SMK jednotnejšia a spoľahlivejšia

Okrem Slovenských lodeníc má Komárno aj inú prioritu. Veľmi rady v ňom snemujú rôzne, najmä maďarské politické strany. Predtým to bolo Spolužitie Miklósa Duraya, Maďarská občianska strana Lászlóa A. Nagya a Maďarskékresťanskodemokratické hnutie Bélu Bugára. Práve on bol zo soboty na nedeľu opäť potvrdený delegátmi 2. kongresu Strany maďarskej koalície (SMK) za jej predsedu.
Počet zobrazení: 1093

Okrem Slovenských lodeníc má Komárno aj inú prioritu. Veľmi rady v ňom snemujú rôzne, najmä maďarské politické strany. Predtým to bolo Spolužitie Miklósa Duraya, Maďarská občianska strana Lászlóa A. Nagya a Maďarskékresťanskodemokratické hnutie Bélu Bugára. Práve on bol zo soboty na nedeľu opäť potvrdený delegátmi 2. kongresu Strany maďarskej koalície (SMK) za jej predsedu.

Tento inžinier sa v maďarskej societe vypracoval na politika takej úcty, že v Komárne nemal na predsednícke miesto ani protikandidáta. Jeho bývalý kolega z hnutia Pál Csáky sa svojej protikandidatúry včas vzdal, aby netrieštil rozhodnutie delegátov kongresu. Nikto iný z bývalého Spolužitia, ako napríklad Miklós Duray alebo Arpád Duka-Zólyomi nemali záujem o predsednícky post strany, ktorej podoba sa iba vytvára.

Ďalším krokom k definitívnej premene na ľudovú stranu bolo zrušenie platforiem, ktoré boli vlastne inou podobou troch zakladajúcich subjektov SMK. Kongres z nich urobil akési lobistické skupiny, ktoré tým stratili možnosť nielen preferovať svoje dovtedajšie politické zameranie na úkor iných frakcií, ale predovšetkým právo výraznejšie ho v strane presadzovať. Delegáti kongresu schválili také znenie stanov, na základe ktorého sa budú názorové trenice vo vnútri strany maximálne minimalizovať.

Čestný predseda zrušený

To však, pochopiteľne, nemusí viesť k priam idylickej spolupráci vnútri strany najmä po zvolení Miklósa Duraya za výkonného podpredsedu. Ten sa tak po vyše roku vracia do aktívnej politiky, pretože rok pôsobil vo funkcii čestného predsedu, ktorého kompetencie neuspokojovali jeho ambície. Na novom poste bude teda môcť oveľa zásadnejšie ovplyvňovať chod strany a podľa mnohých pozorovateľov je to pre neho iba prechodná funkcia, ktorá by mu mala slúžiť ako odrazový mostík pre predsednícky post v strane.

Smerovanie SMK ku klasickej ľudovej strane odstraňovaním oných programových rozdielností má aj zahraničnopolitický rozmer. Každý z politických subjektov, ktoré toto zoskupenie vytvorili, bol totiž dovtedy už medzinárodne akceptovaný členstvom v Liberálnej internacionále alebo v Európskej demokratickej únii. Nová strana Maďarov žijúcich na Slovensku však o svoje medzinárodné uznanie musí zápasiť na domácom poli s Jánom Čarnogurským a jeho hrou o politické body v súvislosti s umiestnením súsošia Cyrila a Metoda v Komárne. Veto šéfa slovenských kresťanských demokratov posunulo SMK iba do predizby pozorovateľov Európskej demokratickej únie, ktorej delegácia príde na Slovensko skúmať, či mal Ján Čarnogurský pravdu.

SMK najstabilnejšia z koalície

Už samotná účasť predsedu vlády a predsedu SDK na komárňanskom kongrese by bola pre SMK ocenením jej účasti na správe štátu. Ak to Mikuláš Dzurinda ešte zdôraznil aj vo svojom vystúpení, objektivizoval správanie sa bugárovcov ako najstabilnejšieho koaličného partnera, čím vyvrátil obavy nielen bývalého socialistu Róberta Fica z nestability vládnej koalície len a len kvôli Maďarom. Je jasné, že aj tento ambiciózny človek, dnes zakladateľ slovenského Smeru vedel, že maďarskou kartou sa na Slovensku ešte stále účinne boduje. Minimálne do usporiadania tretieho kongresu zostane SMK najstabilnejším subjektom terajšieho štvorspolku už aj preto, že ako prvá z neho si v Komárne vyriešila zásadné programové otázky.

Autor je politický komentátor denníka Práca

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984