Vláda spustila terorizovanie dôchodcov

Štát doteraz siahol až na príjem takmer 1000 €, teraz každý, kto zarobí z prenájmu vyše 500 € bude platiť nielen daň, ale i zdravotné odvody. Navyše bude musieť absolvovať byrokratickú tortúru nahlasovania, vykazovania príjmov, vypĺňania formulárov. Kvôli 42 eurám mesačne budú musieť behať po úradoch, absolvovať byrokratické úkony, platiť vyššie dane a ešte aj zdravotné odvody.
Počet zobrazení: 4181
100eurovky pred murom-Markusram.jpg

Vláda Ivety Radičovej sa rozhodla šetriť na zdravotníctve. A bude to razantné šetrenie, ktoré sa nemôže neodraziť na kvalite zdravotníctva. To je, samozrejme, problém, lebo zdravotníctvo má na očiach každý. Je pravda, že ani Ficova vláda s ním za 4 roky veľmi nepohla a priemerní ľudia asi nepocítili nijaké, aspoň nie výrazné zlepšenie. Ale predsa len si pomohli zdravotníci, investície vylepšili aspoň niektoré pracoviská, nechýbali lieky a ak už nič iné, tak úroveň zdravotníctva určite neklesla. „Radičovej“ šetrenie však neumožní ani len udržať doterajší stav – pomerne rýchlo to pocítia samotní zdravotníci a o čosi neskôr aj pacienti.


Berú chudobnejším

Zdravotníctvo je však politicky citlivá téma a pred štyrmi rokmi otvorená nespokojnosť zdravotníkov pomohla R. Ficovi dostať sa k moci. I. Radičová si to určite uvedomuje, preto dala pokyn, že celkový prepad financovania zdravotníctva nesmie byť až taký výrazný, ako to vyzerá zo zníženia štátnych príspevkov. Lenže, ak niečo nezaplatí štát (občania solidárne nepriamo), tak to musia zaplatiť ľudia (priamo a nesolidárne). Ivanovia Mikloš a Uhliarik preto neváhali a vymysleli spôsob, ako obrať ľudí o ďalšie peniaze, ktoré by mali pomôcť zdravotníctvu.

Samozrejme, ako pravičiari pritom našli spôsob, ktorý sa oproti terajšku nedotkne boháčov, ale skôr chudobnejších ľudí, ktorých základný príjem je tak nízky, že musia hľadať ďalší, či dokonca ďalšie, aby dôstojne prežili.

Takými sú aj dôchodcovia. Nikto sa im, najmä samostatne žijúcim penzistom, nemôže čudovať, že sa usilujú nejakým spôsob speňažiť svoj majetok. Vzhľadom na svoj vek a zväčša i zdravotný stav si totiž dôchodcovia nedokážu privyrobiť prácou. Najmä vo väčších mestách preto nie je výnimočné, keď dôchodcovia prenajímajú jednu izbu svojho bytu, či rodinného domu. Veľká časť osirelých dôchodcov býva vo „veľkých“ bytoch jednoducho preto, lebo nechcú odísť z miesta, kde prežili významnú časť svojho života, resp. (prípadne zároveň) nechcú svojich potomkov pripraviť o užitočné dedičstvo (pri dnešných cenách bytov).


Vyššie dane a ešte aj odvody

Doteraz si bez komplikácií mohli takto zvýšiť príjem o takmer 1000 € ročne. Neplatili žiadne dane, ani odvody. Pritom táto suma nie je horibilná. Pri dnešných cenách prenájmov je necelých 80 € mesačne slušná suma za izbu (v najväčších mestách treba zaplatiť aj viac). Naopak ľudia, ktorí s prenájmami špekulujú, nakúpili viac bytov, aby ich mohli „vo veľkom“ prenajímať, či dokonca prenajímajú byty lacno odkúpené od miest a obcí, sa s takouto sumou neuspokoja. Doterajší systém teda umožnil „chudákom“ trochu si pomôcť (naozaj len trochu) a bohatším zasa neumožnil vyhnúť sa zdaneniu.

Vládna koalícia však teraz presadila takú zmenu, ktorá výrazne poškodí aj tých „chudákov“. Odpočítateľná položka sa znížila bezmála o 50%, na rovných 500 € a k daniam pribudli aj zdravotné odvody. Ak vám štát doteraz siahol až na príjem na úrovni takmer 1000 €, teraz každý, koho príjem z prenájmu presiahne 500 € bude platiť nielen daň, ale i zdravotné odvody. Navyše pozor, bude sa musieť prihlásiť v poisťovni a absolvovať byrokratickú tortúru nahlasovania, vykazovania príjmov, vypĺňania formulárov. Pre dôchodcov to bude úplná katastrofa, keďže títo ľudia sa v úradníckych veciach zväčša nevyznajú, ani nevedia komunikovať elektronicky.


Kvôli 42 eurám

Kvôli 42 eurám mesačne začne od januára pravicová vláda doslova terorizovať dôchodcov. Budú musieť behať po úradoch, absolvovať byrokratické úkony, platiť vyššie dane a ešte aj zdravotné odvody. Iba preto, lebo si chcú prilepšiť prenájmom jednej voľnej izbičky vo svojom byte. O sumu, ktorá im nepokryje ani zvýšené náklady na lieky a potraviny.

A to len preto, lebo vláda nie je schopná urobiť naozaj systémové zmeny vo financovaní verejných služieb (vrátane zdravotníctva). Také, ktoré by bohatých donútili viac prispievať do spoločného. Nuž, čo? Pravicová vláda očakávane ukazuje, že nestojí na strane radových občanov a financovanie verejných služieb bude nesolidárne presúvať na chudobnejšiu menšinu.

Ilustračné foto: Markusram a Andres Rueda

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. december 2010, 10:33
nad tym ,ze pravca si robi svoju pracu.Pravica predsa dosledne a pedantne haji zaujmy tych ,ktorych zaujmy hajit ma.Vsimol si niekto nadavanie financnikov,zamestnavatelov,obchodnikov...na terajsiu pravicovu vladu ? Jedine co od tychto skupin pocujeme su recepty, ako este viac usetrit na ludoch, pokial mozno na tych najslabsich.Opat je to z pohladu pravice racionalne.Tam je odpor najmensi a efekt navacsi.Tato vlada je, az na to, ze sa obcas sama ohrozuje , priam idealna.Pre tych ktorych zaujmy haji.Kiez by sa laviciari jedneho dna dozili takejto vlady ,ktora by tak dosledne hajila ich zaujmy. Zatial sa to ziadnej lavicovej reprezentacii nepodarilo.Cervena verchuska SDL nam v objati MYKYHHO zmodrala tak, ze jej ROBBO velkodusne udelil ranu z milosti.Netrafil.Verchuska uskocila (do Madarska do Ruska) a vsetko co bolo v SDL poctive a lavicove to schytalo rovno medzi oci.ROBBOVE predlzene ruky v Guberniach odvieli poctivu pracu .Vnutorny nepriatel v SMERE bol v hantirke gubernatorov pacifikovany.Nastupuju "zlate casy" lavice .O lavicovosti sa vela rozprava, ale pramalo robi.Ani naznak toho razantneho nastupu (aky predvadzaju praviciari tym najslabsim)proti praviciarom.Ano, nieco spadlo zo stola aj pre tych co su pod stolom.Nezlacneli ,ale ani nezdrazeli energie.Vsimnite si SDKU je pravicova. Spravne ZDRAZUJE.SMER je "lavicovy" .Nezlacnuje,len nezdrazuje.Nezabuda vsak na boj s vnutornym nepriatelom.Tym vdaka ktorym vladne.Tu uz sa strelec nemyli .Jeden zda sa definitivne mrtvy ,druhy tazko raneny.Hop a prislo co nik necakal.Vytazny ALFA samec je impotentny.Ci to chcel, alebo nechcel je to tak.Smer ciela nevedomo dlhodobo a dosledne tu instaloval vladu podradnych samcekov inej ako lavicovej krvnej skupiny.Marne beha revuc po revire impotentny samec ,samice uz samcov maju. Podradnych, ale plodnych.Najstasnejsie vsak je pretrvavajuce IMPOTENTNE myslenie v SMERE.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
17. december 2010, 10:35
Drvivá väčšina dôchodcoov ich nevolí, tak sa na nich aspoň bohapuste vyzúri...zabije tak tým dve muchy jednou ranou... má peniaze a dôchodcovia dostanú za vyučenú!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. december 2010, 10:52
Čl.39 (1) Občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa. (2) Každý, kto je v hmotnej núdzi, má právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. (3) Podrobnosti o právach podľa odsekov 1 a 2 ustanoví zákon. Preto by mala dochodkova unia dat podnet na ustavny sud
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 14:33
Dobré, fakt dobré :D
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
17. december 2010, 15:41
kde je clanok autora, ktorym kritizoval rozhodnutie predchadzajucej vlady, ktorym zvysila dena zamestnancom a nazvala to hyenisticky a posmesne milionarskou danou, aj ked islo primarne o ludi, ktori milion rocne v hrubom nezarobili? pripominam, ze tito ludia nemaju ako svoj danovy prijem "vyriesit", lebo mjau jeden prijem a ten im je zdanovany a dostanu len cistu mzdu. a stat im berie az 47% z penazi, ktore clovek zarobi. zaujimave, ze vtedy vlada pana Fica nemala najmensi dovod siahnut na prijmy tych megabohatychludi, ktori robit nemusia, aj tak maju milionove auta a na danovy urad posielaju take danove priznania, ze clovek by im aj bagetu kupil aby nezomrelil od hladu. aj prednedavnom takemu na vychode 100 000 tis auto zhorelo a 10 rokov bol nezamestanany. opozicny poslanec, ktory osobne prispel k tomu, ze SNS je v parlamente e zopar ludi ma tak nadelj imunitu. dakujem
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 15:54
ked pan fico stale vykrikoval v opozicii, ze zvysenie cien je protizakonne, akonahle sa dostal k moci, nic s tym neurobil, zrazu to bolo zakonne. ved do stanej kasy je kazda kvapka dobra. ako velmi vykrikoval o tom, ze sa musi znizit dan z PHM, ale ked mohol, neurobil to. ako velmi teraz chcel zvysit dan bankam, ale ked to mohol 4 roky urobit, neurobil to. preco? lebo kazdy kovany bolsevik sa riadi heslom, ze nikto vam nemoze dat tolko ako ja vam slubim, dokonca ani ja sam tolko nemozem dat. spomente si ak dopadli trinaste dochodky. v 2010 mala byt dialnica BA-KE. miesto toho tri miliardy odklepol na opravu BA hradu. a moji hlupi vychodniari ho volilil. za miliardu odklepol stavbu vojenskeho archivu. asi tam mali mat zlate vane. 800 mil eur v myte v lufte. v cechach dali v obdobnej ponuek cenu TRINASKRAT nizsu, asi vedeli, preco. tam tazko najdu takeho politika, ktory by si vzal na triko taku zlodejinu. a co peniaze z Tiposu? sli na cyprus, jeden adovkat mrtvy. a co skandal, ked statne peniaze vlozil do JT banky, ktora ich otocila, zarobila a prachy sa potom vratili spat statu. a co skandal s jachtou a unikom informacii o konverznom kurze koruny na euro? tomanovej podniky - 400 mil eur to je 1,2 mld SKK. v jednom takompodniku sa milionove auta kuovali, zamestnalo sa par ludi aby sa nepovedalo a ani sami nevedeli co budu robit. tunel. miklos aj dzurinda su oproti tomuto amateri. ti esta aj to, co predali (SPP) prinasa statu omnovacsi zisk ako predtym. a propo, SPP bolo stratove, dotovalo sa, resp. mali zisk 3-4 mld Sk.predalo sa, odvtedy stat ma 20mld SK rocne na dividendach, tie uz panovi Ficovi nesmrdeli, nekrical ze fuj pozrite aky je vysledok predaja SPP. celkovo ide o obrovske ciastky, statna pokladnica vybrakovana. vyber dani mizivy, dokonca sa bali do volieb zverejnit oficialne cisla, ktore boli hrozive. spravali sa ako bohaci na titaniku, ktori sa zabavali a chlastali aj ked sa uz titanik potapal. a ludi nestve ten, kto im peniaze zoberie a za par chechtakov im kupi poldeci, ale casnik, ktory im na konci zuru vystavi ucet. svako ragan by sa za hlavu chytal ze kde sa podel sedliacky rozum
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 17:06
Aj keby to bola pravda co vsade ako papagaje sustavne opakujete, tak ti"lavicovi" su v pachani skod na ludoch a tomto state absolutni amateri.Ak by ti laviciari toho napachali sto nasobok toho co ako zla platna opakujete, vzdy to bude len zlomok toho co tu napachala a stale pacha pravica.Ano Smer jej to umoznil.A to je jeho najvacsi"zlocin" ,ktory spachal na ludoch a tomto state .To mu laviciari pravom vycitaju a vycitat budu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. december 2010, 11:58
Pravica dokaze znicit vsetko,su to tvrdy individualisti, ale clovek pre nich nic neznamena.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. december 2010, 18:25
Nie je pravda, že neznížili daň na pohonné hmoty, v januári tohto roku znížili spotrebnú daň na naftu...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
19. december 2010, 14:05
v poslednom roku pol roka pred volbami znizili PHM a naftu a ete si povedzme okolko :D a tie tri roky fico asi rozlmyslal ako to asi spravi. nechapem jednu vec. kedy a dan zvysi, vsetci idu vesat dzurindu, ale ked im ju nakoniec tri roky fico neznizi, az na stvrty a este aj to o kuraci krok, tak sa ho este budu zastavat... okrem toho si povedzme, ze to bol isty ustupok autoprepravcom, ktorym sa znacne zvysili naklady kvoli nehoraznemu mytu. inymi slovami, uctvone sa znizila, ale aj tak to vyjde pouzivatelov nafty drahsie. ale nevadi, hlavne ze mozme povedat "znizilo sa".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. december 2010, 22:48
Rád Ti vysvetlím, čo nechápeš. Viac sa kričí pri zvyšovaní daní a menej potom, aby ich niekto znížil vo všeobecnosti preto, lebo zatiaľ čo zvýšenie dane sa na 100% premietne do zvýšenia konečných cien, vláda nemá nikdy záruku, či istotu, že sa to isté stane aj pri znížení dane. Áno, Fico asi tie roky špekuloval, ako to urobiť, aby sa to naozaj premietlo do konečných cien a prípadné zníženie dane neprinieslo zisky len výrobcom a predajcom. A keďže oni sa radi tvária ako "svätí za dedinou", tak to urobil v situácii, keď bol "národ" na nohách kvôli protestom kamionistov a výrobcovia a predjacovia boli verejnou mienkou donútení prisľúbiť, že o pokles dane znížia aj ceny. Keby to urobil ako plošné opatrenie spolu so zrušením poplatkov u lekára a znížením DPH na knihy, tak by si to verejnosť ani nevšimla a výrobcovia a predajcovia by neboli nútení to premietnuť do cien. Takže to Fico urobil veľmi múdro a šikovne, pričom zároveň umlčal aj tých nasrdených kamionistov, ktorí si - ako vždy a všetci - nechali prípravu na nový mýtny systém na poslednú chvíľu, ale najmä ich štve, že konečne budú musieť platiť aspoň trochu sa realite približujúce náklady a nebudeme im z našich daní do nekonečna prispievať na ich podnikanie, ktoré ešte aj ničí životné prostredie viac ako železnica.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 10:31
Pan Ondrus, jedno nechaoem, ze po tom ako neustale skandalizuju Smes a p. Fica nase media a tato kolalicia, ze nezvolite tvrdsi slovnik aj voci novinarom, ktorym by som jasne povedala, ze je zbytocne sa snimi bavit, lebo oni chcu jeho hlavu a nech spravi alebo povie cokolvek, oni si vzdy z toho vyberu len to, co oni potrtebuju. Ved je to na hanbu sveta ako pise Sme, kde nezakryto robi PR premierke a Fica sa snazi doslovne medialne popravit, tak ako to urobili doc. Labasovi a nakoniec aj Trnkovi. To naozaj nie je mozne nieco spravit pre vlastny, aspon, tyzdennik:Nie kazdy ma pristup na Interner. To, ze Slovo skrachovalo bolo aj v tom, ze jeho dostupnost bola minimalna, napr. v okr. N:M.nad Vahom ho nikde nemali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 12:10
A naco ? Tak ci tak je to plytvanie energiou a casom.Vsetko co Smer dosiahol ,alebo chcel dosiahnut je prec. Ako lonsky sneh.Venujme sa pricinam.Preco Smer nevladne?Preco tyra tych co mu verili a veria vladou zlepenca?Keby neziskal podporu, budis.Nepodporili ste, nechceli ste ? Tak vam treba.Aj ked aj to je barlicka.Aj v tom pripade zlyhal politik nie narod. Lebo to tomu narodu nedokazal vysvetlit.Co je neschopnost.Ako vsak nazvat stav ked vysverlis ,pochopili dali doveru ? A vysledok ? Nie nula ,ale velke minus.Vlada pravice.Da sa to nazvat inak ako HLUPOST? Nie volicov,ktori to tak ci tak odskace.Vedenia strany.Vedenie je vsak vo vnutri nie vonku ,kde podla predsedu chceme travit 95% energie a casu.Z opzicie ludom nepomahame ani nepomozeme.Naparovanim a podsuvanim sa pravici sa len ponizujeme.Nielen stranu, ale aj tych co ju volili.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 18:01
Má pravdu "Luda", načo toľko emócií, jednoznačne je tu zastupiteľská organizácia dôchodcov, ktorá má dať podnet na Ústavný súd SR.

A ak by vláda ani potom nezareagovala, čo bráni dôchodcom okrem zdravotných problémov a počasia robiť podobný hluk na verejnosti ako naši kamionisti minulý rok?
Veď vláda používa v majetkových aktívach v rozpočte to, čo dôchodcovia za minmulé roky vytvorili, nič iné najmä v čase krízy nemá k dispozícii. Ak by sa dôchodcovia posadili do čakární zdravotníckych zariadení či obsadili vozíky v hypermarketoch, nastal by za pár dní kolaps zdravotníctvba i maloobchodu. Je to sila, ktorú si málokto uvedomuje.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 20:11
Aby plakala s tymi, ktorych svojou neschopnotou do tohto marazmu dostala? Ako levi bojuju dopredu prehraty boj o prokuratora.Rovnako za dialnice ,ktore aj tak nik stavat nebude .Co keby si vsimli zivych ludi.Dochodcov,nezamestnanych, mlade rodiny.Oni su na barikady sucejsi ako 80 rocni starci,ktori by podla "mudrcov" mali bojovat za odrobinky zo stola ,ktory oni bohato v minulosti prestreli.Za 4 roky neurobili nic zo zlodejmi,ktori dochocov pripravili o polovicu zdrojov v soc poistovni.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 20:16
"lavicovu" stranu SMER? doplnenie titulku
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 11:34
Je to naozaj na hanbu, ako píše SME, ale my s tým naozaj nemôžeme nič urobiť. Je to súkromné médium a vždy sme mai dosť tvrdý slovník na novinárov, lenže to zjavne nevedie k žiadnej zmene. Usilujeme sa aj ohradzovať sa voči klamstvám, ale opäť máme len obmedzené možnosti, aby so to dozvedeli aj čitatelia, poslucháči, diváci. K Chatyv Alkov: rozumiem, že sa hneváte na Smer, že nie je vo vláde (ak to dobre chápem), ale nerozumiem, prečo za to viníte nás. Nemáme sa podsúvať pravici, ale pritom iba to by nás do vlády s ňou dostalo. My sa nepodsúvame a preto s ňou nevládneme. Smer získal 35%, v celej histórii iba HZDS malo v jednom volebnom odbodbí viac poslancov, ako Smer teraz, nemyslím si, že sme mohli získať ešte viac. Veď výsledok je o 5% lepší než pred 4 rokmi. Viem, že z opozície viac neurobíme, ale nám neostáva nič iné, než kritizovať a upozorňovať a burcovať ľudí. A to robíme, nie je pravda, že sa vybíjame len na GP. Veľa sme hovorili aj o dôchodcoch, o rodičoch a pod., ale to do médií nedokážeme dostať. Ja sa pravidelne stretávam s odborármi, s dôchodcami (JDS) aťď. Máte inú predstavu, čo a ako by sme mai robiť?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 16:09
SSN schvalil kodex novinara, ktory Sme hrubo porusuje, co tak im ho neustale pripominat? Naozaj nechapem, preco nejde nieco spravit, aby lavica , trebars aj spolu s odbormi, mala nejake tlacene periodikum. Upozornujem aspon na tieto body II. Základné hodnoty 2. Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov. III. Novinár a verejnosť 1. Novinár je povinný dôsledne si overiť každú informáciu, ktorú zverejní. Informácie si spravidla overí aspoň z dvoch od seba navzájom nezávislých zdrojov. 2. Novinár je povinný vždy uvádzať zdroj svojich informácií, ak nie sú tieto informácie všeobecne známe, alebo sa nepovažujú za všeobecne známe v odvetví, ktorému sa novinár venuje. Zdroj neuvádza v prípade použitia utajeného alebo dôverného zdroja. Takýto zdroj môže použiť v súlade s ustanoveniami tohto kódexu o využití mimoriadnych zdrojov, ktoré sú uvedené nižšie. 3. Novinár nezverejňuje žiadne informácie, o ktorých vie, že sú nepravdivé. 4. Za pravdivosť a správnosť textových, zvukových, zvukovoobrazových a obrazových agentúrnych informácií zodpovedajú agentúry a novinári nemajú povinnosť ich overovať. V prípade pochybnosti o správnosti údajov z agentúrneho servisu je novinár povinný informáciu overiť u ďalšieho nezávislého zdroja. 5. Novinár nikdy nemanipuluje s textovými, obrazovými, zvukovoobrazovými či zvukovými záznamami ani fotografiami. Prípustné sú len tie technické úpravy, ktorých cieľom je zlepšiť ich kvalitu, či zrozumiteľnosť. Koláže, montáže, rekonštrukcie či ilustračné záznamy musia byť jasne označené. 6. Titulky článkov alebo programov nesmú byť zavádzajúce, ani nepravdivé. To isté platí pre upútavky a reklamy, ktorými sa články a programy propagujú. 10. Novinár pri výkone svojej práce alebo v súvislosti s ňou neprijíma dary alebo iné výhody, ktoré by mohli ohroziť jeho nestrannosť a objektivitu, alebo ktoré sa dajú chápať ako pokus o ovplyvnenie jeho práce. Výnimkou z tohto pravidla sú bežne poskytované drobné reklamné predmety a občerstvenie na tlačových konferenciách a iných podujatiach určených verejnosti a zástupcom médií. 11. Ak náklady na cestu novinára, iné výhody alebo ich časť hradil niekto iný než novinár alebo jeho redakcia, primeranou formou na to upozorní čitateľa, poslucháča, alebo diváka. Prijať tieto výhody môže novinár iba v tom prípade, že by inak nemal možnosť informovať o významnej udalosti. 12. Novinár má právo na osobnú integritu. Ak sa ocitne v konflikte záujmov, najmä ak pracuje na úlohe, ktorá sa týka jeho rodiny, blízkych, obchodných alebo podnikateľských záujmov, informuje o tom redakciu. Ak redakcia rozhodne, že napriek konfliktu záujmov má novinár na úlohe ďalej pracovať, primeranou formou o tom informuje verejnosť. 13. Ak sa redakcia ocitne v konflikte záujmov, napríklad ak informuje o aktivitách svojho majiteľa, primeranou formou o tom informuje verejnosť. Novinár nesmie využiť vo svoj prospech informácie, ktoré získal pri výkone práce, pokiaľ neboli zverejnené. 15. Novinár sa politicky neangažuje, ak by jeho politická činnosť mohla viesť ku konfliktu záujmov a spochybniť jeho nestrannosť alebo objektivitu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 20:03
V prvom rade som nesmierne pocteny tym, ze sa v prostredi Smeru nasiel po rokoch niekto, kto nevie vsetko ,na rozdiel od tych co vsetko vedia,lebo nic nepochopili.Je to svetla vinimka ,lebo v Smere nie je zvykom pocuvat. Smer je ako hluchan v toku Naparuje sa aby ho bolo pocut co najdalej ,ale sam nepocuje nic.To sa mu casto stava osudnym.To sa pritrafilo Smeru.Zial zatial co za hluchotu hluchana plati hluchan sam ,za hluchotu Smeru platia ludia ,ktori mu verili a volili ho. ?ale nerozumiem, prečo za to viníte nás.? A koho ze by som mal? Vari len nie tych 35% co Smer volili?!?Smer integrovanim lavica prevzal absolutnu zodpovednos za min. 90% ludi v tomto state. ?Nemáme sa podsúvať pravici, ale pritom iba to by nás do vlády s ňou dostalo.? V tom je tragedia postavenia Smeru.V ziadnom pripade za danej konstalacie nie je v stave na realny chod spolocnosti vplyvat.Vladnutie s hocikym by bolo brzdenie rutiaceho sa vlaku, ale ani nahodou zmena kurzu. Cenu brzdenia Branovi vysvetlovat dufam netreba (SDL podskrtnute a spocitane).? My sa nepodsúvame a preto s ňou nevládneme.?Priznajme poctivo:. Podsuvali (pokus o zostavenie vlady)podsuvame ak hovorime ze zlepenec nevydrzi a budeme sa podsuvat lebo nerobime nic ,co by nam umoznilo vladnut bez posuvania sa pravici.Ak by to tak nebolo s kludnym svedomim prehlasime ,ze s nikym zo zlepenca do vlady nepojdeme.Tomu, ze sam Smer ziska 76 mandatov hadam neveri ani Fico ,ktory to sustavne opakuje. ?Veď výsledok je o 5% lepší než pred 4 rokmi? Kardinalny omyl !!! Vysledok je o 300 % horsi. Smer vladol a nevladne (100%) Smer prijde o vsetko co pozitivne za 4 roky dosiahol(100%) Smer pripravi lavicu na dlhu dobu moznosti vladnut.(100%?) Ak sa nestane zazrak,ze Smer ziska viac ako 76 mandatov (a bolo by to dobre ?). ?kritizovať a upozorňovať a burcovať ľudí.? To hravo zvladne pravica svojou politikou. Otazka co ma robit Smer je spravna ,ale na nespravnom mieste Predchadzat ju musia otazky co mal Smer robit a co naopak robit nemal.pred 5-mi rokmi a pocas 5-ich rokov.Tam je odpoved na otazku co robit dnes aby sa o 4 roky nezopakoval dnesok.Detaily ,je li zajem osobne .Ozvem sa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 21:13
No p. Chaty, ved ste nic nepovedali, obzerat sa do minulosti nema zmyslel, len sa treba poucit a ist dalej - jedine s cim sa da suhlasit je, aby sa nepodlizovali pravici, to ako by im davali pozehnanie na to, co teraz robia a co je absolutne dehnostujuce, vyzera to tak, ze im davaju pozehnnie na tie sialene kroky, ktore robia a ktore su pre vacsinu naroda neprijatelne. Treba ich nechat vyhnit , oni sa zozeru - pardon za vyraz - sami medzi sebou , hlavne Sulik a jeho opojenie mocou a zavadzanie partokracie zobudi aj tych slusnych praviciarov, co maju zmysel pre demokraciu, a kedze Sulik nema ani nahodou v umysle zdat sa cohokolvek, brat ohlad na rozhodnutia premierky ( co moze urazat velku cast jej volicov), a hlavne SDKU, ktora sa povazuje za lidra, na co Sulik ocividne kasle.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984