Učíme ich už 50 rokov

Naši študenti chodia študovať do zahraničia, zahraniční k nám. Aby mali ľahšie začiatky, učia sa najprv základy slovenského jazyka. Slovenčinu ich už 50 rokov učia v Ústave jazykovej a odbornej prípravy zahraničných študentov Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave (ÚJOP CĎV UK). Doteraz ich tam pripravili 9 795 zo 128 krajín.
Počet zobrazení: 1061
Ilustracne_foto_jk.jkitan.jpg

Slovenčinu takto študujú nielen budúci študenti slovenských vysokých škôl, ale aj pracovníci zastupiteľských úradov v SR, podnikatelia, ale i manželskí partneri Sloveniek a Slovákov. Približne 70 percent všetkých účastníkov tvoria muži, najstarším absolventom jazykovej a odbornej prípravy bol v roku 2007 poslucháč z Írska, ktorý mal v čase štúdia 75 rokov.

Podľa riaditeľky divízie ÚJOP CĎV UK Mgr. Ľudmily Ábelovej založili ústav pôvodne ako kurz pre zahraničných študentov 1. septembra 1960 v Senci. Práve on bol základom jedinečnej inštitúcie, špecializujúcej sa na jazykovú a odbornú prípravu cudzincov na štúdium na vysokých školách. Od septembra 1984 boli strediská v Senci a Herľanoch, ako aj novovzniknuté stredisko v Bratislave, riadené z ústredia ÚJOP, ktorý sa stal súčasťou Univerzity Komenského. Hlavnou činnosťou ústavu je 10-mesačná jazyková a odborná príprava zahraničných študentov na štúdium na vysoké školy v SR. Okrem toho organizuje ústav aj krátkodobé a dlhodobé kurzy slovenského jazyka pre záujemcov zo zahraničia, ako aj ďalšie vzdelávacie aktivity, napr. Letnú univerzitu slovenského jazyka.

Od roku 2004 je ústav jednou z divízií integrovaného Centra ďalšieho vzdelávania UK. Odvtedy patria ku krajinám s najpočetnejším zastúpením študentov (štipendistov vlády SR) na ÚJOP CĎV UK Sudán, Mongolsko, Palestína, Macedónsko a Ukrajina. „Najväčší záujem je o päťmesačné denné kurzy slovenského jazyka a  o  jazykovú a odbornú prípravu pred ďalším vysokoškolským štúdiom. V poslednom období rastie záujem aj o Letnú univerzitu slovenského jazyka – najmä medzi krajanmi,“ skonštatovala Ľudmila Ábelová.

ÚJOP CĎV UK si 50. výročie jazykovej a odbornej prípravy cudzincov na Slovensku pripomenie 18. novembra 2010 medzinárodnou konferenciou Teória a prax výučby slovenského jazyka pre cudzincov.

Autorka pracuje na Oddelení vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave

Ilustračné foto: J. Kitan

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984