Nebezpečné šírenie lží o referende

R. Sulík hovorí o úcte k referendu a dôležitosti zúčastniť sa na ňom. Ktovie, ako by odpovedal na otázku, na koľkých referendách sa zúčastnil doteraz.
Počet zobrazení: 1516
Predseda NR SR a strany SaS Richard Sulik sa zucastnil na hlasovani v Referende 2010.jpg

Inštitút referenda má svoj presný význam. Hoci by zákonodarcovia mali spresniť jeho záväznosť (a dať mu zákonodarnú legitimitu), už zo súčasnej úpravy je jasné, že to nemá byť len štátom platený prieskum verejnej mienky. Ak teda má ísť o plebiscit, čiže o presadenie nejakého politického riešenia, úspešné referendum je iba to, ktoré je platné. Neplatným referendom totiž nemožno nič zmeniť či presadiť.

 Hlasovanie bez vplyvu

 Sobotné referendum možno označiť za úspech iba v tom prípade, ak by bola úspechom aj víkendová prehra našich tenistov v Bielorusku. Keby sme prehrali, vypadli by sme z I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára. A Miloš Mečíř by povedal, že to bol úspech, lebo sme si aspoň zahrali a získali zopár fiftínov, aj keď sme nezískali to, pre čo sme vlastne do Minska vôbec išli. Vari by však s Mečířom niekto súhlasil?
Ak budú politici, novinári a politológovia šíriť nezmyselný názor, že aj neplatné referendum je úspešné, prinesie to úplnú stratu akejkoľvek prestíže všeľudového hlasovania. V takom prípade môžu všetky politické strany začať zneužívať referendum na mobilizáciu vlastnej voličskej základne a všetci daňoví poplatníci budú financovať ich stranícku propagandu. Stačí si vybrať zopár ľúbivých sľubov zo straníckeho programu, pozbierať 400-tisíc podpisov (čo pre väčšie strany nebude problém, navyše už zbieranie podpisov bude súčasťou predvolebnej kampane) a predvolebná propagácia strany je zabezpečená. Bude úplne jedno, koľko ľudí k takému referendu príde a bude úplne jedno, aký bude mať takéto referendum reálny politický dosah. 

Úspech iba pre SaS

Nehovoriac o tom, že „úspechová“ rétorika pravičiarov o sobotnom referende môže mať devastačný vplyv na postoj občanov k plebiscitu. Načo by sa mali čo i len zamýšľať nad tým, či ísť hlasovať, keď sa úspešnosť referenda nebude posudzovať podľa platnosti, ale podľa interpretácie politikov a ich nohsledov? Ak bude R. Sulík, I. Radičová a ďalší tvrdiť, že toto referendum bolo úspešné, potom len utvrdzujú väčšinu občanov, že na jeho platnosti nikomu nezáleží. Čiže nezáleží ani na počte zúčastnených. A občania si v budúcnosti môžu pri akokoľvek dôležitom referende povedať, že nemusia ísť hlasovať, lebo veď ani v septembri 2010 neboli, a nebola drvivá väčšina občanov, ale referendum bolo aj tak „úspešné“.
Ak teda opustíme túto demagógiu porazených, ktorí cítia akúsi povinnosť vydávať svoju prehru za víťazstvo, možno na tomto referende vidieť iba jediný úspech. Stranícky úspech SaS. Presne takto - ako úspech svojej strany - to pomenoval na tlačovke aj R. Sulík, keďže sa na referende zúčastnilo viac ľudí, než získala SaS v parlamentných voľbách. Jasne tak odhalil, že celé referendum nebolo od začiatku petičnej akcie ničím iným, iba mobilizáciou voličského potenciálu SaS. Skúškou, koľko ľudí sa chytí na jej populizmus.

 Politický kapitál za milióny z daní

Áno, SaS sa môže cítiť ako (jediný) víťaz tohto referenda. Veľká skupina voličov (možno ešte väčšia než doteraz) bude stotožňovať témy ako sú imunita poslancov, zrušenie koncesionárskych poplatkov, zníženie cien štátnych áut, či zrušenie práva na odpoveď pre politikov práve so SaS. Táto strana voličom nič iné ani neponúka, takže potrebuje z týchto tém urobiť hlavné spoločenské otázky, aby ľudia nadobudli dojem, že sú dôležitejšie, ako čokoľvek iné. A podľa toho sa rozhodovali vo voľbách. Je preto smiešne (a pre ňu neefektívne), že pri straníckej propagande SaS asistuje aj Iveta Radičová, zrejme v nádeji, že občania si s týmito témami stotožnia aj ju.
Predreferendový populizmus a demagógia pravice (najmä SaS) pokračuje aj po plebiscite. Inak sa nedá, lebo by z neho pravičiari nevytrieskali ten politický kapitál, o ktorý ide. A ľudia by si mohli uvedomiť, že ich sulíkovci v čase zdražovania, znižovania platov, okresávania príjmov dôchodcov, zvyšovania daní a odstraňovania škôd po povodniach obrali o vyše sedem miliónov eur z ich daní na vlastné stranícke účely. R. Sulík hovorí o úcte k referendu a dôležitosti zúčastniť sa na ňom. Ktovie, ako by odpovedal na otázku, na koľkých referendách sa zúčastnil doteraz.

Foto: Predseda NR SR a strany SaS Richard Sulík sa zúčastnil na hlasovaní v Referende 2010
Autor foto: SITA/Michal Burza

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984