Rozpočet iný, ako vláda sľúbila

Obvinenie, že Mikloš naschvál míňa, aby šetrenie v roku 2011 vyzeralo čo najväčšie, zaváňa paranojou. Ale vláda naozaj nešetrí tam, kde by sa dalo, lebo je v podobnej situácii v akej bol Fico. Aj podľa MF opatrenia vlády spôsobia pokles spotreby, výroby a predaja, spomalenie hospodárskeho rastu a nárast nezamestnanosti. Občania zaplatia za znižovanie schodku 770 mil. €.
Počet zobrazení: 1939
jozef_jakubco.jpg

Isté je, že kabinet Ivety Radičovej dodrží sľub znížiť v budúcom roku tohtoročný schodok. Rýchlo po svojom nástupe upustil od predsavzatia začať okamžite šetriť. Obvinenie, že minister Mikloš naschvál míňa čo najviac, aby šetrenie v roku 2011 vyzeralo čo najväčšie, zaváňa paranojou. Na druhej strane terajšia vláda nešetrí ani tam, kde by sa dalo.


Míňal Fico, míňa aj Radičová

Podľa oficiálnej správy o vývoji verejných financií ku konci 1. polroka 2010 zanechala Ficova vláda rozpočtovú rezervu presahujúcu 300 mil. €. A z niektorých položiek sa v štátnom rozpočte míňa o takmer 100 mil. € menej oproti plánu. Keby Radičovej vláda veľmi chcela, mohla o tieto sumy znížiť schodok štátneho rozpočtu už v tomto roku. To by však znamenalo nepríjemné škrtenie hneď po voľbách. Ekonomická situácia sa síce zlepšuje, ale najmä v porovnaní s vlaňajšou katastrofou. Štát teda veľký priestor na šetrenie nemá. Ak nechce úplne „potopiť“ vlastných občanov.

Radičová nešetrí, lebo je v podobnej situácii v akej bol doteraz Fico. Šéf Smeru je neúprimný, že svoju nástupkyňu kritizuje za míňanie „naschvál“. Na druhej strane sa ukazuje, aká falošná a nepravdivá bola kritika pravice voči Robertovi Ficovi. Míňal na dlh, ale jedinou alternatívou bolo urobiť z ľudí žobrákov. Mohol tým udržať zadlženie, ale stotisíce ľudí by prišli o prácu, radikálne by sa im znížili príjmy, upadli by do chudoby a to by malo katastrofálne nielen sociálne, ale aj ekonomické následky. Ešte viac by sa prepadli daňové príjmy, viac by sa znížila spotreba, rozšírila nelegálna ekonomika a podniky by museli ešte viac prepúšťať.


Menej na byty i na železnice

Mimochodom, uvidíme, či sa to v menšom rozsahu nestane v budúcom roku. Analytický inštitút MF SR odhaduje, že reštriktívne opatrenia vlády spôsobia pokles spotreby, následný pokles výroby a predaja, spomalenie hospodárskeho rastu oproti roku 2010 a možný nárast nezamestnanosti.

Prispeje k tomu i štátny rozpočet. Napríklad vyčlenené peniaze pre železnice nepostačia na udržanie doterajších výkonov. ŽSSK (osobná doprava) bude musieť zrušiť ďalšie spoje, alebo si bude musieť požičať ďalšie peniaze. Rušenie spojov prinesie nielen prepúšťanie, či znižovanie platov, ale aj horšiu dostupnosť za prácou. Avšak opatrenia k ozdraveniu kritizovaného hospodárenia stále nie sú známe. Na budovanie ciest by malo ísť naopak o necelých 200 mil. € viac (vrátane prostriedkov z EÚ) než v tomto roku. Minister Figeľ chce ďalšie peniaze „vylobovať“ v Bruseli, čo sa však sotva stihne prejaviť na výstavbe už v roku 2011.  

Menej sa však bude stavať bytov. Možno aspoň predaju už postavených pomôže zvýšenie bonifikácie hypoték o vyše 5 mil. €. Skutočný vývoj na tomto úverovom trhu je však ťažko predpovedať, lebo banky tvrdia, že úroky sa už budú zvyšovať. Celkové dotácie klesnú oproti roku 2010 o 15 mil. €. Tieto peniaze budú chýbať aj na opravy domov a zatepľovanie, pričom ide o činnosti, ktoré vykonávajú najmä živnostníci a malé firmy. Tie sa najľahšie presunú do zóny čiernej ekonomiky.


Šetrenie na zdravotníctve

Vysoké školy dostanú od štátu o 23,5 mil. € menej. O 11 mil. € menej dá vláda i na vedu, ale Eugen Jurzyca chce vyžmýkať maximum z „eurofondov“, takže celkovo by mala veda a výskum dostať o 60 mil. € viac, ako v tomto roku. Je to správne, lebo v tejto oblasti sa skrýva veľký potenciál aj pre Slovensko. A viaceré štáty v EÚ v minulosti dokázali európskymi peniazmi efektívne vykryť nedostatok vlastných. Rozumné investície do dlhodobo zanedbávanej vedy a výskumu (najmä aplikovaného) sa nám môžu kráľovsky vrátiť.

Vrátiť by sa mohli aj investície do zdravia, ale tie už za prioritu pravicová vlády nepovažuje. Štátne peniaze na šport sa v čase rastúcich výdavkov na boj so zdravotnými následkami nedostatku pohybu ľudí znížia o vyše polovicu. A za svojich poistencov (deti, študenti, dôchodcovia, invalidi) bude platiť menej ako v tomto roku. Zatiaľ čo Ficova vláda sa začala približovať k požadovanej úrovni „štátneho“ poistného 5% z vymeriavacieho základu, Radičová sa od nej vzďaľuje. Tento výpadok majú zaplatiť občania zvýšenými odvodmi zo svojich príjmov. Lekári, zdravotnícke odbory, malé i veľké nemocnice, ako aj poisťovne však tvrdia, že peňazí na zdravotníctvo bude takto menej. A pocítime to.


Účet pre ľudí: 770 mil. €

Rovnako pocítime i pokles štátnych peňazí na priame platby poľnohospodárom, ktorí dostanú menej, ale zaplatia viac na zvýšených daniach (napr. za naftu). Menej o 226 mil. € dá vláda na rozvoj vidieka kvôli poklesu výdavkov z „eurofondov“. Práve z nich chce vláda financovať vodné hospodárstvo – európske prostriedky prevyšujú naše takmer 25-násobne! Financovanie reálnych protipovodňových opatrení však zostáva veľkou neznámou. Rovnako ako financovanie verejnoprávnych médií, ktoré majú prísť o koncesionárske poplatky, ale ich vláda nahradí zo štátneho rozpočtu nevie nik.

Z hľadiska celkových výdavkov vláda I. Radičovej šetriť nebude. Oproti roku 2010 vzrastú o 200 mil. €. Hoci Ficov kabinet kritizovala za prehnané plánovanie výdavkov z eurofondov, sama z nich chce minúť ešte o 470 mil. € viac. Pritom tento polrok európske peniaze takmer nevyužíva, zastavila aj rozbehnuté projekty. Návrh štátneho rozpočtu nie je šetrný pre vládu, ale je reštriktívny pre ľudí. Občania zaplatia za znižovanie schodku 770 mil. €. A to je v rozpore so sľubom Ivety Radičovej, že ľudia škrty nepocítia.

Foto: Minister financií Ivan Mikloš.
Autor foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ilustračné foto: Felix O a Hiroaki Maeda

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984