrí k neobývateľným. Pri jeho dverách stojí muž a rozpráva sa so susedou. Keď vidí Ištvána, nedá mu, aby sa nespýtal, kedy vláda poskytne peniaze na obnovu mesta. Reaguje tak na poslancovu iniciatívu, aby vláda vyčlenila prostriedky na odstránenie akútnych dôsledkov pohromy. Nielen v Krupine, ale vo všetkých 180 obciach postihnutých pohromou. Dostáva odpoveď, že vláda začiatkom augusta problém síce zobrala na vedomie, ale prostriedky zatiaľ nie sú. S takouto odpoveďou však nie je spokojný ani poslanec, ani ostatní obyvatelia Krupiny. Keď si neskôr v priestoroch káblovej televízie Atelier, ktorá, mimochodom, zohrala dôležitú úlohu pri komunikácii obyvateľov mesta s občanmi, prezerám video nakrútené počas povodne, je mi všeličo jasnejšie. Po takom zážitku, aký mali tunajší obyvatelia, by som s vyjadrením vlády, ktorá je v úrade aj na základe môjho súhlasu, nebola spokojná ani ja.

Čo je doma, to sa počíta

Občania, ktorí prišli o svoje domy, dostali bezprostredne po povodni dočasné náhradné ubytovanie v telocvični. Väčšina z nich si ale radšej zvolila útočisko u príbuzných či známych. S uplatnením náhrady škody na osobnom majetku je to doslova biedne. Proces trvá dlho a navyše tí, ktorí sú poverení odhadom škôd nebývajú vraj najústretovejší. Keď vykonávali obhliadku domov týždeň po povodni, pýtali sa, kde je ten piesok a kamene, ktoré naplavilo dovnútra. "No povedzte, kto už len bude držať týždeň v dome piesok?" pýta sa prednosta. Jednako tí, ktorí majú svoj majetok poistený, patria k šťastlivcom, pretože im poisťovňa škodu preplatí. Čo však s ostatnými? Napríklad onen muž, ktorého zaujímalo, či vláda vyčlenila prostriedky na pomoc mestu, si nešťastne povzdychol: "Poistka domu sa mi skončila v roku 1995. Odvtedy som ho poistiť nedal..." Isté je, že počet poistencov sa v Krupine po katastrofe zvýšil. Bolo dosť takých, ktorí mali poistený len hnuteľný majetok alebo uzatvorenú životnú poistku. Tých, čo mali poistený dom, nebolo veľa. Ak sa na ňom porušila statika, majú jednoducho smolu. Ako napríklad istý krupinský podnikateľ. V meste mal videopožičovňu, obchod a na okraji mesta staval dom. Prvé dve budovy mu zničila prietrž, dom má poškodený sčasti - ani jeden objekt však nebol poistený. Skúsenosť nás asi nikdy neprestane poučovať.

"Naším prvoradým cieľom je dokončiť záchranné a likvidačné práce," hovorí zástupca prednostu OÚ v Krupine Jozef Vítek. "Nie je šanca, aby sme mysleli na opatrenia rozvojového charakteru." Všetci svorne oceňujú doposiaľ poskytnutú pomoc. Pomáhali vojaci, súkromné firmy, jednotlivci, či už finančne alebo materiálovo. Obyvatelia, keď treba, vedia držať spolu. V kancelárii primátora Jána Hambachera sa každý deň konajú operatívne porady, ktorých obsahom je denný plán: čo sa musí dokončiť, začať opravovať, ktoré nánosy treba odpratať a pod. Ani teraz po mesiaci nie je o robotu núdza, práve naopak. Ešte dlho potrvá, kým bude mesto v poriadku. Popri odstraňovaní škôd je treba dokončiť plynofikáciu v celom meste, upraviť živicové povrchy... Peňazí nadostač nie je. "Práve na tomto príklade vidno, ako veľmi sú mestské rozpočty napäté. Krupina si bez pomoci nevie poradiť ani s takouto "banálnou" záležitosťou", hovorí Ištván. Keď k tomu prirátame, že v októbri začína byť počasie chladnejšie, niet veru Krupinčanom čo závidieť. Držme teda obyvateľom tohto najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku palce.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984