Sociálna demokracia musí prejsť do útoku

To je cynický koncept pravicovej politiky a arogantnejší politici sa ním netaja. Dôstojná mzda či dôchodok a vyvážené pracovné vzťahy sa vnímajú ako neprimeraná záťaž pre spoločnosť. Na zdravotníctve, sociálnych službách treba šetriť , pokiaľ to poskytuje štát, ale zarábať, ak sa to sprivatizuje. Pravica viní za rast dlhu a nezamestnanosti na údajne prehnané nároky pracujúcich.
Počet zobrazení: 1800
smer.jpg

Tým nechcem tvrdiť, že politika sociálnej demokracie nemá nedostatky a nečelí novým výzvam. Naopak, no zdá sa mi, že mnohým vyhovuje čisto akademická diskusia o tom, že sociálna demokracia je v kríze.


Svet menšiny pánov a väčšiny sluhov

Takáto výlučne defenzívna diskusia je chybná. Jednak sa tým darí prekrývať závažné spoločenské a politické problémy spojené s pravicovými vládami a súčasne sa tým napomáha vytvárať dojem, že vlastne jediná možná a efektívna politika je práve politika pravicová.

Takže, akým spôsobom vlastne vládne pravica a najmä na čom stavia svoju politiku? Dôsledky pravicovej politiky sú zrejmé a viditeľné. Je to predovšetkým sociálna nerovnosť a narastajúce rozdiely s mnohými negatívnymi prejavmi. Pravica ničí sociálnu rovnosť. To je reálny a vážny problém, pretože sociálna rovnosť je základným predpokladom fungovania demokracie. Sme svedkami toho - už zase aj na Slovensku - ako sa oslabujú a vyprázdňujú práva pracujúcich, zamestnancov, živnostníkov. Sme svedkami toho, ako rastie nerovnosť medzi právami zamestnancov a zamestnávateľov. A aby pravica takúto politiku v prospech silných a bohatých obhájila, zavádza a zvádza ľudí tvrdeniami, že v podstate každý môže byť úspešný a bohatý. Znie to pekne, lákavo.

V skutočnosti však pravica vytvára svet menšiny pánov a väčšiny sluhov. Pravica umne vytvára ilúziu rovnakých príležitostí, kde všetci schopní sa stanú milionármi. Ale to, samozrejme, možné nie je. Naopak, realita je taká, že rastie počet ľudí s nízkymi príjmami a aj sociálne odkázaných a vylúčených. A práve preto je druhou tvárou pravicovej politiky tvrdenie, že tí, ktorí nie sú schopní zarobiť si milióny, sú v podstate neschopní a leniví a tí „schopní“ a „silní“ by na nich nemali doplácať.


„Spravodlivosť“ len pre bohatých

Toto je cynický koncept pravicovej politiky a arogantnejší pravicoví politici sa ním ani netaja. V spoločnosti, kde dominuje pravicová politika sa normálne požiadavky ľudí na dôstojnú mzdu alebo dôchodok a na vyvážené pracovno-právne vzťahy vnímajú ako neprimeraná záťaž pre spoločnosť. Čo sa týka kľúčových verejných služieb, ako je zdravotníctvo, školstvo, doprava, sociálne služby, to je čosi, na čom treba podľa pravice šetriť, najmä pokiaľ to poskytuje štát, ale na čom sa má zarábať, ak sa to sprivatizuje.

Áno, treba otvorene povedať, že pravica v podstate zvaľuje vinu za rast verejného dlhu a rast nezamestnanosti na údajne prehnané nároky pracujúcich, viď minimálna mzda ako údajná príčina rastu nezamestnanosti. To je obludné. Zamestnanci a dôchodcovia  sú vinníci a oni majú teda naplniť štátny rozpočet cez rôzne škrty, zvýšenú DPH, zvýšené poplatky. Na porovnanie, keď SMER – sociálna demokracia prišiel nedávno s ideou vyššieho zdanenia bánk, to sa ukázalo byť pre slovenskú pravicu neprijateľné. No zvýšiť daň z pridanej hodnoty naša pravica neváha, hoci sa pred voľbami všetky pravicové strany zaklínali, že dane nezvýšia. A argument si dodatočne tiež našli: vraj znižovanie deficitu cez vyššie zdanenie spotreby je spravodlivé. Akú spravodlivosť v tom asi môžu vidieť ľudia s nízkymi a priemernými príjmami, ktoré im ledva stačia na úhradu základnej spotreby ako je strava, nájomné a energie?

Ak teda nebudeme takýmto spôsobom pravicovú politiku demaskovať, nedokážeme ľudí presvedčiť o správnosti našej politiky.


Úspech na trhu – kritérium hodnoty človeka

Dotknime sa aj obsahu našej, sociálno-demokratickej politiky. Ako prvé chcem uviesť, že zúžiť ju len na ochranárstvo a solidaritu s najslabšími považujem za nedostatočné a vyčerpané. Áno, musíme si uchovať silnú solidaritu s ľuďmi hendikepovanými, odkázanými alebo starými, ktorí už nemajú šancu, ani čas byť „úspešní“. Ale sú tu aj ďalší ľudia - a je ich väčšina - ktorí sa necítia byť odkázaní. A mnohí z nich si dnes myslia, že práve s pravicou sa spája úspech a s ľavicou životná prehra. Prečo je to tak?

Čiastočne aj preto, že úspech sa dnes zredukoval na čisto ekonomický rozmer. Ale takýto úspech zhmotnený do peňazí nezaručuje človeku ani spokojnosť, ani šťastie. Práca a zárobok je nevyhnutný základ, ale rovnako dôležité je aj zmysluplné, spoločne zdieľané žitie v rodine a v komunite, aj ako protiklad k pravicovému uzavretému individualizmu a sociálnemu egoizmu.

Preto sociálno-demokratická politika musí svoje ciele definovať širšie. Musí sa prezentovať ako politika, ktorá dokáže nielen zabezpečiť ekonomický rast - čo strana SMER – sociálna demokracia jasne dokázala a to aj v čase spamätávania sa z krízy – ale, že vie vytvoriť aj humánny, súdržný priestor a podmienky pre schopných, šikovných a moderných ľudí. Hovorme stále o podpore a pomoci slabým a chudobným, ale hovorme aj o tom, že i ostatným ľuďom dáme to, čo im patrí. Pretože poctiví, slušní, usilovní zamestnanci s nízkymi alebo priemernými platmi nie sú o nič horší, ako tí, ktorí zarábajú extrémne veľa. Často práve naopak.

Podnikateľský úspech na trhu nemôže byť kritériom hodnoty jednotlivca. A na druhej strane nemôžeme byť len spoločnosťou spotrebiteľov, ktorí sú zaujímaví iba z hľadiska kúpnej sily a ktorí, aby mohli stále viac kupovať, musia sa zadlžovať a predávať svoju prácu pod cenu, navyše v čoraz ťažších pracovných podmienkach. Našim cieľom je spokojná, súdržná spoločnosť, kde bežný človek nebude klamaný sľubom, že každý sa môže stať milionárom, ale reálne dostane to, čo mu patrí, od úcty k jeho práci až po solídnu odmenu, prijateľné ceny, kvalitné služby a pocit bezpečia.


Nezávislé indivíduá kontra spoločné hodnoty

Sociálna demokracia teda stojí pred výzvou, či obnoví svoj kredit, či osloví širšie vrstvy obyvateľstva ako nositeľ politiky, ktorá zastupuje záujmy väčšiny ľudí, nielen sociálne odkázaných. Pričom zdôrazňujem, že pre nás neexistujú menej cenní a menej hodnotní ľudia. Vážime si aj podnikateľov aj zamestnancov. Spoločnosť musí žiť v symbióze mladých a starých, zdravých a chorých, silných a slabých, aj zamestnávateľov a zamestnancov.

Naša sociálnodemokratická programová ponuka súťaží s tézami pravice, že čo je dobré pre trh, veľkopodnikateľov a finančníkov, to je dobré pre všetkých. Ale snáď sme už aj na Slovensku vyrástli z ilúzií, že vyššie zisky bánk, znamenajú automaticky aj vyššiu životnú úroveň ľudí. Ak chceme, aby politika strany SMER – sociálna demokracia mala zmysel, aby bola pre spoločnosť prínosom, musí byť alternatívou pravicovej politiky. Musíme sa zásadne odlišovať v ekonomickej a sociálnej politike, čiže v otázkach daňového zaťaženia, odmeňovania, distribúcie ziskov a úrovne verejných služieb.

A musíme sa rozhodnúť, spolu s našimi voličmi, či chceme byť spoločnosťou nezávislých indivíduí alebo ľuďmi, ktorí sú previazaní vedomím spoločných hodnôt, ľuďmi, ktorí chápu, že ak sa nedarí spoločnosti ako celku, nemôže sa dariť ani jednotlivcom, aj keby sa skryli za akékoľvek trojmetrové ploty do svojich luxusných víl. Výsledkom našej politiky by mala byť solidárna vzájomne kooperujúca spoločnosti.

Nato, aby sa takýto cieľ podarilo naplniť, sociálna demokracia musí prejsť do ofenzívy.

Autor je podpredsedom Smeru-SD a bývalým ministrom kultúry SR

Toto je text jeho prejavu k politickej stratégii Smer-SD na sneme 13. 11. 2010 v Ružomberku

Titulok a medzititulky Slovo

Foto: Predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico a Marek Maďarič pred začiatkom tlačovej konferencie po sneme strany. Ružomberok, 13. november 2010.
Autor foto: SITA/Dušan Hein

Ilustračné foto: Andrij Bulba, Stuart Pilbrow  a Paul Falardeau

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#2
Milan Mašcuch
17. november 2010, 14:35
Ak nebude existovať ľavicovo orientovaný denník, ľavicovo orientované strany, hnutia a sympatizanti nebudú mať žiadny vplyv na ďalší vývoj v spoločnosti. Sústredené, vytrvalé masírovanie verejnosti súčasnými pravicovými médiami, v podstate napospol financovaných tými, ktorým, súčasný stav vyhovuje, sa už prejavuje v názoroch mladých ľudí. Čím dlhšie nebude táto "medzera! vyplnená, tým ťažšie bude dobiehať zameškané.
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#3
Milan Antal
17. november 2010, 17:24
ale je to najmä o hlbokej spoločenskovednej analýze dnešnej civilizácie. Čo je efektívne, moderné, produktívne. Je to najmä o systémovom myslení, o ujasnení si, aké väzby, vzťahy medzi ľuďmi zodpovedajú dnes najefektívnejšiemu usporiadaniu spoločnosti. Inej kvantite zodpovedá vždy iná kvalita väzieb..../....../....... V prvom rade si treba jasne definovať, v akom systéme chcete realizovať svoje zámery. Sociálne demokracie sú systémovými stranami kapitalizmu, takže vychádzam z toho, že v kapitalizme. Nuž, ale hovoriť o sociálnej rovnosti v kapitalizme je asi nedorozumenie, kapitalizmus je spoločnosť založená na sociálnej nerovnosti, na triednom rozdelení na pánov a sluhov. Ak chcete toto zlikvidovať, už nepôjde o kapitalizmus. To, že sa kapitalizmus pokúšal o demokratickejšie, rovnomernejšie rozdelenie bohatstva (napr. aj dostupnými hypotékami pre všetkých v USA), bolo len výsledkom tlaku socializmu ako konkurencie, nie vnútornou potrebou. kapitalizmu.../......./...... Sociálne demokracie sú spojené s nadstavenou sociálnou podobou kapitalizmu po skončení jeho epochy v r. 1928. S utváraním sociálneho štátu, ktorý mal byť obdobou a protiváhou socialistických štátov. Lenže udržiavanie sociálneho štátu ? to je najmä OTÁZKA ZDROJOV. O tých by ste museli hovoriť, ak chcete udržať sociálny štát. Sociálny (konzumný, spotrebný) kapitalizmus bol vybudovaný najmä vďaka zdrojom z koloniálnej politiky. Ak v r. 1860 kolónie zaberali územie 2,7 mil. km2 so 148,5 mil. obyvateľov, v r. 1899 to bolo už 13 mil. km2 s 365,4 mil. obyvateľov a v r. 1914 65 mil. km2 s 523,4 mil. obyvateľov. Prvá i druhá svetová vojna bola hlavne o bojoch o zdroje, ich prerozdelenie.......... Kapitalizmus sa v globálnej dobe globalizoval, zdanlivo z toho sprvu ťažil, jeho teoretici však podcenili potrebu kvalitných spoločenskovedných poznatkov. Propagandistická hantýrka o jedinom úspešnom modeli, liberálnom kapitalizme je síce peknou rozprávkou, ale ignoruje vnútornú logiku vývoja. Starý systém, so starým systémom väzieb nutne v konkurencii modernejších systémov musel začať strácať dych. Čína, Brazília, India a ďalšie krajiny ho postupne oberajú o zdroje. Naviac, dochádza k prerozdeleniu dovtedajších zdrojov z pôvodnej G7 medzi všetkých členov EÚ, vo svetovom meradle medzi G20. ...../....../........ V tejto situácii skutočne sociálny (alebo márnotratný konzumný) štát na západe nie je udržateľný. Na to mu budú chýbať zdroje. V tom má pravica pravdu. Kto si želá žiť v kapitalizme (v čom ja nevidím problém, je to jeho vec), mal by rátať s tým, že sa budú v budúcnosti presadzovať hlavne pravicové modely, prerastajúce až do fašizmu. Teda tlak na masy, aby sa uskromnili, spotreba sa sústredí hlavne u bohatých vrstiev. Tento stav však už nezodpovedá dosiahnutej sociálnej kvantite a bude nutne vyvolávať nepokoje, vzbury, kapitalizmus sa bude točiť v neustálej kríze (buď vyvolanej vysokým zadĺžením alebo sociálnymi nepokojmi kvôli škrtaniu spotreby)...../...../...... V tom, čo píšem, nie je pesimizmus. Iba vecné konštatovanie tendencií. Naopak, je v tom zahrnutý predpoklad zmien, ďalekosiahlych zmien. Ku ktorým malo dôjsť po r. 1989 a ktorými aj sociálne demokracie pod ťarchou nenávisti voči svojej konkurencii v socializme trestuhodne opovrhli.
Obrázok používateľa imjuhar@gmail.com
#4
Imrich Juhár
19. november 2010, 16:01
Už ma to nebaví opakovať, ale čo ste zmenili na neoliberálnom type štátu po Dzurindovej vláde? Nič podstatné - nechali ste 2. pilier, rovnú daň pre fyzické osoby, súkromné zdravotné poistenie ... Stále tu bežia salónne pseudoľavicové diskusie (chýba nám ľavicový denník, týždenník, mesačník, musíme sa aktivizovať, bla bla). Máte (zatiaľ) veľkú podporu, tak nech Smer jasne povie, či by v prípade budúceho vládnutia urobil skutočné zmeny neoliberálneho spoločenského poriadku v SR, alebo pokračoval v štýle soc. dem. strán združených v PESe, čiže v štýle na kapitál nesiahame, prácu rečičkami oblbujeme. Tuším je najvyšší čas poobzerať sa po skutočnej ľavicovej strane. Jedna sa už prezentuje, nech sa prejaví činmi. Vzhľadom na to, ako na ňu reaguje predseda Smeru, nemusí to byť až také beznádejné. imi

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984