Po voľbách v ČR: Modrá legislatívna núdza

Senát v Českej republike zoranžovel a pravicová vláda siaha k stavu legislatívnej núdze. Ohrozené sú pripravované škrty a obmedzenia a vláda preto posiela do senátu niekoľko zákonov v skrátenom legislatívnom konaní ešte predtým než do kresiel zasadne sociálnodemokratická väčšina.
Počet zobrazení: 2388
Senat_CR.jpg

Podľa vlády by sa „prijatie zákonov spomalilo, nezačali by platiť včas a schodok rozpočtu by sa oproti očakávaniam vlády zvýšil.“ Kabinet sa preto rozhodol, že hrozí riziko „veľkých hospodárskych škôd“ a požiadal o vyhlásenie špeciálneho režimu legislatívnej núdze, ktorý umožňuje zrýchlené schvaľovanie. Na Slovensku poznáme tento proces pod názvom skrátené legislatívne konanie. Predsedníčka Snemovne Miroslava Němcová z ODS vyhovela vláde a legislatívnu núdzu vyhlásila od 1. do 15. novembra. Mandát senátorov, ktorí prehrali v októbrových voľbách, končí 13. novembra. ČSSD už avizovala, že pripravované škrty napadne na Ústavnom súde práve kvôli zrýchlenému režimu ich prejednávaniu.

Ešte pred voľbami predstavitelia pravicovej koalície vrátane premiéra Petra Nečasa (ODS) a predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga zdôrazňovali, akú dôležitú funkciu senát plní. Petr Nečas varoval pred deštruktívnym senátom. Podľa neho sa „senát nemôže stať európskym skanzenom zastaralej a nefunkčnej socialistickej politiky.“

"V prípade víťazstva sociálnych demokratov by sa Senát nechoval zodpovedne. Bol by to Senát, ktorý výrazne komplikuje prijímanie dôležitých zmien zákonov," uviedol ešte pred voľbami premiér a šéf ODS. Aby sme si rozumeli, slovíčko „dôležité zákony“ sú tie zákony,  ktoré vyhovujú záujmom ODS a pravicovej koalícii. Demokratické voľby do senátu sú tak dobrý nástroj len do tej miery, kým má v Senáte väčšinu ODS. Po prehratých voľbách je Senát vlastne už bezvýznamný demokratický prvok, bez ktorého všetko pôjde jednoduchšie a ľahšie. Senát je už vlastne prežitok.

Rokovanie Senátu začína v piatok 12. novembra. Na programe schôdze sú štyri body, ktoré budú schvaľovať aj tí senátori, ktorí majú právo rozhodovať o dôležitých zákonoch už len de iure. Morálne právo im voliči v októbrových voľbách už totiž vzali.

Zdroj foto: eurozpravy.cz

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984