Bicyklom po modrom Dunaji

Trasa sa začína v bavorskom Passau, kde sa zlievajú rieky Dunaj, Inn a Ilz. Mesto, ktoré je postavené v stredozemskom štýle, je akoby stvorené na prechádzky a potulky.
Počet zobrazení: 2518
bicyklom_nacestach.jpg

Rozdielny charakter krajiny, úžiny, roviny a hrádze, historické mestá, malebné kúty, obce nabité dejinami, to všetko robí cyklistickú trasu popri dunajských brehoch takú mimoriadnu. Nemci a potom najmä Rakúšania však nenechali nič na náhodu. Cesty lemujú penzióny, kempy, reštaurácie a taká infraštruktúra, ktorá splní očakávania aj tých najnáročnejších fajnšmekrov. Drvivá väčšina trasy vedie osobitnými cyklistickými cestami, kam autá nemajú povolený vjazd.

Nad ústím troch riek

Trasa sa začína v bavorskom Passau, kde sa zlievajú rieky Dunaj, Inn a Ilz. Mesto, ktoré je postavené v stredozemskom štýle, je akoby stvorené na prechádzky a potulky. Nachádza sa tu múzeum niekdajšej biskupskej pevnosti Veste Oberhaus, najväčší kostolný organ na svete v barokovej katedrále a pútnický kostol Mariahilf. Popri dýchaní atmosféry histórie sedia pri na nábreží Dunaja šálke kávy obyvatelia i turisti a plným dúškom si vychutnávajú plynúci život a atmosféru navôkol.
Cyklotrasa vedie severným brehom časti Dunaja. Ponúkajú sa dva varianty: „A“ z Passau cez Schlögen do St. Agathy s celkovou dĺžkou 45 kilometrov a o desať kilometrov kratší „B“ z Passau do Wesenufera.
Ak sa všeobecne hovorí, že Wachau je jeho najkrajšia oblasť ležiaca pri Dunaja, okolie mestečka Schlögen mu výrazne konkuruje. Úzke údolie rieky zväčša neumožnilo postaviť širšie cesty ako cyklistické. Miestami skalné útesy nedovoľujú ani to. Trasa sa z času na čas náhle končí a jedinou možnosťou ostáva privolať si kompu. Na menej frekventovaných úsekoch na to slúži zabudovaná vysielačka. Stretnúť auto je tu skôr výnimkou ako pravidlom. Zato nechýbajú útulné krčmičky a reštaurácie. Nemecko-rakúsku hranicu si prakticky ani nevšimnete.
Variant „A“ ide ďalej do Linza (55 km), „B“ z Wesenufera takisto do metropoly Horného Rakúska (60 km). Vtáčí raj, to je úsek medzi Eferdinger Becken a Ottensheimom. Netreba si nechať ujsť ani návštevu rokokového kostola a kláštora vo Wilheringu. Osobitným dezertom je Linz. Historické centrum so stredovekým námestím býva dokonalým miestom na prechádzky.

Cez Machland do Wachau

Variant „A“ pokračuje cez Greinu a Ardagger do Wallsee (50/60 km) a „B“ cez Perg do Au (35/40 km). Trasa vedie cez Machland, kultúrne a historické centrum, kde sa nájdete Enns, najstaršiu osadu v Rakúsku. Za návštevu stojí aj barokový kostol Sv. Floriána. Koncentračný tábor v Mauthausene pripomína jednu z najtemnejších kapitol v histórii ľudstva vôbec.
V mytologickom Strudengau trasa prechádza úzkou časťou Dunaja, ktorá vďaka silným prúdom bola kedysi obávaným úsekom pre lodníkov. Fotogenické mestečko Grein je výborným objektom pre prázdninové momentky.
Ďalší úsek variantu „A“ vedie do Wachau (60/70 km) a „B“ do Marbachu (48/58 km). Wachau je vďaka svojej prírodnej scenérii jedna z najpôvabnejších lokalít v údolí Dunaja. Cyklotrasa vedie cez romantický Struden, Nibelungengau, Ybbs a Persenbeug, kde sa nachádza obrovská vodná elektráreň. Tí, čo sa neboja prudkého stúpania, by určite nemali obísť známy pútnický kostol na Maria Taferl. Čerešňou na torte nepochybne býva preslávený barokový kláštor v Melku, ktorý vidno už z veľkej diaľky.
Oba varianty potom smerujú do Traismaueru, pričom „A“ ide z Wachau cez Tulln (63/38 km), „B“ z Marbachu cez Krems (62/77 km). Keďže Wachau patrí tiež medzi jedno z najznámejších vinárskych regiónov v Rakúsku. cesta vedie práve cez vinice a vinohradnícke dedinky. Rakúšania akoby naschvál vytýčili cyklotrasu tak, aby sa turisti mohli pokochať nielen krásnymi výhľadmi, ale aj ochutnať rôzne špeciality v miestnych vinárničkách. Na trase sa leží aj malebné mesto Krems, ktorého prvá písomná zmienka pochádza z roku 995. V kláštore v Göttweigu sa nachádza vzácny poklad zo stredoveku.

Na trase Viedeň - Bratislava

Znovu majú oba varianty rovnaký cieľ – Viedeň, kým „A“ je dlhý 63 kilometrov, „B“ má o dva kilometre navyše. Prechádzajúc hranicou Viedenského lesa cyklotrasa postupne vyúsťuje do ulíc hlavného mesta Rakúska. Zámok Schönbrunn, katedrálu Sv. Štefana, či ruské kolo v Prátri si vyžadujú osobitnú návštevu tohto magického mesta. Len pre zaujímavosť, v samotnej Viedni sa vybudovali vyše tisíc kilometrov cyklistických trás!
Záverečný, 68-kilometrový úsek prechádza dunajskou nížinou po hrádzi cez mestečká Hainburg, Wolfstahl až k Novému mostu SNP v Bratislave. Odtiaľ možno pokračovať do Štúrova, no vybudovanosťou a infraštruktúrou naša cyklotrasa za rakúskou výrazne zaostáva. Na škodu Slovenska, najmä jeho južného regiónu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984