Týždeň mínus (so zárukou):Prezidentská kampaň zatiaľ dýcha prostoduchosťou

Jedno z ďalších koaličných blýskaní zapríčinil už dlhšie avizovaný návrh zákona o používaní jazykov menšín. Podpredseda vlády Pál Csáky vytkol svojmu kolegovi Ľubomírovi Fogašovi, že jeho verzia návrhu uvedenej právnej normy je pre Stranu maďarskej koalície neprijateľná aj preto, lebo nespĺňa európsky štandard. Sám Csáky disponuje ďalším návrhom na riešenie používania jazykov menšín, ktorého text odovzdal vysokému komisárovi OBSE pre národnostné menšiny Maxovi van der Stoelovi.
Počet zobrazení: 1054

Jedno z ďalších koaličných blýskaní zapríčinil už dlhšie avizovaný návrh zákona o používaní jazykov menšín. Podpredseda vlády Pál Csáky vytkol svojmu kolegovi Ľubomírovi Fogašovi, že jeho verzia návrhu uvedenej právnej normy je pre Stranu maďarskej koalície neprijateľná aj preto, lebo nespĺňa európsky štandard. Sám Csáky disponuje ďalším návrhom na riešenie používania jazykov menšín, ktorého text odovzdal vysokému komisárovi OBSE pre národnostné menšiny Maxovi van der Stoelovi. Bez toho, aby sa obe strany vynasnažili objasniť verejnosti podstatu oboch návrhov, vydiskutovať si sporné pasáže a hľadať konsenzus, nechal sa Csáky počuť, že Fogašov návrh môže síce parlament akceptovať aj bez podpory hlasov z radov SMK, v takom prípade by však vo vládnej koalícii zavládla kríza. O krátky čas sa opäť ako inokedy predtým ukázalo, že i v tomto prípade išlo o búrku v pohári vody, ktorú zažehnal premiér Mikuláš Dzurinda. Na rokovaní koaličných strán, ktoré Dzurinda inicioval, došlo k dohode vytvoriť pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude pripaviť nový návrh zákona o jazyku menšín. Jeho verzia by mala spĺňať požiadavky všetkých štyroch zainteresovaných strán. Prijatie tohto zákona, ktorý je jednou z požiadaviek Rady Európy pre integráciu SR do Európskej únie, by aspoň načas mohlo zažehnať rozhorčenie, ktoré panuje medzi slovenskými Maďarmi od čias, kedy bol schválený zákon o štátnom jazyku SR.

Prezidentská volebná kampaň sa rozbehla na plné obrátky. Kým jednotliví kandidáti, najmä Vladimír Mečiar, Rudolf Schuster, Magda Vášáryová a Michal Kováč zbierajú hlasy po mestách a obciach na Slovensku, hlavné mesto akoby táto očakávaná výnimočná udalosť obchádzala. Sprostredkúvajú ju iba málo výrazné bilboardy, zverejňovanie prieskumov verejnej mienky a elektronické médiá. Do domácností prostredníctvom Slovenskej televízie zavítali kortešačkové spoty veľmi spornej kvality a s minimom výpovednej hodnoty. Ako inak totiž označiť aranžované teatrálne ukláňanie pod Michalskou vežou vraj na znak úcty všeľudským prioritám, či spodobnenie Ľudovíta Štúra (?) v štylizovanom prostredí, ako ho poznáme z podobizní v učebniciach? Na vidieku sa najviac teší pozornosti predseda HZDS, od ktorého zvolenia do kresla prezidenta si najviac sľubujú tí, ktorí sa dodnes nevyrovnali so súčasným opozičným postavením hnutia a veria, že keby opäť vládlo HZDS, mali by sme sa lepšie. Len v Námestove sa s ním stretlo 4500 priaznivcov.

Jedenásť baníkov sa rozhodlo na protest proti nevyplácaniu miezd nevyfárať z Bane Bankov, ako aj nezodpovedanej otázke, aká je perspektíva magnezitárov v akciovej spoločnosti KOMAG. Posun v riešení ich problému nastal až po návšteve predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Migaša, ktorý protestujúcim baníkom sľúbil angažovať sa v probléme spoločnosti najmä u predstaviteľov VÚB a VSŽ. Výsledkom tejto snahy bolo napokon vyplatenie dlhujúcich miezd zamestnancom KOMAGU, po čom baníci v Bane Bankov prerušili svoj pobyt pod zemou.

Podľa údajov slovenského štatistického úradu zomrelo vlani na Slovensku 53 156 ľudí. Najčastejšími príčinami smrti - až v takmer 56 percentách - to boli choroby obehovej sústavy, na nádory zomrel takmer každý štvrtý človek. Podobné údaje pretrvávajú roky a sú veľmi nelichotivým ukazovateľom nielen zdravotného stavu obyvateľstva, ale aj dôsledkom zlej životosprávy, zavinenej nie dobrou životnou úrovňou obyvateľstva, no najmä chabým realizovaním štátnej zdravotnej politiky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984