Črtá sa dvojzáprah Fico – Gašparovič?

Takmer nik nepredpokladal, že by novovzniknutý subjekt – Hnutie za demokraciu (HZD) – mohol výraznejšie zamiešať predvolebné karty. Vladimír Mečiar 19. júla na rádiu Hviezda FM hodnotil situáciu po odchode Ivana Gašparoviča z HZDS-ĽS slovami: ,,Údajne celé okresy prešli ku Gašparovičovi.
Počet zobrazení: 1614

Takmer nik nepredpokladal, že by novovzniknutý subjekt – Hnutie za demokraciu (HZD) – mohol výraznejšie zamiešať predvolebné karty. Vladimír Mečiar 19. júla na rádiu Hviezda FM hodnotil situáciu po odchode Ivana Gašparoviča z HZDS-ĽS slovami: ,,Údajne celé okresy prešli ku Gašparovičovi. Tak po sčítaní všetkého na Slovensku, z ktorého okresu kto odišiel, koľko odišlo a tak ďalej, tak je stav uzavretý, predstavuje 0,04 percenta.“ko sa hovorí, aj majster tesár sa občas utne. Najprv agentúra Polis, potom Dicio a Ústav pri Národnom osvetovom centre uverejnili vý-sledky výskumov, podľa ktorých by HZD volilo 5 až 9 percent respondentov. Aj keď táto správa je sama osebe prekvapujúca, ešte šokujúcejší je pokles preferencií HZDS-ĽS pod 20 percent. Takéto ,,mizerné“ výsledky dosahovalo hnutie naposledy na jar 1994. Vtedy mu druhý dych vrátili predčasné jesenné voľby. Dnes je situácia trochu iná a na resustitáciu by sa už asi nenašiel dobrovoľník. Aj keď definitívne výsledky bude-me poznať až po 22. septembri, už teraz je jasné, že sa riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík v roz-hovore pre náš týždenník tiež mýlil: ,,Toto štiepenie (HZDS-ĽS) nijakým viditeľným spôsobom ne-zníži voličský potenciál HZDS.“

Úbohosť našej politiky

Ukazuje sa, že ani voliči HZDS-ĽS už nie sú totálne oddaní Mečiarovi a po dekáde posluš-ného nasledovania svojho vodcu chcú zmenu aj oni, no je zrejmé, že nie radikálnu. Nestanú sa z nich z večera do rána priaznivci SDKÚ, ani KDH. V podstate iba na čele hnutia vystrieda jedného totálne skompromitovaného politika iný, tiež skompromitovaný, ale ešte stále prijateľný pre ostatných. Je až neuveriteľné, s akou ľahkosťou prijali HZD do svojho košiara aj ostat-né strany. Ak pred rokom 1998 všetci svorne odmietali ísť do koalície s Mečiarom a Gašparo-vičom, dnes im už ten druhý neprekáža. Stačí, že sa k ,,muftymu“ obrátil chrbtom a je z ne- ho ,,štandardný“ politik. Tento prípad azda najlepšie ilustruje úbohosť našej politiky. Tí, čo neboli schopní ohroziť Mečiara tým, že by presvedčili o svojej pravde občanov, prijmú do svojich radov každého, kto sa od neho odvráti a oslabí jeho pozíciu. Neprekáža im ani to, že doteraz sa spolupodieľal na všetkom, čo tu HZDS napáchalo.

Zmysel pre hrubé čiary za minulosťou ich ženie stále k novým a novým avantúram. Koniec-koncov mnohí z nich predtým s Mečiarom úzko spolupracovali a ich strany tiež nevznikli na nejakom hodnotovom základe, ale pre potrebu udržania sa v politike. Preto majú pochopenie aj pre Gašparoviča, veď je to iba ich onesko- rený nasledovník. Za normálnych okolností by mal ostať v ,,politickej karanténe“ aspoň jedno volebné obdobie. Ak by preukázal, že mu naozaj ide o správu vecí verejných v prospech občanov, až potom by sa dalo uvažovať o spolupráci s ním. No na normálne okolnosti si na Slovensku budeme musieť ešte počkať, pretože sa zrejme nevyhneme turbulentnému obdobiu, keď bezhodnotové zlátance budú na plné ústa hovoriť o reformách a potrebe integrácie do EÚ a NATO. HZD do tejto partie skvele zapadne. Čo na tom, že niektorí jeho predstavitelia budú mať ,,špinavé paprče“ namočené v kadečom. Ale na to sa už dnes nehľadí, slovenský volič potrebuje pocit, že volí čosi nové. Tak ako v reklame na prací prášok – ten NOVÝ vyperie určite všetko dočista do biela. Aj svoju minulosť.

Prepriahanie v kalkuláciách o budúcich koalíciách

Azda najväčšiu radosť z rastu preferencií HZD má Robert Fico. Smer sa takmer dotiahol na HZDS-ĽS a ak ešte Flašíkove recepty zaberú, môže v septembrových voľbách dokonca zvíťaziť. Bol by to absolútny triumf tohto ambiciózneho politika. No sladkosť z víťazstva môže veľmi rýchlo zhorknúť, keď sa v budúcej vláde ocitne pod sústredeným tlakom pravicového bloku SDKÚ/ KDH/ANO/(SMK?). Nemusí v nej byť úplne osamelý. Podľa Gašparoviča by orientácia HZD mala byť naľavo od stredu. A to je druhý dôvod Ficovej radosti. Spolu môžu vytvoriť tandem, ktorý ukočíruje vládu podľa ich predstáv, a Mi-kuláš Dzurinda s Pavlom Ruskom im budú iba sekundovať.

Ivan Gašparovič tak na rozdiel od svojho bývalého súputnika má určitú perspektívu. O tom akú, rozhodnú voliči. Z trojnásobného premiéra sa podľa všetkého stane trojnásobný neúspešný kandidát. A to môže znamenať jeho úplnú politickú smrť a celkový rozpad hnutia. Veď kto má záujem o mŕtvoly? Mečiar samo-zrejme nič podobné nepripúšťa, naopak usiluje sa odchod bývalej straníckej dvojky zľahčovať: ,,Tak môžem povedať, ďakujeme pán Gašparovič, je nás viac, sme silnejší a statnejší. To, čo nebolo zdravé, je preč.“ Tieto slová tiež odvysielali v éteri na Hviezde FM. Dnes sa nad nimi iba pousmejeme. Mečiar sa mýlil - zdravé nie je ani to, čo zostalo a čo postupne môže úplne odhniť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984