Najväčší pacient je zdravotníctvo

Bilancia minulého roka pre rezort zdravotníctva ukázala, že za štyri roky Mečiarovej vlády sa transformácia zúžila iba na zmenu vlastníckych vzťahov v prípadoch lekární a lekárov primárneho kontaktu. Štátu však ostali v gestorstve všetky lôžkové zariadenia, ktoré pre zdravotníctvo stále znamenajú najväčšieho pohlcovača financií.
Počet zobrazení: 1316

Bilancia minulého roka pre rezort zdravotníctva ukázala, že za štyri roky Mečiarovej vlády sa transformácia zúžila iba na zmenu vlastníckych vzťahov v prípadoch lekární a lekárov primárneho kontaktu. Štátu však ostali v gestorstve všetky lôžkové zariadenia, ktoré pre zdravotníctvo stále znamenajú najväčšieho pohlcovača financií. Nereštrukturalizovala sa sieť zariadení, neznížil sa počet drahých nemocničných postelí, ani počet zdravotníckeho personálu. Výsledkom takéhoto postupu spolu s narastajúcimi výdavkami na lieky bol napokon decifit predstavujúci 13 miliárd korún.

S predstavzatiami zvrátiť situáciu hroziacu kolapsom zdravotnícki odborníci súhlasne s predstaviteľmi zdravotných poisťovní ešte pred parlamentnými voľbami prízvukovali, že v prvom rade je to štát, ktorý je povinný úmernou mierou prispievať do fondov zdravotných poisťovní za ekonomicky neaktívne osoby - dôchodcov a deti. Vymeriavací základ pre výpočet výšky poistného za uvedenú skupinu obyvateľov totiž ďaleko zaostával za tou sumou, ktorú musia odvádzať ostatní zo svojich príjmov. Experti súčasnej koalície sa zhodli, že ak sa má zabrániť prepadu zdravotníctva, mal by vymeriavací základ za nepracujúcich vychádzať zo sto percent akutálnej minimálnej mzdy a navyše treba urýchlene prijať opatrenia na postih neplatičov poistného.

Hoci gesčný výbor Národnej rady SR po zhodnotení reálneho stavu odporučil plénu, aby v rámci rokovania o návrhu štátneho rozpočtu podporilo návrh zvýšiť vymeriavací základ na sto percent sumy 2700 - teda aspoň minimálnej mzdy zavedenej ešte v roku 1997, plénum napokon po rozprave akceptovalo východisko pôvodne navrhnuté ministerstvom financií. To v podstate znamená, že výška poistného za poistencov štátu bude v tomto roku predstavovať 283 Sk na mesiac za osobu, teda iba o 13 korún viac, než tomu bolo v minulosti.

Hoci treba chápať, že štátna pokladnica má v súčasnosti blízko ku dnu, treba si položiť otáznik, z koho vrecák sa teda v rámci princípu solidarity, na ktorom je zdravotné poistenie postavené, budú vykrývať chýbajúce peniaze. Aj keď sa zo strany ministerstva financií prisĺúbilo, že v krajnej núdzi sa poisťovniam pomôže tradičným spôsobom - návratnými pôžičkami, logika napovedá, že štát vlastne bude poisťovniam požičiavať na to, čo im v podstate dlhuje, ibaže v inej položke.

V pléne počas rozpravy o výške týchto odvodov štátu i o rozpočtoch dvoch zdravotných poisťovní odzneli potom zákonite otázky, smerujúce na samotnú vládu - ako sa s takým nízkym objemom prostriedkov môže robiť v zdravotníctve transformácia? Aspoň tento rok totiž čaká rezort takmer taká istá cesta plátania dier, ako to robil pred časom exminister Javorský. Alebo možno čoskoro všetci budeme musieť pristúpiť na to, že zdravotnícka starostlivosť vôbec nemôže byť bezplatná, ako o tom píše ústava.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984