Internet nad priepasťou

Internetový svet svet po Wikileaks vraj už nikdy nebude ako predtým. Ľudstvo vytvorilo celosvetovú sieť, do ktorej osídiel sa samo čoraz viac a viac zamotáva. A nevie ako z toho von. Dá sa zastaviť lavína, ktorú spustili Wikileaks? Kam až siahajú hranice súkromia, slobody prejavu a práva na informácie?
Počet zobrazení: 2004
cyber.jpg

Internet totálne škrtol hranice a absolútne nerešpektuje akékoľvek legislatívne či iné obmedzenia. Dôsledkom toho je bezmocnosť štátov voči propagácii násilia, fašizmu či detskej pornografie. Stačí, ak je webhosting umiestnený na serveri mimo dosahu zákonov EÚ či USA a šírenie akýchkoľvek názorov nemá obmedzenie. Pred niekoľkými rokmi sa vďaka Napsteru zdalo, že kybernetickú vojnu budú viesť nahrávacie a softvérové spoločnosti voči priaznivcom voľného šírenia počítačových programov, hudby a videa.

Dnes už je to inak. Server Wikileaks vyhlásil nemilosrdnú vojnu všetkým. Na verejnosť prenikli totiž aj informácie, o ktorých neškodnosti pre spoločnosť je už nevyhnutné pochybovať. Čo chcel Julian Assange dosiahnuť tým, že vypustil na svetlo sveta napríklad informácie o strategických cieľoch Spojených štátov amerických? Svetový mier to asi nebude. Ani stabilita.

Má nový svet podľa Juliana vyzerať tak, že nikto nebude mať pred nikým žiadne tajnosti? Má to byť zriadenie, kde nebudú existovať neverejné zasadnutia vlád, utajené schôdzky bossov nadnárodných korporácií, či obyčajných pracovníkov súkromných firiem? Chce Julian Assange poslať na smetisko dejín aj obchodné tajomstvo a nadobro vymazať zo slovníkov pojem ochrana súkromia? Ak toto má byť systémová zmena, na ktorú sme čakali, vie vôbec niekto, ako ďalej?

 

 


Internetový svet svet po Wikileaks vraj už nikdy nebude ako predtým. Ľudstvo vytvorilo celosvetovú sieť, do ktorej osídiel sa samo čoraz viac a viac zamotáva. A nevie ako z toho von. Dá sa zastaviť lavína, ktorú spustili Wikileaks? Kam až siahajú hranice súkromia, slobody prejavu a práva na informácie?


 

 

Bez rešpektu

Bezmocnosť novej informačnej éry spočíva v tom, že ľudstvo nie je na ňu pripravené. Jedným z dôkazov toho je, že boj proti šéfovi Wikileaks zvádzajú krajiny sveta takmer výlučne hrubou silou: odstavením webhostingu, zastavením finančných transakcií či vystavením (vykonštruovaného?) zatykača. Wikileaks je však len jedným z dôkazov o tom, že informácie a sloboda prejavu sú dnes prakticky už bez hraníc. Virtuálny priestor sa stáva útočiskom pre anonymných diskutérov na fórach, ktorí často nerešpektujú akýkoľvek iný názor a uchyľujú sa k ponižovaniu, osočovaniu či urážaniu. Rovnako už ani fašisti nemusia vydávať samizdaty a šíriť svoje nenávistné piesne prostredníctvom magnetofónových kaziet. Sú tu predsa webové stránky a mp3 formáty skladieb.

V neposlednom rade Facebook. Zverejňujeme na ňom fotografie, podrobné informácie o našich aktivitách a najmä ponúkame na tanieri dôverné informácie o tom, kto sú naši najbližší priatelia, príbuzní. Hoci to všetko robíme dobrovoľne, neznamená to, že sme si plne vedomí dôsledkov nášho konania.

Riešením však nie sú obmedzenia, reštrikcie či cenzúra internetu. Slobodný internet potrebuje vzdelaných, zodpovedných a tolerantných ľudí. Ľudí, ktorí sú schopní posúdiť, či zverejňovaním informácií a publikovaním názorov náhodou nezasahujú do súkromia iných, alebo či svojimi výrokmi neurážajú a neponižujú. A takými ešte ani zďaleka nie sme.

Zdroj foto: wired.com

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
10. december 2010, 13:34
Keď Tofflerovcvi uviedli svoje diela Posun moci a Šok z budúcnosti, čítalo sa to ako dobré science-fiction, ktoré "sa nás ešte netýka". Ako si mnohí hovorili.
Ešte predtým alebo súčasne mnohí myslitelia v manažmente avizovali, že svet v 21.storočí prejde nielen technologickými, ale spoločensko-ekonomickými zmenami, kde sa zmenia ekonomické zdroje, spôsob tvorby bohatstva, Peter Drucker predpovedal dokonca ucelenú zmenu spoločensko-ekonomickej formácie, kde majitelia kapitálu a politici národných štátov už nebudú tou rozhodujúcou silou vo vývoji ekonomiky a spoločnosti,
a je to tu.

Všimnite si, ako účinne politici sveta bránili v bezhraničnom toku informácií, navonok sa tvárili ako demokrati, vyvíjali stále nové a nové možnosti ako ľudí dostať do masmediálnych sietí "neškodných" informácií, veď preto tak chorobné bujnenie všetkýcvh tých bulvárov a elektronických médií, ktoré denne v "headlines" chŕlia hrôzu katastrof, nešťastí, afér, káuz, kriminálnych činov, nehôd.
Ale skutočné zámery a skutočná výmena informácií bola "pod kľúčom", k tomu sa vyvinul celý trh bezpečnostných softwarov v nádeji, že keď už sa svet votrel do spálne či mysle každého obyvateľa Zemegule, nedostane sa do "mojej" aktovky, do "nášho trezoru", kde sú skryté záumy a prúsery nášho politického, vojenského i ekonomického života.
A Wikileaks to prelomil, kedže žurnalistika je už spútaná existenciálnymi problémami.
Lenže tu proti skrytým záujmom nestojí ľudský protivník, darmo súdia Assanga, tu ide o posun v technológiách, ktoré predsa boli vyvinuté pôvodne za tým účelom, že prežijú akýkoľvek nepriateľský útok, a ktoré sa dnes v roku 2010 dostali do verejného používania a sú teda nezničiteľné.
Tu ide o posun moci, keď ľudia, ktorí disponujú vedomosťami ( a v tomto prípade teda utajenými informáciami), sú mocnejší ako politici či vojvodcovia.
Nečakal ani Drucker, že sa posun moci prejaví práve takto, skôr sa očakávali konflikty v oblasti "triedneho uvedomenia sa" pracovníkov, disponujúcich vedomosťami, ktorí sa posunom moci dostanú do lepšej pozície ako vlastníci kapitálu. No ale to už je o vývoji. Svet technologicky dozrel k tomu, aby zastupiteľská demokracia a kjapitál odišli do dôchodku. Tu platí tá veta od autorky článku:
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. december 2010, 13:36
A v čom je problém? Veď aj Slovo útočí bezhlavo napravo, naľavo, nezvažuje, aké škody tým môže narobiť v ľavicovom hnutí. Pri hľadaní alternatív. V mene abstraktnej slobody prejavu (kto by si dnes už spomenul na Heglovo chápanie slobody ako pochopenej nutnosti), v mene slobody šírenia všetkých informácií (či sú objektívne, zaradené do súvislostí, na tom vôbec nezáleží), aj tu sa prekročili už dávno všetky hranice, ktoré boli pozitívne, konštruktívne. Takýto charakter majú najmä články Braňa Ondruša. V našej spoločnosti, aj v ľavicovom hnutí prevládol anarchistický pohľad na svet. Vo vzťahu k teóriám, vo vzťahu k dejinám, vo vzťahu k socializmu, vo vzťahu ku kapitalizmu. Tak prečo sa vytýka Assagnemu, že je anarchista, keď celé prostredie je také? .......... Šírenie informácií prestalo byť objektívne, snažiace sa danú informáciu objektívne spracovať, zaradiť do súvislostí. Z mediálneho sveta sa všeobecne stal bulvár, v ktorom prevládol propagandistický štýl šírenia informácií. Nenadarmo hovorím o tom, že ide o propagandistickú hantýrku a nie objektívne poznatky. A toto je len obyčajný výsledok takéhoto chápania slobody prejavu. Tak čo sa čudujeme, veď to bolo doteraz všeobecne podporované, zrazu sa nám plod nášho úsilia nepáči?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. december 2010, 13:37
"Slobodný internet potrebuje vzdelaných, zodpovedných a tolerantných ľudí. Ľudí, ktorí sú schopní posúdiť, či zverejňovaním informácií a publikovaním názorov náhodou nezasahujú do súkromia iných, alebo či svojimi výrokmi neurážajú a neponižujú."

Teda aj v tomto prípade nestačí technológia, ale zodpovedná a vzdelaná ľudská osobnosť, akou človek disponujúci vedomosťami má byť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. december 2010, 13:52
s týmto úplne súhlasím............. A v tomto smere sa objavil po r. 1989 obrovský nesúlad medzi technologickým rozvojom a sociálnym rozvojom. Technológie sa vyvíjajú ďalej, ale ľudstvo sociálne išlo upadalo, dokonca sa objavili pokusy reštaurovať starú sociálnu štruktúru klasického dickensovského kapitalizmu v podobe neoliberalizmu, neregulovaného voľného trhu............ Aj keď ja si myslím, že keby bol išiel technologický a sociálny a duchovný vývin po r. 1989 v súlade, tak aj technologicky (a ľudsky) by sme boli oveľa ďalej. Lety na ďalšie planéty by boli už samozrejmosťou, dnes to vyzerá ako utópia. Boli by sme pokročili v získavaní nových zdrojov energií, materiálov. To by malo obrovský dopad aj na ľudskú stránku, žili by sme niekoľkonásobne dôstojnejší život, všetci ľudia.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
10. december 2010, 14:59
Pán Kubiš len prihodil polienko na podporu imidžu stále "použiteľného" kariérneho diplomata:)
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
10. december 2010, 19:09
To nie je problém internetu, ale starého kapitalizmu, ktorý tento problém nevie zvládnuť.......... Je totiž veľmi výrečné, aký poprask vo svete, doslova prevrat sa deje len preto, že je niečo otvorene zverejnené. Bez ohľadu na to, že sa asi zhodneme, že napr. diplomacia má právo aj na tajné rokovania. Lenže problém predsa nie je v tom. Keby ľudia mali pocit, že sa rokuje, koná, utajuje v mene dobra, spravodlivosti, morálky, žiadne brepty, blbé vyjadrenia by nemohli spôsobiť takýto poprask. Svet by sa zasmial, trochu rozčúlil, niektorí ľudia by si to odniesli a išlo by sa ďalej. ......... Tu sa však odhaľuje choroba systému ako takého, že je celý prehnitý. A otvorenosť si jednoducho nemôže dovoliť. Choré v systéme je aj to, že musí tajiť dôležité veci, napr. strategické zariadenia po svete, ktoré boli zverejnené. Pri zdravom systéme by to predsa nemal byť problém a otvorene by sa malo rozoberať, čo je pre ľudstvo dôležité......... Gorbačov počas perestrojky nezvládol metódu premeny systému, nevyriešil otázku zdrojov. Ale v súvislosti s Wikileaks sa núka poukázať na obrovský potenciál glasnosti, aký záujem a oživenie priniesol. Týmto smerom mal svet pokračovať, nie sa vracať do prehnitého systému.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. december 2010, 16:06
Súhlasím, je to problém dnešného kapitalizmu na globálnej úrovni. Stratil poslednú kontrolu nad špekulačnými finančnými trhmi a stráca kontrolu i nad informačnými tokmi. S tým už kapitalizmus nevie zápasiť.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
16. december 2010, 17:42
že Wikileaks nie je nič viac, ako iba divadlo tajných služieb, čo radšej uverejnia zopár chúlostivých informácií, aby pozatvárali zvedavcom a konšpirátorom ústa, ako by naozaj nejaký hacker zverejnil skutočné materiály o pánoch tohto sveta.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
19. december 2010, 18:08
Nech zije Julian Assange !!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. december 2010, 22:36
mm

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984