Vytrhnuté z Internetu

Internet umožňuje jednu z akcií, ktorá by nenapadla žiadneho autora sci-fi. Každý, kto má dostatočne výkonný počítač a pripojenie na internet, sa môže zúčastniť na veľkom hľadaní rádiových signálov mimozemských civilizácií. Na adrese setiathome.ssl.berkeley.edu možno stiahnuť program, ktorý funguje jednak ako šetrič obrazovky a jednak analyzuje časť signálov zachytených z kozmu.
Počet zobrazení: 1121

Internet umožňuje jednu z akcií, ktorá by nenapadla žiadneho autora sci-fi. Každý, kto má dostatočne výkonný počítač a pripojenie na internet, sa môže zúčastniť na veľkom hľadaní rádiových signálov mimozemských civilizácií. Na adrese setiathome.ssl.berkeley.edu možno stiahnuť program, ktorý funguje jednak ako šetrič obrazovky a jednak analyzuje časť signálov zachytených z kozmu. Zatiaľ žiaden z dešifrovaných signálov nemožno považovať za signál mimozemšťanov, zväčša ide o vysielanie z družíc. Záležitosť však nie je taká jednoduchá. V roku 1977 Štátne observatórium v Ohiu zachytilo podozrivý signál, ten sa však doteraz nezopakoval. Vo vede jednoznačne platí, že uznať možno iba to, čo sa dá kedykoľvek preveriť. Mimochodom, slovenského rodoľuba možno pohorší, že na tejto stránke sa medzi cudzími jazykmi uvádza iba čeština. Pravda, českí účastníci tejto akcie sú na 9.mieste, za Českom je napríklad Francúzsko.

Minule som písal o českom ľavicovom denníku Haló noviny. Ten sa presťahoval na novú adresu www.futura.cz. Na tomto sajte môžeme nájsť aj ponuku ľavicovej literatúry.

Medzi stále aktuálne smery ľavicového myslenia patrí Frankfurtská škola. Patrili k nej takí myslitelia ako T. Adorno, M. Horkheimer, E. Fromm, J. Habermas a ďalší. Jeden z najvýznamnejších súčasných filozofov Michel Foucault povedal, že ak by bol včas študoval texty Frankfurtskej školy, ušetrilo by mu to veľa času. Úvod do problematiky a základné informácie možno nájsť na adrese www.geocities.com/Athens/Acropolis/8548/index2.html. Ako úvod môže tiež slúžiť text od Daniela Chandlera Marxist Media Theory na adrese www.aber.ac.uk/~dgc/marxism.html. Práce súčasných autorov, z ktorých sa viacerí považujú za "next generation" Frankfurtskej školy sa dajú nájsť na adrese www.uta.edu/huma/illuminations/. K tejto novej generácii patrí Ben Agger, Steven Best alebo Stephen Bronner. Čo sa týka samotných predstaviteľov Frankfurtskej školy, informácie o Adornovi nájdeme na adrese acnet.pratt.edu/~arch543p/help/Adrono.html a o Habermasovi na adrese www.niu.edu/acad/english/wac/hbrms.html. Ak nám ide o kritiku, na adrese www.cruader.net/texts/bt/bt02.html sa môžeme dočítať, že išlo vlastne o "salónnych boľševikov" a agentov Moskvy. Dotyčný autor asi nie je informovaný, ako sa o Frankfurtskej škole písavalo na východnej strane železnej opony.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984