Vytrhnuté z internetu

Počet zobrazení: 2004

Podľa tvrdenia hovorkyne Slovenských telekomunikácií, a.s., (ST) Gabriely Nemkyovej cena za hodinu pripojenia na internet bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je na Slovensku v silnej aj slabej prevádzke najlacnejšia spomedzi krajín visegradskej štvorky. Vyhlásila to pre agentúru SITA, čím reagovala na kritiku občianskych združení, ktoré protestovali proti novému cenníku ST. Podľa Nemkyovej by kritici mali hľadať riešenie inde. Od súkromnej spoločnosti fungujúcej na trhovom princípe sa vraj nedá očakávať, aby z vlastných zdrojov dotovala ceny internetu, čo jej navyše legislatíva ani neumožňuje. Vysokú cenu za internetové pripojenie spôsobuje neúnosne vysoká DPH, ktorej výnos plynie do štátnej pokladnice. Telekomunikácie už koncom augusta tohto roku oznámia produktové portfólio, ktoré bude zohľadňovať najmä dĺžku pripojenia do internetu. To v konečnom dôsledku zvýhodní a zlacní predovšetkým dlhšie internetové volania.

ST už po niekoľkýkrát menia svoju rétoriku. Ešte nedávno tvrdili, že doterajšie ceny pripojenia na internet sú dotované a neodrážajú reálne náklady. Keďže súčasná slovenská legislatíva neumožňuje krížové financovanie obdobných služieb, telekomunikácie tak vlastne otvorene priznali, že porušovali zákon.

Počítač Apple je vecou, o ktorej môžeme iba snívať. Jeho vlastníci ani len netušia o problémoch, s ktorými musia zápasiť „písíčkári“. Kto by sa aspoň chcel oboznámiť s legendou počítačovej techniky, nech si na stránke www.theapplemuseum.com nájde virtuálne múzeum tohto počítača.

Veľmi príjemne ma prekvapila internetová stránka www.skonline.sk. Je to mimoriadne dobrá prezentácia našej krajiny na webe. V slovenčine, nemčine a angličtine tu nájdeme informácie o dejinách Slovenska, ale aj všetko to, čo môže zaujímať turistov, vrátane máp. Kladne treba oceniť vzhľad i funkčnosť tohto sajtu. Takže, nemusíte byť iba zahraničný turista, aby ste mali dôvod navštíviť túto stránku.

Autá sa dajú posudzovať aj podľa toho, ako zodpovedajú estetickým kritériám. Britský web The Ugliest Cars in Britain (Najškaredšie autá v Británii) sa sústredil na tie nepekné a zhromaždil ich už vyše päťdesiatky. Znakom hodnotenia sú papierové vrecúška od jedného do piatich. Vrecúška majú vyrezané otvory pre oči a čím je ich viac, tým je auto škaredšie. Pokiaľ máte nejakého kandidáta na toto ohodnotenie, môžete sa ho pokúsiť dostať na tento sajt. Problém však spočíva v tom, že musíte anglický jazyk ovládať natoľko, aby ste svoj návrh vedeli doplniť dostatočne „korenistým“ komentárom. Mimochodom, na tejto stránke sa nachádzala aj česká Škoda 120 (po anglicky Skoda Estelle).

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984