Komu a pre koho kradol Fico

Odhaľovanie rozkrádania verejných financií za vlády Roberta Fica sa blíži k svojmu vrcholu. Vtedajšia pravicová opozícia dôsledne kritizovala sociálnodemokratický kabinet za korupciu a klientelizmus nebývalých rozmerov. Teraz sa ukazuje celá pravda.
Počet zobrazení: 1779
Fico-cervene hviezdy-grafiti.jpg

Príčinu krvácajúcich verejných financií dnes pozná na Slovensku vari i malé dieťa. Je ňou rozhadzovanie peňazí daňových poplatníkov v uplynulých štyroch rokoch a predovšetkým v posledných necelých dvoch. A jej jasné, že stačí odstrániť korupciu pri tendroch a bude možné bezbolestne zaplátať všetky diery v štátnom rozpočte.

Korupcia – žaba na prameni

Takéto „jednoduché“ vykreslenie „zlého Fica“ nám ponúkala pravica v opozícii. Celkom určite v presvedčení, že Smer-SD tu bude vládnuť aj v ďalšom volebnom období. Inak sa totiž nedá vysvetliť, že riskovala skoré odhalenie svojich vlastných lží. A ten deň  nastal tento týždeň, keď ministerstvo financií zverejnilo definitívny vládny návrh štátneho rozpočtu na rok 2011. Je logické, že verejnosť očakávala, že sa v ňom bude šetriť a to predovšetkým, či dokonca výlučne na verejnom obstarávaní. Nie, žeby ho malo byť menej, ale bez korupcie malo byť efektívnejšie, takže sme naň mali minúť menej. A tým prispieť k znižovaniu schodku štátneho rozpočtu.
Šéf Most-Híd Béla Bugár na konci mája v televíznej relácii Na telo (TV Markíza) to povedal celkom jasne a jednoznačne: Uvedomujem si, že nová vláda bude musieť šetriť, pretože táto to nevedela. Vláda však nebude musieť zvyšovať dane, škrtať mandatórne výdavky alebo predlžovať vek odchodu do dôchodku. Ak sa odstráni súčasná korupcia, prinesie to zdroje do rozpočtu.
Rovnakú diagnózu stanovili aj iní pravicoví lídri: Richard Sulík v predvolebnej Téme dňa na TA3 vyhlásil, že dôvodom „stále veľkých deficitov“ je „aj obrovská miera rozkrádania a korupcie. Preto budú dôležité pravidlá pre verejné obstarávanie.“ KDH podľa jeho podpredsedu Anton Marcinčina chcelo „eliminovať úniky verejných financií v oblasti verejného obstarávania“. Ivan Švejna vtedy navrhol kompletný audit verejných výdavkov „a potom škrtať všade tam, kde to ide“. A Ivan Štefanec z SDKÚ-DS pre Hospodárske noviny zdôraznil, že  „na zníženie deficitu budú nutné okamžité kroky novej vlády. Treba konečne zaviesť elektronické obstarávanie a prestať s plytvaním verejnými financiami. Šetriť treba aj zrušením nepotrebných úradov, respektíve zlúčením inštitúcií.“ Napokon portál Aktuálne.sk upozornil už v polovici apríla, že „najväčšími položkami, kde by SaS chcela ušetriť stámilióny eur je zrušenie investičných stimulov pre investorov a predovšetkým protikorupčné opatrenia a transparentné obstarávanie.“

Zlodeji – radoví občania

Postoj pravicových strán, že na netransparentých tendroch stráca štát najviac a stačí ich sprehľadniť a budeme mať dosť na znižovanie deficitu bol taký jasný, že Eduard Žitňanský v týždenníku Profit koncom apríla napísal, že „od potlačenia údajnej korupcie a plytvania vo verejnom obstarávaní očakávajú niektoré strany značné úspory.“ Pritom neobstojí ani výhovorka, že nemali šajnu o až takom zlom stave verejných financií, lebo už na začiatku marca R. Sulík v Hospodárskych novinách napísal, že „v čase, keď Slovensko zápasí s rekordnými dlhmi a je na "gréckej" ceste, hovoriť o sociálnom štáte je nezodpovedné“. Presne o dva mesiace to zopakoval Ivan Mikloš, keď zdôraznil, že „aj samotné Slovensko už dlhšie kráča gréckou cestou.“
Preto je celkom oprávnené očakávať, že v novom štátnom rozpočte pravicová vláda ušetrí práve na tom, na čom Ficov kabinet nešetril – na predražených a netransparentných tendroch. Lenže Miklošov návrh v skutočnosti šetrí na všeličom  inom, len nie na verejnom obstarávaní. Predovšetkým, výdavky bez tzv. eurofondov a spolufinancovania majú byť vyššie o takmer 200 mil. € oproti Ficovmu rozpočtu. Takže aké šetrenie? A keď už Mikloš škrtá, nemá to s „lacnými tendrami“ nič spoločné.
Ak prijmeme filozofiu, že Mikloš s Mihálom a Radičovou škrtli tam, kde nás Fico zbytočne zadlžoval a rozkrádal, potom sú Ficovími „spoluzlodejmi“ predovšetkým radoví občania. Veď z potrebných 1,75 mld. € zaplatia práve oni (a firmy) až 770 mil. € cez vyššie daňové a odvodové zaťaženie. Z ďalších 985 mil. € usporí vláda 154 mil. € znížením príjmov pracovníkov verejnej správy, čiže radových občanov. V prípade niektorých „škrtnutých“ výdavkov ide dokonca o úplný podvod. Príkladom je vyše 3 mil. € na odchodné poslancov NR SR, ktoré sa vypláca a rozpočtuje vždy iba vo volebnom roku. Ivan Mikloš úplne škrtol 80 mil. € na povodne. Čiže buď budúci rok v prípade záplav ľuďom a obciam vláda nič nedá, alebo len kamufluje rozpočet, plánuje aj tieto výdaje, ale klame pri schvaľovaní rozpočtu, aby vykázala šetrenie.

Všetko na plecia daňových poplatníkov

Podobným prípadom je „úspora“ 76 mil. € na investičných stimuloch (na nových investorov má vláda dokonca len 8 mil. €!). V takom prípade buď Radičovej kabinet v čase krízy odmietne investície, ktoré majú vytvárať nové pracovné miesta, alebo opäť len kamufluje, aby vykázala šetrenie a v priebehu roka zrazu potrebné financie nájde. Pochybným zdrojom šetrenia je národný príplatok k priamym dotáciám pre poľnohospodárov (- 40,5 mil €). Na jeden krízový rok ho znížil aj R. Fico, ale hneď po nástupe k moci ho zdvihol na najvyššiu mieru, akú pripúšťa EÚ. A udržal ho takto 3 roky. Poľnohospodári totiž dostávajú aj tzv. priame platby. Z nich 70 % dáva EÚ a zvyšok podľa vlastného uváženia doplácajú národné vlády. Konkurencieschopnosť nášho pôdohospodárstva sa zníži, lebo namiesto 100 % výšky priamych dotácií dostane iba 90 %.
Radičovej a Miklošova vláda dokazuje „zločinné rozkrádanie“ Ficovho kabinetu aj znížením dotácií na bytovú výstavbu a obnovu o 15,5 mil. €, znížením prevádzkových nákladov Sociálnej poisťovne o 15,5 mil. €, pričom DSS vracia zisky a zvyšuje poplatky zmenou legislatívy. No a investície v zdravotníctve sa znižujú o vyše 4 mil. €, celkovo dostane zdravotníctvo od štátu menej o takmer 85 mil. €!!! Nečudo, že aj Radovan Ďurana z pravicového INEKO upozorňuje: „Ak kriticky hodnotíme navrhované úspory, vláda sa v konsolidačnom úsilí opiera viac o príjmy od daňových poplatníkov ako o šetrenie vo výdavkoch štátnych organizácií.“
Malo to byť úplne jednoduché. To, čo ušetríme na transparentných tendroch bude stačiť na znižovanie deficitu, takže netreba prijať opatrenia, ktoré sa negatívne dotknú priamo ľudí. Miklošov návrh štátneho rozpočtu však ukazuje, že všetko je inak. Radičová bude na rozdiel od Fica šetriť na ľuďoch. O tendroch sa zrazu vôbec nehovorí.

Autor je publicista

Autor foto: SITA

Ilustračné foto: Resize of Keny Miller, creativecommons.org

Ilustračné foto: Resize of Stuart Pilbrow, creativecommons.org

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa siroky@post.sk
#1
Jožo Franko
05. október 2010, 13:01
je slušný dôkaz,ako pán preceda(predseda),včul len podpreceda eN eR eS eR,spokojne kradol.
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
Milan Mašcuch
27. október 2010, 07:26
Tento príspevok si nepochopil.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984