Odborári (aj u nás) idú do ulíc

Včerajší megaprotest odborárov z celej Európy má pokračovanie na Slovensku. V Bruseli bolo spomedzi vyše 100-tisíc ľudí aj takmer 60 Slovákov, ale od dnes ich majú byť na námestiach slovenských miest tisíce.
Počet zobrazení: 1163
viktor zamborsky_strajk zien za vyssie mzdy v hencovciach_1.jpg

Dôvod týchto akcií je známy už dlhšie a vychádza z aktuálneho celoeurópskeho hnutia, ktorého hlavnou hybnou silou sú síce odborári, ale zapájajú sa doň aj mimovládne organizácie. Najmä tie, ktoré pracujú v sociálnej oblasti. Leitmotívom tohto hnutia je protest proti nezmyselnému škrtaniu verejných výdavkov, prepúšťaniu a zvyšovaniu životných nákladov radových občanov.

Pravica: sociálne škrty a vyššie dane

Ľudia z celej Európy síce chápu ekonomickú realitu, ale nevidia dôvod, prečo to majú byť iba oni, kto má zaplatiť za krízu, ktorú navyše nespôsobili. Nespomínajúc už fakt, že vlády v Európe na jednej strane uťahujú opasky obyčajným ľuďom, ale veľkopodnikatelia a špekulanti na (najmä finančných) trhoch, ako aj banky opäť nemajú na vlastnej koži pocítiť, čo hospodárstvu spôsobili práve oni. Je príznačné, že európski politici sa nevedia rýchlo dohodnúť na regulačných opatreniach, ktoré zamedzia hazardovaniu s cudzími peniazmi a donútia špekulantov a „podnikateľov“ platiť za ich chyby, ale na škrtoch verejných výdavkov sa dohodli okamžite. A odmietajú o nich viesť serióznu diskusiu.
Prípad Slovenska je v tomto smere príznačný. Vláda prijala mnoho zlých sociálnych a ekonomických opatrení bez akejkoľvek diskusie. Zámerne porušila aj vlastné legislatívne pravidlá, len aby oponenti (najmä odborári) nemali dosť času analyzovať ich a upriamiť pozornosť verejnosti na ich negatívne dopady. Na „seriózne“ pripomienkovanie im dala dva-tri dni, pritom prerokovanie zásadných pripomienok na MF SR bolo v skutočnosti len vypočutím si argumentov. Po každom nasledovalo automatické nie bez akéhokoľvek zdôvodnenia. A navyše vláda dala niektoré zásadné zmeny do zákonov až na poslednú chvíľu, teda po oficiálnom pripomienkovom konaní, keď sa už s tým nedalo urobiť vôbec nič.

K rozsiahlemu škrtaniu pridala vláda Ivety Radičovej aj rozsiahle zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia, navyše nový systém valorizácie dôchodkov prinesie výrazný prepad kúpnej sily a životnej úrovne dôchodcov. Tá sa zníži všetkým pracujúcim, lebo nové dane a odvody zaťažia najmä ich príjmy.

Vláda chce ľudí prevalcovať

Odborári z OZ KOVO šíria medzi ľuďmi informačný leták o všetkých týchto zmenách a ich negatívnych dopadoch na ľudí. Je to dôležité nielen na mobilizáciu, ale predovšetkým aby bolo jasné, že tieto protesty sú vynútené a nie sú motivované žiadnou straníckou nevraživosťou. Odborári majú množstvo konkrétnych argumentov, prečo musia ísť do ulíc, keďže je to posledná možnosť, ako dôrazne vládne strany upozorniť na nesúhlas verejnosti s ich návrhmi a postupom pri ich pretláčaní do praxe. Demonštrácie, manifestácie a protestné zhromaždenie sú legitímnym nástrojom odborárskeho boja za práva radových pracovníkov, hoci I. Radičová a jej ministri budú hovoriť o „spolitizovaní“. Áno, toto je politika a ako povedal predseda OZ KOVO Emil Machyna pri úspešnom štrajku šičiek z Hencoviec, „ak nebudeme politiku ovplyvňovať my, tak nás politika zomelie“.
Radičovej kabinet pritom spustil valec, proti ktorému je ten Mečiarov zo Zlatej Idky iba detskou hračkou. Úplne okato nielen neberie, ale dokonca pridáva peniaze veľkopodnikateľom, obchodníkom, súkromným dôchodkovým spoločnostiam a sú to stovky miliónov eur, ktoré by hravo stačili na vykrytie verejných strát. Na druhej strane prijíma opatrenia, ktoré tie stovky miliónov zoderú z radových občanov.
Proti pravicovej arogancii moci sa odborári prvýkrát postavia dnes o 16. hodine v Košiciach na Masarykovej ulici. Druhý regionálny protest pripravil OZ KOVO na budúci piatok (8.10.) a začína sa o 16.30 na autobusovej a železničnej stanici v Žiline. Spoločná odborárska demonštrácia pod gesciou KOZ SR sa potom uskutoční v utorok 12. októbra o 16.00 hodine pred budovou Národnej rady SR, ktorá v ten deň začne o vládnych návrhoch rokovať.

Na stiahnutie: Pozvánka na zhromaždenie a argumenty

Foto: Protestné zhromaždenie štrajkujúcich žien za vyššie mzdy v Hencovciach. Hencovce, 27. august 2010
Autor foto: SITA/Viktor Zámborský

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984