Vášáryovej predvolebné umelecké dielo

Kandidátka na primátorku hlavného mesta Magdaléna Vášáryová získala podporu piatich pravicových strán. V stredu 29. septembra po dlhom a zarytom mlčaní slávnostne predstavila svoj volebný program.
Počet zobrazení: 1234
kandidatka na post primatora bratislavy_SITA_Nina_bednarikova.JPG

V júli, keď Magdaléna Vášáryová vyhrala vnútrostranícke hlasovanie v SDKÚ, na margo svojho volebného programu povedala: „Zatiaľ vám nič nepoviem, musím sa na rozhovor kompetentne pripraviť.“ Situácia sa opakovala pri ohlásení kandidatúry. „Predložím svoj program, bude sa volať Trikrát sedem... Bližšie o tom ešte nechcem hovoriť,“ vyhlásila 24. septembra pre denník Sme. Až po troch mesiacoch od ohlásenia kandidatúry predstúpila pred verejnosť so svojou víziou.

Horšie rozohranú predvolebnú stratégiu modrej päťkoalície si asi len ťažko možno predstaviť. Všetko sa začalo tým, že súčasný poslanec NR SR a primátor Andrej Ďurkovský niekoľko týždňov tvrdošijne odmietal odpovedať na otázku, či si ctí zásadu jeden mandát stačí a na post primátora teda kandidovať nebude. Neskôr prišiel jednostranný návrh SDKÚ-DS postaviť do súboja o post primátora Magdalénu Vášáryovú. Tá namiesto toho, aby sa seriózne venovala príprave na kampaň, tri mesiace zaryto mlčala. Dokonca aj súčasný primátor Andrej Ďurkovský, ktorý sa rozhodol nekandidovať (alebo mu skôr bolo rozhodnuté), bol v médiách oveľa častejšie ako bývalá herečka a veľvyslankyňa. Nasledovalo množstvo špekulácií o tom, či KDH postaví, resp. nepostaví svojho vlastného kandidáta. Súčasťou týchto špekulácií boli aj špekulácie, či bude kandidovať Andrej „PKO“ Ďurkovský.
Médiá niekoľko týždňov prinášali informácie zo zdrojov, ktoré nechcú byť menované, že SDKÚ-DS a KDH pôjdu každé vlastnou cestou. Vzápätí tie isté médiá (neraz aj v tom istom článku) vlastné tvrdenia vyvracali. Realita je napokon taká, že pravica predsa len postavila spoločnú kandidátku. O svojej neotrasiteľnej jednote informovali novinárov na tlačovej konferencii 24. septembra. Lídri jednotlivých strán sa pretekali v tom, kto viac komu poďakuje a kto je viac nadšený z toho, že sa dohodli na spoločnom postupe.

V tomto kontexte ňou prezentovaný program „3-krát 7 pre 21. storočie“ vyznieva veľmi nedôveryhodne. Vášáryová svoj tieň umelkyne neprekročila. Viac ako konkrétne riešenia je to skôr umelecké a básnické dielo. „V meste šumu dopravných tepien, detského smiechu a tónov klavírov, ktoré nesú vlny Dunaja“ má pre ňu PKO „symbolickú hodnotu“, mosty „zošívajú Bratislavu“ a hlavné mesto nepotrebuje „hráčske dúpä“ v podobe megakasína.
Vášáryová dáva sedem sľubov, za ktoré sa osobne zaručí. Akým spôsobom, s kým a za aké peniaze, to sa z jej volebného programu nedozvieme. Hlavným ťažiskom jej predvolebných sľubov (doslova) okrem toho, že „turisti už majú u nás 5 hviezdičiek a obyvatelia mesta stále len 2 hviezdičky,“ sú poriadok, solidarita, spolupráca, dialóg a otvorenosť. Frázy, frázy, frázy.
Jedinými ako-tak konkrétnymi návrhmi, s ktorými prichádza (a ktoré sú pre ňu vraj samozrejmosťou), je zverejňovanie zmlúv, príručka pre Bratislavčana, občianska kontrola či pozícia hlavného architekta. Vášáryová odmieta električku do Petržalky, pretože vraj „ukrižuje“ mestskú časť a Starý most má slúžiť autám aj chodcom.

Aj napriek tomu, že Magdaléna Vášáryová „všade, kde pôsobila, zanechala po sebe výraznú stopu“ (Ondrej Dostál), je si sama sebou taká istá, že o problémoch Bratislavy odmieta diskutovať. „Ja sa nebudem nikoho pýtať a nech mi povie svoj názor. Predložím riešenia a poprosím Bratislavčanov, aby ich podporili.“
Zdá sa, že jedinou relevantnou zbraňou, ktorou Vášáryová v predvolebnom súboji môže disponovať, je päť straníckych centrál, ktoré akože za jej kandidatúrou stoja. Po troch mesiacoch spochybňovania, domnienok a špekulácií však možno len ťažko uveriť v ich skutočnú podporu Magdy Vášáryovej. Presne tak, ako možno ťažko uveriť tomu, že práve ona je vhodnou kandidátkou na funkciu primátorky.

Foto: Kandidátka na post primátora Bratislavy Magdaléna Vašáryová podporovaná piatimi koaličnými stranami.
Autor foto: SITA/Nina Bednáriková

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa newmind@seznam.cz
#1
Jaroslav Repák
09. október 2010, 13:27
Pravica si vybrala zle. Nema skusenosti s komunalnou politikou, je dost kontroverzna a nechapem preco ju tlacia tam kam nepatri. Tymto strategicky zlym krokom vlastne nahrali Ftacnikovi, co je dobre. Herci do politiky nepatria.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984