Hračky môžu byť aj nebezpečné

V ostatnej dobe sa vo vyspelých krajinách sveta veľmi intenzívne diskutuje o dopadoch niektorých, doteraz širokej verejnosti menej známych chemických látok na ľudský organizmus. Táto diskusia niekedy prerastá do hystérie hlavne preto, že najmä z oblasti výroby potravín sa verejnosť často dozvedela veľmi znepokojujúce, ba alarmujúce informácie.
Počet zobrazení: 1036

V ostatnej dobe sa vo vyspelých krajinách sveta veľmi intenzívne diskutuje o dopadoch niektorých, doteraz širokej verejnosti menej známych chemických látok na ľudský organizmus. Táto diskusia niekedy prerastá do hystérie hlavne preto, že najmä z oblasti výroby potravín sa verejnosť často dozvedela veľmi znepokojujúce, ba alarmujúce informácie.

Ako sa ukazuje, problémové nemusia byť len potraviny. V západnej Európe už dlhší čas odborníci a ochranári venujú svoju pozornosť vplyvu plastickej hmoty PVC na ľudský organizmus. Ich záujem sa sústreďuje predovšetkým na druhy PVC, ktoré sa používajú pri výrobe detských hračiek. Bohužiaľ, na Slovensku sa tejto téme zatiaľ nevenuje potrebná pozornosť. Občania o možných rizikách nemajú takmer žiadne informácie.

PVC je pomerne známa chemická látka (polyvinylchlorid), ktorá má široké využitie v spotrebnom priemysle. Okrem iného sa z nej po úpravách dajú vyrábať aj detské hračky. Na územie Slovenskej republiky sa dostávajú hlavne dovozom. Medzi najväčších výrobcov hračiek z PVC patrí napríklad Čína. Čínske hračky sú známym a rozšíreným obchodným artiklom, je možné vidieť ich na trhoch, burzách, ale aj v maloobchodnej i veľkoobchodnej sieti.

Čím môže PVC ohrozovať?

Podľa dostupných informácií spočíva nebezpečenstvo hračiek z PVC hlavne v tom, že tieto obsahujú niektoré látky škodlivé zdraviu, napríklad nebezpečné ftaláty. Ftaláty sa pri výrobe hračiek z PVC používajú ako zmäkčovadlá. Tieto chemikálie sa časom na základe pôsobenia ďalších faktorov z PVC uvoľňujú.

V zahraničí boli už verejnosti prezentované výsledky odborných štúdií, ktoré tvrdia, že niektoré hračky môžu obsahovať až 40% toxických látok. Štúdie v Dánsku a Holandsku navyše dokázali, že sa tieto látky môžu z hračiek uvoľňovať v nebezpečnej miere.

Situácia je asi skutočne vážna, pretože k problému PVC sa už v Bruseli stretla aj Komisia Európskej únie. Španielska vláda oficiálne požiadala Komisiu o prerokovanie možnosti zakázať predaj takýchto hračiek. Hlavný dôraz kladie Španielsko na tie druhy hračiek, pri výrobe ktorých sa používajú ftaláty.

Situácia sa nepohla však len na celoeurópskej úrovni. Jednotlivé štáty únie podnikajú vlastné kroky na ochranu obyvateľstva. V Nemecku, Holandsku, Belgicku a Dánsku už dokonca ministri zdravotníctva odporučili nepredávať druhy hračiek zo zmäkčeného PVC, u ktorých sa predpokladá, že by ich mohli deti vkladať do úst. Ide pritom hlavne o hračky pre najmladšie vekové kategórie do 3 rokov. Susedné Rakúsko už tiež zareagovalo, pričom išlo ešte ďalej: zakázalo všetky detské hračky pri výrobe ktorých sa použili ftaláty.

Zistenia v Česku

O hračky z PVC sa začali zaujímať aj v Česku. Problému sa tu zatiaľ venujú viac médiá a mimovládne organizácie, než príslušné štátne orgány. Pravda, český občan má možnosť dozvedieť sa o celom probléme o niečo viac než slovenský.

Napríklad organizácia Greenpeace v spolupráci s denníkom Mladá fronta Dnes uskutočnili test hračiek z PVC zakúpených v hračkárstvach v Prahe. Výsledky testov, ktoré spracovávalo akreditované laboratórium v Zlíne, špecializujúce sa na analýzu hračiek, boli šokujúce: v siedmych prípadoch z ôsmich bol obsah zmäkčovadiel väčší ako 40%!

Vedci dali za pravdu ekologickým aktivistom

Aktivita štátov Európskej únie narástla v tejto oblasti hlavne po tom, ako boli minulý rok prezentované závery vedeckej komisie pre toxikológiu, ekotoxikológiu a životné prostredie EÚ. Zistenia vedcov potvrdili obavy ekológov. Vo vyhlásení komisie sa uvádza, že ftaláty (hlavne tzv. DEHP a DINP), ktoré sa najčastejšie používajú ako zmäkčovadlá, môžu mať negatívny dopad na ľudské zdravie. DINP je toxická látka spôsobujúca poškodenia pečene a obličiek, DEHP v laboratórnych podmienkach vyvolávala u testovaných krýs dokonca rakovinu!

Prijímanie nevyhnutných opatrení sa snaží brzdiť lobby výrobcov hračiek. Tá sa momentálne pokúša obviňovať kompetentné orgány, že "poľujú na kačičky z PVC". Výrobcovia hračiek argumentujú hlavne tým, že na PVC hračkách už odrástlo päť generácií detí a neexistuje dôkaz ich nepriaznivých vplyvov. Ukazuje sa, že argumenty vedcov sú silnejšie než argumenty výrobcov.

Otvorenou otázkou zostáva, prečo sa o tejto téme na Slovensku viac - menej mlčí.

Autor je hovorca hnutia Greenpeace

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984