Narodený 6. júla

V roku 1946, dva dni po výročí amerického Dňa nezávislosti, sa Georgeovi a Barbare Bushovcom narodil starší syn George. Keď mu sudičky určovali smer jeho životnej dráhy, veľmi originálne neboli: za vzor si zobrali predkov do tretieho kolena. Prastarý otec bol aktívny v politickom živote štátu Ohio, starého otca Prescotta Busha zvolili v roku 1952 do amerického senátu ako zástupcu štátu Connecticut a je málo takých, ktorí by nevedeli o kariére jeho otca, bývalého prezidenta Spojených štátov amerických, Georgea Busha.
Počet zobrazení: 989

V roku 1946, dva dni po výročí amerického Dňa nezávislosti, sa Georgeovi a Barbare Bushovcom narodil starší syn George. Keď mu sudičky určovali smer jeho životnej dráhy, veľmi originálne neboli: za vzor si zobrali predkov do tretieho kolena. Prastarý otec bol aktívny v politickom živote štátu Ohio, starého otca Prescotta Busha zvolili v roku 1952 do amerického senátu ako zástupcu štátu Connecticut a je málo takých, ktorí by nevedeli o kariére jeho otca, bývalého prezidenta Spojených štátov amerických, Georgea Busha. George Bush junior sa uchádza o prezidentský úrad USA vo voľbách pre rok 2000.

Vyrastal v Texase, študoval na Harvardskej a Yalskej univerzite. V roku 1968 slúžil ako vojak v texaskej vzdušnej hliadke, pričom niektorí kritici považujú túto skutočnosť za vyhnutie sa vietnamskej vojne len vďaka známostiam jeho otca. Sám George Bush ml. k tomu hovorí: "Pozrite sa, s menom George Bush som mal niektoré dvere otvorené. Ale niektoré aj zatvorené. To meno prináša so sebou ťarchu vysokých očakávaní - veľmi vysokých." Do roku 1986 pracoval v ropnom priemysle a vlastnil energetickú spoločnosť Arbusto, čo po španielsky znamená "Bush", t. j. ker, krovie. O dva roky neskôr pomáhal otcovi pri príprave prezidentskej kampane. V jeho vlastných ambíciách zameraných na získanie kresla v Bielom dome ho otec podporuje, ale pomáha mu len minimálne. Vraj je to u Bushovcov obvyklé. Bývalý prezident na otázku, aké politické rady mu dával jeho otec, spomína: "Nikdy to nerobil. Nikdy. Nijakým spôsobom mi neradil. Toto je spôsob, ako sa k tomu stavajú Bushovci. Neviem si spomenúť na žiadnu vec z politiky, v ktorej by mi otec poradil. Skutočne, keď sme boli starší, nebol tým, ktorý praktizoval dávanie rád. Bol presvedčený, že všetko, čo sme potrebovali vedieť, nás naučil na základe dobrého príkladu.

Výchova je prioritou

George W. Bush je v poradí štyridsiatym šiestym guvernérom štátu Texas. Jeho prvé funkčné obdobie sa začalo v roku 1994, o štyri roky neskôr získal takmer 70 percent hlasov vo svoj prospech. A pretože Texas je štátom s veľkým percentom pôvodnej latinskoamerickej populácie, svojim voličom sa občas prihovára lámanou španielčinou. Práve v tejto skupine obyvateľstva si získal priazeň a svoj hlas v posledných voľbách mu odovzdalo 49 percent voličov hispánskeho pôvodu. V súčasnosti ako republikánsky kandidát na amerického prezidenta hlása niekoľko priorít: chce zvýšiť štátny podiel na financovaní školstva, dať rodičom a študentom väčší výber škôl, zaviesť miestnu kontrolu, aby posilnil systém zodpovednosti štátu. Celkom konkrétne: deti by sa mali naučiť čítať do tretieho ročníka základnej školy a neskôr svoje vzdelanie rozvíjať vo verejných školách. Podarilo sa mu zvýšiť platy učiteľom. Jeho stúpenci ho chvália za dobrú ekologickú politiku a kontrolu znečistenia, avšak Texas je často terčom útokov environmentálnych aktivistov.

Výzva k sexuálnej zdržanlivosti

Guvernér Texasu si získal popularitu snahou o znižovanie daní. Pri volebných sľuboch je to často používaná fráza na získanie si priazne voličov. Jeho otcovi sa znížiť dane nepodarilo, syn prisľúbil znížiť daň z majetku o 2 miliardy dolárov. Objavili sa tvrdenia, že sám užíva výnimku na daň za svoj víkendový dom v Hendersonskej oblasti. Jednako, republikánski kolegovia mu neodporúčajú ísť nad hranicu spomínaných 2 miliárd.

Kedysi bol George Bush silným odporcom potratov u matiek. Pokrok a na druhej strane metodistická cirkev, ku ktorej patrí, si vyžiadali urobiť kompromis: dnes radí mladým, aby sa orientovali na plánované rodičovstvo, pričom sa zameriava najmä na skupinu adolescentov. Niet sa čo čudovať: takmer milión mladých dievčat (t.j. zhruba 10 percent vo veku 15-19 rokov) ročne otehotnie a miera plodnosti adolescentov v USA je dvakrát vyššia v porovnaní s ostatnými vyspelými štátmi. Navyše, u 83 percent adolescentiek, ktoré sa narodili mladistvým matkám, je veľká pravdepodobnosť, že otehotnejú pred dosiahnutím hranice 18 rokov. Sexuálnu zdržanlivosť preferuje George Bush aj pre zníženie počtu a miery rozšírenia tzv. STD (Sexual Transmitted Diseases), t. j. chorôb prenášaných pri pohlavnom styku. AIDS je v poradí šiestou príčinou smrti medzi 15-24 ročnými ľuďmi v Spojených štátoch, pričom práve táto skupina je, čo sa týka prenosu, oveľa rizikovejšia ako všetky ostatné. "Aby deti mohli uskutočniť svoje sny, musia rešpektovať zdržanlivosť. Musíme im dať vedieť, že z tých mnohých rozhodnutí, ktoré vo svojom živote urobia, je vyhýbanie sa skorému sexu jedno z najdôležitejších. Musíme zdôrazniť, že zdržanlivosť nie je len odmietnutie sexu. Je to súhlas so šťastnejšou, zdravšou budúcnosťou," hovorí George W. Bush.

Využiť celý potenciál

Podľa posledných prieskumov ak by sa prezidentské voľby konali dnes, Bush by porazil svojho najväčšieho súpera Al Goreho pomerom síl 54% : 38%. Ďalšími prezidentskými kandidátmi sú Elizabeth Doleová alebo bývalý senátor Bill Bradley. Podľa vyjadrení samotných voličov, 65% z nich tvrdí, že hoci vedia o Bushovej kandidatúre, nevedia nič alebo len veľmi málo o jeho politickej kariére. On sám si je vedomý, že musí využiť všetky výhody vyplývajúce z jeho mena a rodinnej povesti - peniaze, kontakty a tradície. Znamená to použiť všetok svoj šarm, pre ktorý je ako prezident preferovaný najmä u ženskej časti voličskej základne, svoje meno v štáte Texas a známosti z republikánskych kruhov. Vetovanie akéhokoľvek zvýšenia daní je predsa len na získanie väčšiny hlasov v ťažkom súboji veľmi málo.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984