Týždeň mínus (so zárukou): Vládne strany obchádzajú kauzy

Nahrávka údajného telefonického rozhovoru uskutočneného pred parlamentnými voľbami medzi premiérom Mikulášom Dzurindom a vtedajším primátorom Bratislavy Petrom Kresánkom, ktorú získala od neznámej osoby centrála HZDS a odovzdala ju polícii, sa stala predmetom záujmu niektorých médií. Po zverejnení častí rozhovorov vydedukovali, že tu existuje náznak podozrenia na korupciu.
Počet zobrazení: 1040

Nahrávka údajného telefonického rozhovoru uskutočneného pred parlamentnými voľbami medzi premiérom Mikulášom Dzurindom a vtedajším primátorom Bratislavy Petrom Kresánkom, ktorú získala od neznámej osoby centrála HZDS a odovzdala ju polícii, sa stala predmetom záujmu niektorých médií. Po zverejnení častí rozhovorov vydedukovali, že tu existuje náznak podozrenia na korupciu. Mal sa kvôli nej sťažovať na Romana Vavríka, námestníka primátora Bratislavy a poslanca za SDK Vladimír Miškovský, člen Demokratickej únie, M. Dzurindovi, ktorý v tejto sťažnosti zohrával arbitra. Zainteresovaný na tomto spore medzi kolegami z radov DÚ mal byť aj Peter Kresánek. Slovenský premiér nepoprel autenticitu nahrávok a celú záležitosť označil za trápnu. Podľa prezidenta Policajného zboru J. Piptu je vraj nahrávka "o ničom" a význam z trestnoprávneho aspektu je podľa neho nulový. Iného názoru sú médiá, ktoré zrejme z krátkych rozhovorov vyrobia novú kauzu.

V stredu minulý týždeň vláda opäť prerokovala žiadosť NATO o presun bojovej techniky - tentoraz cez územie SR. Kabinet hlasovaním vyjadril s tranzitom súhlas, čo v praxi znamená, že bojová technika NATO sa môže prepravovať po železniciach, cestách i vodných tokoch. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan zdôraznil, že postoj slovenskej vlády je v súlade s dlhodobými strategickými a bezpečnostnými záujmami SR. Aj keď SDĽ odporučila svojim ministrom za presun techniky NATO nehlasovať, súhlas na tranzit dal minister obrany Pavol Kanis a údajne aj ministerka financií Brigita Schmögnerová.

Pred novinármi sa prezentoval kandidát na prezidenta, košický primátor Rudolf Schuster. To, že je kandidátom štyroch koaličných strán, mala na tlačovej konferencii akcentovať prítomnosť premiéra a predsedu SDK Mikuláša Dzurindu, predsedu parlamentu Jozefa Migaša a prítomný bol aj podpredseda SMK Árpád Duka Zólyomi. Schuster vyhlásil, že v prípade neúspechu v prezidentských voľbách sa vzdá funkcie predsedu i členstva v SOP.

V iných súvislostiach sa hovorilo o ďalšom mužovi z radov vedenia SOP. Je ním exprimátor Banskej Bystrice Igor Presperín, na ktorého podalo dvanásť poslancov banskobystrického mestského zastupiteľstva podnet na prešetrenie z podozrenia trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Podľa poslancov za KDH a DS sa mal Presperín dopustiť pri výkone funkcie primátora trestného činu tým, že ako štatutár mesta neoprávnene podpísal zmenku v hodnote viac ako sto miliónov korún, hoci podľa zákona a štatútu mesta rozhoduje o finančných transakciách nad sumu pol milióna korún vždy len mestské zastupiteľstvo. Presperín túto aktivitu označil za diskreditáciu a svoj podpis na zmenke považuje za OK.

Slovensko navštívil komisár Európskej komisie pre vzťahy s krajinami strednej a východnej Európy Hans van den Broek. Zaujímal sa o prípravné práce na návrhu zákona o používaní jazyka menšín, ako aj o prezidentské voľby. V závere návštevy vyjadril optimizmus v tom, že SR viditeľne vynakladá úsilie o integráciu do európskych štruktúr. Pôsobenie súčasnej slovenskej vlády označil ako jasnú zmenu atmosféry.

Premiér Dzurinda spolu s ministrami Kukanom a Kanisom navštívili Washington, kde sa zúčastnili na summite Severoatlantickej aliancie. Slovenský premiér sa netajil nádejou, že členské štáty NATO ocenia prístup Slovenska k otázke Kosova.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984