Potrebuje koalícia generálneho prokurátora?

Viacerí predstavitelia súčasnej koalície dali v minulosti jasne najavo, že žiadnu prokuratúru nepotrebujú. Príkladov a silných rečí, kedy politici hovorili o väzení, rozkrádaní či trestnoprávnych následkoch určitého konania, by sme našli množstvo. Načo dôkazy a zdĺhavé vyšetrovanie. Najmä, ak generálny prokurátor nie je ochotný vnášať do vyšetrovania ich vnímanie reality.
Počet zobrazení: 1551
kandidati.jpg

Odpoveď na položenú otázku by mohla byť zdanlivo jednoduchá: potrebuje. Veď na Slovensku sa podávanie trestných oznámení stalo súčasťou politického folklóru. Ak sa však zamyslíme nad výsledkom politických káuz, zdá sa, že namiesto generálneho prokurátora by politikom stačila skôr podateľňa. Pred touto podateľňou by mal byť priestor vhodný na usporiadanie brífingu a v podateľni špeciálne vrece označené nápisom „Ad acta“, do ktorého by sa hádzali politicky motivované podania. 

Politická realita na Slovensku naznačuje, že súčasná koalícia si vystačí aj bez prokuratúry či súdov. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka či Igora Matoviča patrí Fico do basy, podľa Daniela Lipšica bola bývalá vláda „mafia-friendly“. Príkladov, kedy politici hovorili o väzení, rozkrádaní či trestnoprávnych následkoch určitého konania, by sme našli množstvo. Tak načo generálny prokurátor či zdĺhavé vyšetrovanie. Zdá sa, že niektorí predstavitelia vládnej koalície majú vo všetkom jasno.

Azda najvypuklejším prejavom pohŕdania prokuratúrou bolo v minulosti konanie predstaviteľov OKS, dnes členov poslaneckého klubu strany Most-Híd. Tí pred rokom predložili generálnemu prokurátorovi petíciu, ktorou sa snažili zasahovať do postupu prokuratúry v kauze Hedvigy Malinovej. Poslanec Peter Zajac sa vo svojom prvom parlamentnom vystúpení po júnových voľbách Hedvige Malinovej dokonca ospravedlnil. Generálny prokurátor alebo súd sú pre členov OKS iba zbytočný medzikrok. Brzda všeobecného pokroku. Veď vznášať obvinenia, či rozhodovať o vine a treste dokáže celkom dobre aj kvarteto politických mohykánov, ktorí majú patent na pravdu.

Viacerí predstavitelia súčasnej koalície dali v minulosti jasne najavo, že žiadnu prokuratúru nepotrebujú. Načo dôkazy a zdĺhavé vyšetrovanie. Najmä, ak generálny prokurátor nie je ochotný vnášať do vyšetrovania ich vnímanie reality. Aj to je jeden z prejavov povrchnosti a absencie kritického  myslenia v našej spoločnosti. Za týchto okolností sú politické hry a emotívne vyjadrenia vo vzťahu k voľbe generálneho prokurátora úplne zbytočné. Je jasné, že človek, ktorý by dokázal konať podľa predstáv všetkých strán, hnutí, skupiniek a iných platforiem vo vládnej koalícii, sa nájde len sotva. Toto zistenie však nemá zásadnejší vplyv na praktickú realizáciu politiky. Veď každá zo strán už svojho prokurátora má.

Foto: Kandidáti na generálneho prokurátora SR Dobroslav Tnka a Eva Mišíková
Autor foto: SITA/Jozef Jakubčo

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984