Diabol Kim? Alebo nie?

Kim Ir-sen vytvoril ideológiu čučche, ktorá v ústave nahradila marxizmus. Jeho syn ju obohatil o ideu „songun“. Podľa nej je národnou prioritou a hnacou silou revolúcie armáda, nie robotníctvo. Odolávanie západnému imperializmu sa stalo hlavným cieľom. Táto ortodoxia omnoho viac pripomína fašizmus než akúkoľvek ľavicovú ideológiu. Nikde v čučche sa nepíše, že KĽDR má svet dobyť.
Počet zobrazení: 2407
Kim Ir sen-Kim Cong Il-Korea-komunisti-klasicky obraz-Kok Leng Yeo.jpg

Samozrejme, dá sa veriť aj takémuto jednoduchému ideologickému obrázku. Severná Kórea nepatrí medzi štáty, ku ktorým by ktokoľvek prechovával nejaké dramatické sympatie. A keď niekoľko rokov nepočúvame v médiách nič iné, ako že KĽDR je šialený režim ešte šialenejšieho diktátora, ťažko sa niekomu čudovať, že porozumenie pre severných Kórejcov sa hľadá iba veľmi ťažko.

Napriek tomu dúfam, že nie som jediný „neveriaci Tomáš“, ktorý nie je ochotný okamžite uveriť tej najprízemnejšej zámienke, ako urobiť z KĽDR vinníka súčasného vojenského napätia. Jednoducho, keď čítam oficiálne dôvody, ktoré ponúkajú analytici, aby vysvetlili Kimovo iracionálne konanie, zdajú sa mi byť všetky do radu úplne absurdné. Mám pocit, že by sme sa mali spoliehať skôr na zdravý rozum, než na ideológiu, ktorou nás kŕmia oficiálne západné vojenské kruhy...


Prečo by Kim napínal svaly?

Prvý dôvod je vraj akési „napínanie svalov“. Kim sa údajne snaží svoje obyvateľstvo a celý svet presvedčiť, že je naďalej vplyvným hráčom. No dobre, uznajme, že niekedy takýto dôvod platí, ale prečo by to robil práve Kim? Predpokladajme, že západné agentúry tvrdia pravdu, že severokórejská spoločnosť je totalitná a ľudia iba slepo nasledujú vodcu Kima. Ak je to však tak, aký by malo dôvod takéto „napínanie svalov“ dovnútra severokórejskej spoločnosti? Potrebuje Kim presviedčať svojich ľudí o svojej sile? Žeby sa v KĽDR blížili parlamentné voľby? Nie, tento dôvod je očividný nezmysel.

V hre ostáva ešte dôvod, že Kim sa o svojej sile nesnaží presvedčiť vlastných obyvateľov, ale celý okolitý svet. Aby sme pochopili, že aj tento dôvod je nezmyselný, treba trochu poznať štátnu ideológiu, ktorá vládne v Severnej Kórey. Táto ideológia sa volá čučche a prv, než si niekto pomyslí, že je to len nejaká variácia na komunistickú ideológiu, treba upozorniť, že táto ideológia nemá s komunizmom vonkoncom nič spoločné. Áno, prišli s ňou severokorejskí komunisti. Ale prišli s ňou krátko po kórejskej vojne, a teda v čase, kedy v krajine bujnelo armádne myslenie a neustály pocit bezpečnostného ohrozenia. Aj preto prišiel po vojne Kim Ir-sen s konceptom sebestačnej, nezávislej krajiny, ktorá sa nebude zúčastňovať na zahraničnom obchode ani na politike a bude sa spoliehať predovšetkým na silnú armádu.


Čučche rovná sa korejský fašizmus

Časom Kim Ir-sen oslabil vplyv sovietskej a čínskej frakcie v Kórejskej strane práce a posilnil vplyv svojej nacionalistickej partizánskej frakcie. Onedlho v krajine vybudoval silný kult osobnosti. Koncom šesťdesiatych rokov Kim Ir-sen zároveň vytvoril spomínanú nacionalistickú ideológiu čučche, ktorá v ústave KĽDR nahradila marxizmus. Čučche stojí predovšetkým na idei nezávislosti krajiny, národnom sebavedomí a význame vodcu. Slovom, Severná Kórea sa ponorila do hlbokej izolácie.

Keď v roku 1994 Kim Ir-sen zomrel, na jeho miesto nastúpil jeho syn Kim Čong-il, ktorý obohatil kórejskú ideológiu o ideu „songun“. Podľa nej je národnou prioritou a hnacou silou revolúcie armáda, a nie robotníctvo. Nekompromisné odolávanie západnému imperializmu sa stalo hlavným cieľom KĽDR. Severná Kórea sa premenila na izolovaný vojenský štát, pričom sa naďalej drží svojráznej ortodoxie, ktorá nedovoľuje akúkoľvek liberalizáciu ekonomiky na spôsob napríklad čínskej cesty. Táto ortodoxia však omnoho viac pripomína fašizmus než akúkoľvek extrémnu ľavicovú ideológiu. Čo je dôležité, ide o hlboko defenzívny fašizmus. Čučche a songun sú ideológie obranného nacionalizmu, ktoré vidia KĽDR ako izolovaný štát, ktorý sa musí ubrániť celému svetu. Nikde v čučche sa nepíše, že KĽDR má svet dobyť. Čučche tvrdí, že sa má izolovať a brániť. Túto ideológiu síce rovnako ako každú inú konzervatívnu ideológiu hlboko odmietam, no určite ju nemožno obviňovať z agresie.

Vysvetľovať Kimov režim čisto v psychopatických kategóriách je úplne scestné. Severní Kórejci nikdy nechceli dobýjať svet. Oni chcú mať od roku 1953 pokoj. Týmto konštatovaním sa ich nesnažím obhajovať, iba pochopiť ideologické pozadie ich konania. Nemyslím si, že sú šialenci. Iba by ich tak niekto veľmi rád vykreslil svetovej verejnosti. Čučche v sebe neobsahuje žiadnu imperialistickú zložku a jej cieľ je iba chrániť severokórejské územie. Čiže, Kim nemá prečo „napínať svaly“ a ukazovať svetu, aký je silný, pretože dobre vie, že KĽDR je v porovnaní s vojenskou silou USA a jej spojencov iba smiešnou prekážkou. Otázka znie stále tak isto: prečo by provokoval?


Prečo by blcha provokovala slona?

Analytici hovoria aj o druhom možnom vysvetlení. Chorľavý Kim Čong-­il v septembri oficiálne predstavil nástupcu. Jeho syn Kim Čong­un ako čerstvý generál teraz musí ukázať, že má na to, aby riadil krajinu. Prípadný vojenský úspech by zvýšil jeho prestíž. No dobre, ale ako dosiahnuť vojenský úspech proti enormnej presile americkej a juhokórejskej armády? Skôr sa dá očakávať riadny výprask, ktorý by nástupcu Kim Čong-ila iba oslabil. Režim potrebuje v čase nástupníctva stabilitu a pokoj. To platí pre každý režim, aj pre KĽDR. Prečo by takto hazardovali? Vysvetlenie pomocou odovzdania moci je rovnako nezmyselné, ako vysvetlenie pomocou „napínania svalov“.

Tretí dôvod je vraj snaha KĽDR o zlepšenie si svojich pozícií pri vyjednávaní v rámci šesťstranných jadrových rokovaní. Aby sme si tento dôvod vedeli lepšie predstaviť: to je akoby Úsama Bin-Ladin zrovnal so zemou „dvojičky“, aby si mohol lepšie „poklábosiť“ s americkým prezidentom o ďalšej spolupráci. Iste, takto to nefunguje a vie to každý. Západné vojenské elity však chcú celý svet presvedčiť, že to vie každý okrem Kim Čong-ila. Pretože on je psychopat. Dá sa však veriť takýmto rozprávočkám? KĽDR nemá jediný dôvod útočiť na Južnú Kóreu, ak by chcela zlepšovať svoje pozície pri šesťstranných rozhovoroch. Jej pozície by určite zlepšilo, ak by naozaj vlastnila jadrové zbrane. Ale ako by ich zlepšil bláznivý útok na svojho južného suseda?


Žeby Kim zatúžil byť pánom prsteňov?

Posledné vysvetlenie, ktoré sa zvykne používať, patrí k tým najabsurdnejším. KĽDR svojou agresiou vlastne iba volá o pomoc. Potrebuje pomoc od južného suseda, pretože v krajine je hladomor. Nuž a preto na neho útočí a zabíja jeho obyvateľov. Hm, boli časy, kedy západní analytici boli predsa len nápaditejší. Fabulovať príbeh o tom, ako Kim v snahe domôcť sa pomoci robí všetko preto, aby mu nikto nepomohol, to naozaj nemá nič spoločné s elementárnou logikou.

Ak nepripustíme, že Kim Čong-il uveril Tolkienovmu príbehu o tajomnom prsteni a neprisnilo sa mu, že tento prsteň sa nachádza na hlavnom námestí v Soule, nevidím jediný racionálny dôvod, aby bezhlavo útočil na svojho južného suseda. Vyrábať z Kima psychopata je ten najprimitívnejší spôsob, ako presvedčiť svetovú verejnosť, že dnes vlastne všetci stojíme proti silám temného Mordoru, ktoré sa sústreďujú na území KĽDR. Ak zapojíme rozum, zistíme, že je to zrejme úplne inak.


KĽDR ako obetný baránok

KĽDR tvrdí, že svojim útokom iba reagovala na provokácie južných Kórejčanov. Južná Kórea pripustila, že niečo na tom byť môže, ale vzápätí dodáva, že celkom určite neprovokovala. Mne to skôr pripadá, že je to jasný prípad. Niekto tu zinscenoval parádne divadlo. A Severná Kórea je v tejto divadelnej hre len obetným baránkom.

Hľadajú sa dôvody, pre ktorý treba KĽDR vojensky spacifikovať. USA sa onedlho stiahne z Iraku, ani Afganistan už nie je to, čo býval, vojenský priemysel už zase nemá, do čoho pichnúť. A tak sa tu niekto mocný pripravuje na to, aby trochu rozhýbal ekonomiku. Bájkami o diabolskom šialencovi Kimovi. Problém je, že Kim je asi jediný, kto v tejto hre nemá vonkoncom žiaden dôvod, aby prikuroval do pece. To však zaujíma iba málokoho. Dejiny sú predsa písané víťazmi, no nie? A kto by v tejto vojne stavil na Kima?

Ilustračné foto: Kok Leng Yeo, Zhimin Pan a Kok Leng Yeo

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#2
Milan Antal
26. november 2010, 12:10
Dobre vystihnuté...... Určite, ani mne nie je počínanie Severnej Kórei, jej ideológia izolovanosti sympatická. Ale čo na tom, že mne je nesympatická, predsa rozhodujúce je to, či vyhovuje Severokórejčanom. To však "deokraticky" nikto neskúma, pretože buržoázni demokrati najlepšie vedia, čo druhí ľudia potrebujú. V rámci toho, čo som napísal o potrebe sociodiverzity, osobne by som rešpektoval ich režim, pokiaľ nikomu nevyhrážajú, neubližujú. Zrejme by sa potom menej aj izoloval, lepšie by sa aj komunikovalo, ak by existovala aspoň trochu dôvera, že nikto nikoho nechce zničiť. Tak ako treba rešpektovať Iráncov, Afgancov, Polynézanov, ap. Veď ani režim USA mi nie je sympatický, je dokonca agresívny, imperialistický, ale rešpektujem ho (s výhradou voči imperializmu).......... Nenazval by som však postoj KĽDR fašizmom. Ako konštatujete, táto ideológia nemá nič spoločné s imperializmom, je izolacionistická. Funkciou fašizmu ako krajnej podoby kapitalizmu je na jednej strane chrániť kapitalizmus ako starý systém pred revolúciami, zmenami, na druhej strane jeho podstatnou funkciou je zabezpečiť mu zdroje imperiálným počínaním. Druhá svetová vojna bola najmä o pokuse Nemecka, Talianska a Japonska o prerozdelenie svetových zdrojov, kolónií vo svoj prospech............ Čo sa týka súčasného konfliktu, ako som zachytil, príčinou bude zrejme napätie a nedôvera. Juhokórejské námorníctvo konalo cvičenie, aj s delostreleckou paľbou, vo vodách, ktoré KĽDR považuje za svoje pásmo. KĽDR odpovedala paľbou na ostrov.
Obrázok používateľa lodnik@pobox.sk
#3
Peter Trnka
26. november 2010, 22:23
Pozrite priatelia ... režim, kde sa vodcovská rola dedí z otca na syna nie je republika, ale kráľovstvo ... pokiaľ navyše majú v rukách výkonnú moc, tak to sme tak v 18. až 19. storočí ... je jedno, že ich úmyslom je brániť sa proti celému svetu, jednoducho si myslím, že takýto režim do 21. storočia nepatrí. Je to deviácia najhrubšieho zrna, niečo ako tá epizóda zo starej série Akty X, kde sa rodinný príslušníci párili medzi sebou a pod posteľou schovávali bezrukú-beznohú matku, čo to celé riadi. Bolo by možno zaujímavé sledovať, keby sa naraz Kimovia vzdali moci a odovzdali ju do rúk "ľudu", ako by s nimi "lud" naložil ... aby neskončili prestrieľaný narýchlo zostavenou popravčou čatou, ale Nicolae Causescu a jeho drahá manželka ... nebolo to možno v súlade s právom, ale bola to revolúcia a dnes si nikdo nedovolí povedať, že Rumunsko alebo Rumunom dnes sa žije horšie ako za Causesca ... veď práve porovnanie Causescovho Rumunska s KĽDR aspoň pre mňa sadne ako riť na šerbeľ ... No a v kontexte tohoto mocenského set-up diskutovať o tom, či KĽDR je alebo nie je v práve je nemorálne až bizarné. Akákoľvek obhajoba akejkoľvek filozofie z pohľadu západného svetonázoru, ku ktorému sa dúfam aj ľavicovo zmýšľajúci ľudia hlásia je mlátenie prázdnej slamy ... pretože samotný režim je nemorálny a je jedno, aké lokálne podmienky či filozofické smery ho tvorili ... pokiaľ sa hlásime ako Európania k nejakým hodnotám, tak by sme čokoľvek, čo Kim-ovia urobia mali považovať za nelegitímne, lebo na to nemajú mandát ... aspoň nie taký, aký by mali podľa našich predstáv mať ...
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
Milan Antal
27. november 2010, 07:34
tak by to vyzeralo asi nasledovne. 1.Zlikvidovali by sme všetky všetky indiánske, polynézske, aborigénske, africké kmeňové spoločenstvá, pretože do 21. st. nepatria. 2. Zlikvidovali by sme všetky všetky feudálno-moslimské spoločenstvá, pretože do 21. st. nepatria. 3. Zlikvidovali by sme všetky kapitalistické spoločnosti, pretože do 21. st. nepatria. Veď taký americký imperializmus má určite na svedomí viac obetí, ako KĹDR......... Vy ste si len účelovo, IDEOLOGICKY vybrali jeden režim, ktorý sa Vám neľúbi a preto do 21. st. nepatrí. 4. Zlikvidovali by sme aj nášho priateľa Petra Trnku, pretože jeho názory do 21. st. nepatria, mne sa nepáčia a myslím, že ich treba zlikvidovať:-). Keď už hovoríte o morálke, je nemorálne si namýšľať, že moja pozícia je tá správna, historicky oprávnená, ale režim KĽDR nemá oprávnenie. Nuž, milý Peter Trnka, všetky tieto západné režimy zaostávajú za morálnymi potrebami, alebo za potrebami historického vývoja o 4 historické epochy. Tak čo tu idete moralizovať. ............ Keby si túto Vašu logiku osvojili Číňania, tak o 20 rokov budete povinne vyznávať čínske hodnoty, tak ako dnes totalitne vnucujete európske hodnoty pre každého človeka na Zemi. Chce to teda aj trochu nadhľadu, nielen mlátiť prázdnu slamu o nadradenosti európskych hodnôt..../....../...... Keď som v inom príspevku hovoril o tom, že kríza 2008 bola krízou sociálnej formy, krízou človeka, vyplývajú z toho závažné metodologické závery aj pre postavenie človeka vo vývojovom rebríčku. Už nie je vrcholom, pánom, len jednou priečkou tohto rebríčka. Lenže pochopiť toto je z hľadiska západného človeka, ktorý tak hlboko zaostal v sociálnom, duchovnom i poznatkovom procese, dosť náročné. Lenže neznalosť ho neospravedlňuje a nezbavuje tohto problému.
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
Milan Antal
27. november 2010, 07:50
Podľa mňa je skôr dôležitejšie vytvoriť dostatočné široké pluralitné, slodobné prostredie, teda priestor pre rôzne spôsoby života. Ale reálny priestor, nie to prázdne západné mlátenie slamy, nie podplatiť tisícky oranžových revolucionárov, aby dokazovali, že je záujem na určitej orientácii. Aby ani jedna krajina, jej občania nemali pocit, že im je zvonka vnucovaný nejaký model, ale majú priestor pre slobodný výber svojho spôsobu života. Váš príspevok je presne v opačnom duchu, dívať sa na problémy len a len z hľadiska európskych hodnôt. Ani Vám nenapadne, že to vôbec nemá nič spoločné s nejakými slobodami, demokraciou, pluralitou ...... Až v takomto pluralitnom prostredí by sa malo vyvíjať úsilie o tom, aby dostali priestor na vyjadrenie svojho hlasu občania rôznych krajín, či súhlasia so svojím režimom.......... To, že sa Vám nepáči režim KĽDR, je príliš nepodstatné, milý Peter Trnka. Podstatné je, či sa páči jej občanom.
Obrázok používateľa lodnik@pobox.sk
Peter Trnka
27. november 2010, 10:45
Ja nejdem nikoho likvidovať, nech si každý pozametá pred vlastným prahom. Som Európan, vyznávam západné myslenie a vyjadril som iba svoj názor. Aj oranžová revolúcia vybledla a veci sa napokon aj vďaka parlamentnej demokracii a voľbám vrátili k prirodzenému vývoju ... takže tento argument je irelevantný resp. priamo podporuje fakt, že veci musia byť v rovnováhe, aby sa udržali. Domnievam sa, že západná filozofia a hodnoty poskytujú dostatočný priestor na to, aby sa táto rovnováha hľadala a nachádzala. Je to bolestivé, zdĺhavé, vonkoncom nie jednoduché, ale je to fér ... nič lepšieho nemáme (W.C.) a nič iného nám ani nezostáva. Pokiaľ ju niektorý štát niekomu vnucuje, tak to je jeho vec a ja osobne s tým nemám nič spoločného, preto nechápem, že som označovaný za autora nezmyslov, čo spoludiskutujúci napísal. Export demokracie skončil neúspešne rovnako, ako sa aj udržal, čo vždy záležalo od stupňa civilizačného vývoja toho-ktorého štátu ako aj miery slobodnej voľby. Domnievam sa, že prirodzený vývoj je neudržateľný, a právo na slobodnú voľbu a demokraciu je ako voda, čo si vždy nájde cestu, lebo aj to je dôkaz rovnováhy vecí. Akonáhle tieto spoločenstvá a občania dosiahnu taký civilizačný vývoj, že si uvedomia svoju úlohu vo formovaní dejín štátu, v ktorom žijú, vývoj bude určite veľmi dynamický. Problémom KĽDR je fakt, že zrejme disponuje jadrovými zbraňami, ktorých fanatické použitie by mohlo mať fatálne následky hlavne pre južných susedov, ktorý si to vonkoncom nezaslúžia ... tak ako by si občania KĽDR nezaslúžili prípadnú odvetu ... pevne verím, že nakoľko režim Kim-ov, kedže je nelegitímny a bez mandátu od občanov sa napokon stane obeťou seba-samého, či už s prispením Západu alebo bez. Veľký čínsky brat nebude chcieť riskovať nepredvídateľnosť vývoja v takej blízkosti svojho územia a Kim-ovia to napokon neustoja ... Nastane znovuzjednotenie Kórejského poloostrova, tak, ako s znovuzjednotilo Nemecko, na čo sa napokon južný susedia chystajú zaviesť zvláštnu daň a proces by mal byť ukončený niekedy okolo 2036 alebo tak nejak. Myslím si, že je to rozhodne lepšia alternatíva, než to, čo tu máme teraz ... a moje názory alebo názory M.A. budú absolútne bezpredmetné ... tak o čom sa to tu bavíme ...???
Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
Milan Antal
27. november 2010, 18:30
Oháňate sa európskymi hodnotami. Čo majú spoločné európske hodnoty a práva Severokórejčanov? To zaváňa starými koloniálnymi praktikami, ktoré určite nepatria do 21. st., a ktoré ťažko majú niečo spoločné s demokratickým zmýšľaním. Oni majú právo na svoj priestor, svoje hodnoty. To je niečo podobné, ako keby sa Trnavčanom nepáčila voľba Jána Slotu za primátora Žiliny a vyjadrili v tomto smere svoj názor, že je to nelegitímne............ Na druhej strane, aby sme v tomto smere boli dôslední, tak aj Európania majú právo na svoj priestor, svoje hodnoty a preto majú právo eliminovať také počínanie prisťahovalcov, ktoré by malo zmeniť európsky priestor napr. smerom k islamským hodnotám. Súhlasím preto s príhovorom predsedu austrálskej vlády, ktorý mal v tomto zmysle............. Ale aby sme boli v tomto smere dôslední, tak Európania majú právo aj na modernejší spôsob života, aspoň na časti európskeho priestoru, ako je starý buržoázny spôsob života. Kórejci či Číňania by Európu v tomto zmysle tiež mohli obviňovať, že bráni ľudským právam na úrovni 21. st............ A keď sa už bavíme o hodnotách 21. st., tak prioritné určite nebudú európske hodnoty, ale globálne. Tie sú dnes určujúce pre život a prežitie človeka. Osvojenie si globálneho pohľadu na svet ako jednotu rozmanitých spôsobov života, kultúr, z ktorých každá prináša niečo osobité pre ľudskú civilizáciu v rámci deľby práce. Určite to ale nemá nič spoločné s globálnym kapitalizmom, o ktorom píša aj Soňa Svoreňová ohľadom macdonaldizácie, vytvorenia rovnakej civilizácie podľa jednej šablóny. Asi tak ako by sme chceli zostrihať celý svet podľa šablóny európskych hodnôt.
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#4
Milan Mašcuch
29. november 2010, 20:32
Je dôležite a sympatické, že sa nájde niekto, kto prináša aj iný ako "Amerikou" vnucovaný pohľad na niektoré krajiny sveta. Čo vieme o histórii a kultúre Severnej Kórey ? No, pravdu povediac, nič. Preto aj s ohľadom na doterajšie klamstvá predchádzajúce napadnutiu Iraku USA, treba byť opatrný pri prijímaní správ o tom, kto koho provokuje.
Obrázok používateľa lodnik@pobox.sk
Peter Trnka
30. november 2010, 08:54
Tak mi to niekedy pripadá, že tu príspevky píšu ľudia, ktorí si nevidia na špičku vlastného nosa. O čom sa to tu bavíme? KĽDR ovláda klan, kde sa vodcovstvo dedí z otca na syna už druhú generáciu. Nikdo ich nevolil, nikdo im na vládnutie nedal mandát, oni sa starajú hlavne o vyzbrojovanie vlastnej armády, na ktorej, ako autor píše, postavili štátnu doktrínu ... a ich vlastný národ, ich vlastní ľudia kapú od hladu. Emigrujú ešte aj do Číny. Keď sa s Číňanmi občas bavím o KĽDR, tak sa na svojich bratov Kórejcov pozerajú s úsmevom, ako sa na nás pred 20 rokmi pozerali trebárs Rakúšania a v duchu nás považovali za menejcenných. Štát, kde sa vláda nevie postarať o svojich ľudí ... z akýchkoľvek dôvodov je obludný, krutý a ešte neviem čo. Spoludiskutujúci spomínali niekoľkokrát Čínu. Boli ste tam niekedy teraz? Tam pred 30-35 rokmi ľudia tiež kapali od hladu a teraz ... choďte sa tam pozrieť ... na každom druhom rohu vo väčších mestách je KFC, McDonalds, Dicos, Burger King, Pizza Hut ... a vládne tam brutálny kapitalizmus, boháči si kupujú drahé autá ... Slovensko má lepši platobnú bilanciu alebo malo lepši bilanci s Čínou než Česko ... a prečo? Lebo hodná časť Audi Q7 a Tuaregov z VW Bratislava sa exportuje práve do Číny ... a ľudia sú tam navzájom k sebe strašne hrubý, všade sa tlačia ako keby im išlo o život ... u lekára, len čo prekročia prah dverí platia ako mourovatí ... keď nebodaj niekdo vážne ochorie a musí ísť na operáciu, tak príbuzný predávajú baráky a autá, aby sa mu na to mohli zložiť ... a ešte aj toto je socializmus, kde komunistická strana hrá vedúcu úlohu ... pred 30 rokmi kapali od hladu a teraz sa tam žrádlo váľa po zemi. Ešte niečo poviem o KĽDR ... na vysokej škole, bol som vo 4. ročníku, keď prišiel november 1989 ... mali sme v krúžku spolužiaka z KĽDR ... volal sa Sin Chen ... nebol jediný, v ročníku ich bolo asi 5-6 ... keď sa blížili Vianoce 1989 a bolo jasné, ako to dopadne, tak ich všetkých ich veľvyslanectvo spakovalo a odišli domov akože na sviatky, boh vie, že v KĽDR sa Vianoce akosi neslávia ... a čuduj sa svete, Vianoce utiekli, ba aj Silvester a Nový Rok ... a naši spolužiaci akosi nechodili. Nevracali sa a ani sa nikdy nevrátili. Potom, neviem akým spôsobom, vraj napísali, že keď prišli domov do KĽDR tak išli rovno do prevýchovného tábora a až potom sa mohli vrátiť späť do spoločnosti. Školu vraj dokončili v KĽDR ... asi boli synovia významných ľudí, preto si to odniesli iba prevýchovným táborom, inak by možno dopadli ... na zem ... Tak toto je tá za...tá KĽDR, kde ľudia emigrujú do Číny, lebo všetko je lepšie, než kapať od hladu, zatiaľ čo Kim prvý, druhý a teraz už aj tretí budujú armádu a ... ja mi z nich na grcanie a nielen z nich ... toto je svet, kde sa oplatí žiť? To sa radšej nechám vykorisťovať ... a je to moja vec a moja voľba. Národ v KĽDR bohužiaľ žiadnu inú voľbu nemá ...
Obrázok používateľa lodnik@pobox.sk
#5
Peter Trnka
30. november 2010, 11:04
No toto úplne presne vystihuje čo sa stane: http://zahranicni.ihned.cz/c1-48375290-jednotna-korea-cina-muze-souhlasit-rozmazlene-dite-kldr-uz-ji-nebavi
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. december 2010, 11:14
Skutočne ma pobavil váš výrok o to, že je podstatné ak sa režim KĽDR páči jej občanom. To má silu. Na občanov a ľud KĽDR zabudol aj autor článku, ale u neho je to príznačné. Vždy zostal na úrovni VUML. S pozdravom Štefan Kuropka
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. december 2010, 12:26
Páni Kuropka a Trnka, pobavili ste aj vy mňa. A principiálne na čom inom má záležať, ak nie na názoroch a potrebách občanov KĽDR? Dúfam, že nechcete povedať, že na vašich. Podľa vystupovania Petra Trnku a Vášho to totiž tak vypadá. Hodnotiť KĽDR pohľadom európskych potrieb, nie občanov KĽDR. Ani vás nenapadne o tom rozmýšľať, aby sa nejakým spôsobom objektívne zisťovali postoje Severokórejčanov, teda väčšiny, nie nejakého zaplateného disidentíka. Nejako som totiž nezbadal, žeby emigranti z KĽDR organizovali nejaké masové hnutia za oslobodenie svojej krajiny. Teda ich postoje budú asi zložitejšie, ako to vy tu totalitne presadzujete ? hodnotiť všetko podľa európskych kritérií......../....... /....... Ak použijem vašu logiku, tak vás oboch musím obviniť z obhajoby režimu Saudskej Arábie. Keďže z vašich postojov vyplýva, že ľudské práva v Saudskej Arábii, sú vám ľahostajné a ignorujete potrebu o tom hovoriť. Takmer nevidím, žeby sa médiá, ochrancovia ľudských práv zaoberali Saudskou Arábiou. A tam je to s právami oveľa horšie ako v KĽDR, tam neexistuje ani formálna možnosť voľby, keďže ide o absolutistickú monarchiu. A tam sa bez problémov dedí moc z otca na syna.................. Je to totiž podobná logika, akú používate voči mne a autorovi. Autor i ja sme predsa jasne povedali, že sa nám režim KĽDR nepáči. Takže zbytočne budete hovoriť, že sa vám režim Saudskej Arábie nepáči, ale nezaoberáte sa tým a nie ste ochotní sa tým zaoberať. Podľa logiky, ktorú používate v tejto polemike, ho teda obhajujete. Takže sa naučte najprv poriadne čítať, čo kto hovorí a potom sa pokúšajte niekoho obviňovať ......./...... /....... My teda neobhajujeme režim KĽDR, ale hľadáme racionálnejšie, efektívnejšie a demokratickejšie cesty, ako tie VAŠE TOTALITNÉ postoje, keď sa pokúšate určiť, čo je dobré a čo nie pre občanov KĽDR, lebo vy to predsa viete najlepšie. Je to jednak nemorálne, nedemokratické, a určite to nepatrí do 21. st. Určite sa tým nepomáha ani občanom KĽDR, keďže stresovaný režim z neustálych útokov proti nemu investuje potom viac na obranu, ako do ekonomiky, poľnohospodárstva a životnej úrovne ľudí. Pri pokojnom tóne a zaručení bezpečnosti KĽDR by mohla upustiť od masívnych investícií do obrany a viac sa starať o potreby ľudí. Lenže vám nejde o občanov KĽDR ale len a len o naplnenie svojich subjektívnych pocitov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. december 2010, 13:32
Teraz ste ma nielen pobavili, ale aj potešili, že ja vám ide len a len oblaho ľudu KĽDR. Prosím majte trpezlivosť s nami nevedomými. S pozdravom Štefan Kuropka
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. december 2010, 17:36
Rozdiel je len v tom, ako ich realizovať. Rozumiem tomu, čo máte na mysli. Aj ja som chcel niekedy prerábať ľudí. Napr. rodičov, aby boli modernejší, myslel som, že tak konám v ich záujme. Potom som pochopil, že to tak nie je, že oni sa dobre cítia vo svojom svete a moje úsilie ich skôr ničí, ako im pomáha........... Podobnú tendenciu majú veriaci ľudia. Mám jednu kamarátku, s dobrým srdcom, stále mala tendenciu ma prerábať na svoj obraz, vraj chce len moje dobro. Akosi jej nedochádzalo, že ma tým otravuje, že nemám pocit, žeby som sa tým stal lepším a vyspelejším človekom............ Preto za mojimi postojmi nie je nezáujem o osudy ľudí, práve naopak, skôr snaha nevnucovať im môj svet, ale aby sa cítili dobre vo svojom svete, bez ohľadu na to, ako mi je vzdialený. Skôr ľuďom prezentujem určité poznatky o možných cestách, aby mali možnosť si vybrať.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
10. december 2010, 00:26
p. Blaha. vedla jak ta jedla. napinanie svalov? nie. terz, ked zrovna potrebuje severna korea dalsiu potravinovu pomoc, tak nepotrebuje eskalovat konflikt. vojensky vyprask? p. Blaha sa nam predstavil aj v rovine vojenskeho experta. vojensky vyprask komunistom zo severu nehrozi. nikto nebude drazdit zmiju bosou nohou, aj ked je jasne ze ju nakoniec rozsliape. obete by boli privysoke. v okruhu 5 tis km. ze nie su imperialisti, ze si chchu len branit severokorejsku zem? nuz p. Blaha to povedal pekne, ale pozabudol povedat, ze kimovci pod severokorejsku zem povazuju kazdu hrudu az po najuzsi vycnelok poloostrova. vykrik do tmy, volanie o pomoc vystrelmi hufnic? hehe to urcite nie. teraz sa menia vojenske elity v state. mlady princ sa ujima moci. existuju viacere skupiny, superiace o moc a priazen. viem si predstavit, ze tento incident nebol nariadeny centrom a ze je vysledkom vnutornych tenzii v severnej korei, lebo lod uz ide fakt ku dnu a bud sa bude az do konca verit v konecne vitazstvo zazracnych zbrani, alebo mladeho princa sa budu snazit preonacit alebo preskocit ine elity, ktorym sa hra na socialisticko komunisticky raj na zemi zunovala a chcu zit konecne normalne. co sa tyka ludu, tak ten je v sachu a myslim si ze revolucia zospodu nehrozi, jedine ak vyvstane dost velka skupina dobrovolne obetujuca svoj zivot, aby sa ini mali lepsie. lud uz dlhsiudobu podla mna trpi takym stresom a strachom, ze je paralyzovany a pokial sa tam nenajde nejake kamikadze sonderkomando medzi aspon strednou armadnou eitou, tak budu zit v stastnom socializme do posledneho stebla jedlej travy.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984