RTS: hanebné svetové prvenstvo

Rýchle zlúčenie STV a SRo podľa vlády zabráni hospodárskym škodám, lebo STV má mať v roku 2011 deficit 37 mil. €. Predpokladaná úspora 1,6 mil. však z toho nepredstavuje ani 5%. Minister kultúry navrhol, aby šéf RTS dostával 9-násobok priemernej mzdy – s možnými odmenami vyše 13-tisíc € mesačne. A  priamo ho vymenuje šéf jednej politickej strany, čo v civilizovanom svete nenájdete.
Počet zobrazení: 2543
telka-dialkoveovladanie-ilu-edwart-wisser.jpg

Ak by zlúčenie STV a SRo malo priniesť deklarované ekonomické aj ďalšie efekty, ak by malo byť zmysluplné, muselo by byť inak pripravené. A museli by mu predchádzať kroky, ktoré by sa týkali okrem nevyhnutných analytických a procesných podkladov najmä finančného stabilizovania oboch médií a vyriešenia ich zastaranej infraštruktúry vrátane budov. Tie však aj po zlúčení zostanú nevyriešenou prevádzkovou a technologickou záťažou.


Falošné gesto namiesto skutočných riešení

Tieto problémy mechanické zlúčenie nerieši, ale zato dáva jasne najavo, že skutočným cieľom je politické ovládnutie verejnoprávnych médií. Zlúčenie sa predkladá verejnosti ako zázračné riešenievšetkých chronických problémov a koaliční poslanci mu pritakávajú v poslušnej viere, že to tak jednoducho bude. V skutočnosti je to veľká Potemkinovská dedina. Zrýchlené prijatie tohto zákona vláda zdôvodnila údajnou hrozbou značnej hospodárskej škody, odvolávajúc sa na deficit STV v roku 2011 vo výške 37 miliónov eur. Lenže z návrhu zákona nie je zrejmé, ako zlúčenie vyrieši tento predpokladaný deficit. Hovorí o úspore vo výške 1,6 mil. €. Táto suma však netvorí ani 5% údajného deficitu televízie a nikde nie sú vyčíslené transformačné náklady.

Preto sa domnievam, že sa v budúcom roku neušetrí ani milión eur. Naopak, nikto neodpovedal na otázku, aké budú nevyhnutné transformačné náklady súvisiace so zlúčením. Okrem toho tento návrh prináša veľké riziká a nezvratné škody, či už ide o zásah do duálneho systému a do reklamného trhu, absurdné limitovanie vysielania STV na dve programové služby, právne problémy najmä vo vzťahu k autorským právam, ale aj právne problémy vo vzťahu k Európskej únii a napokon úplné spolitizovanie verejnoprávnych médií. Je to krok amatérsky, bez podkladov, bez riadnej odbornej a legislatívnej diskusie a ešte bol aj nastolený zásadným porušením legislatívnych pravidiel.

Zlúčenie STV a SRo je len jedno veľké gesto, ktoré sa falošne vydáva za razanciu, odvahu, reformu. V skutočnosti sa chronické problémy začali práve v posledných štyroch rokoch riešiť realistickým spôsobom, či už išlo o efektívnejší výber úhrad (tzv. poplatkov), ktorý bez ich zvýšenia prináša STV a SRo podstatne viac financií a zásadne znížil počet neplatičov alebo o zmluvu so štátom, vďaka ktorej sa znovu začala v SRo aj STV oživovať pôvodná tvorba.  Ale za štyri roky sa nedá napraviť to, čo sa zanedbávalo pätnásť rokov. Určite by sa malo nadviazať po zlepšení programov ďalšími zmenami vo financovaní, nie však cestou úplnej závislosti na štátnom rozpočte. Dnes je populárne hovoriť, že STV, to je katastrofa a nielen finančná. Áno STV má finančné problémy a veľké a nech si za to nesie zodpovednosť manažment, najmä tam, kde príčinou bolo mrhanie financiami. Ale je nespravodlivé tvrdiť, že STV sa nezačala v poslednom období programovo zlepšovať. Aj keď to nevie o sebe povedať ani samotná televízia, ani o svojich dokumentoch, o svojich kultúrnych magazínoch, o svojich pôvodných filmoch, seriáloch, klubových filmoch, ani o svojom spravodajstve, ktoré sa nezačína sériou príspevkov o vraždách a dopravných nehodách, ako je tomu v spravodajstvách súkromných televízií.


Koniec oživenia vlastnej tvorby

Tento trend, ktorý nastal vďaka zmluve so štátom a vďaka lepšiemu výberu úhrad, sa skončí skôr ako sa mohol rozvinúť. Aj preto, lebo pravica považuje za neefektívnu najmä vlastnú tvorbu. Upozorňujem na to tvorcov, ale i divákov a poslucháčov, ktorí si začali zvykať v poslednom roku na renesanciu pôvodných programov, nielen v rozhlase, ale už aj v STV. Toto oživenie sa skončí so zmenou financovania verejnoprávnych médií . A možno práve kvôli sľubu zrušiť tzv. koncesionárske poplatky a financovať verejnoprávne médiá len zo štátneho rozpočtu, sa rýchlo pristupuje k ich zlúčeniu. Pretože minister financií samozrejme nebude mať dostatok financií na uspokojenie potrieb verejnoprávnych médií a ich divákov a poslucháčov. Preto potrebuje zminimalizovaný vysielací podnik, to znamená predovšetkým verejnoprávne médiá bez tvorby.

Vrátením návrhu zákona parlamentu zdôraznil vážnosť situácie aj prezident republiky. Jeho najpodstatnejšia pripomienka bola všeobecná, ktorá spochybnila návrh ako celok. Odôvodnil to tým, že tento návrh nijakým spôsobom nezmenil základné atribúty fungovania verejnoprávnych médií, ich hlavné poslanie, hlavnú činnosť, nemení spôsob financovania a podnikania. A tak opäť podčiarkol vážne pochybnosti o účele takéhoto kroku.

Osobitnú pozornosť, ako to už pri platoch verejných činiteľov býva, si vyslúžil návrh, aby riaditeľ novej spoločnosti dostával 9-násobok priemernej mzdy. V kontexte aktuálnej sociálno-ekonomickej situácie a deklarovaného šetrenia je to naozaj škandalózne. Občanom to však umožňuje utvoriť si reálnu predstavu o pravdivosti slov a „predsavzatí“ predstaviteľov SaS, ktorej minister s takýmto návrhom prišiel.


Škandalózny plat pre vládneho služobníka

Jeho dôvody poodhalila jeho stranícka kolegyňa, poslankyňa Kiššová na zasadnutí Výboru NR SR pre kultúru a médiá, keď si poťažkala, že za nižšiu odmenu „nezoženieme“ generálneho riaditeľa. Myslel som si, že na túto funkciu bude súťaž, myslel som si, že budeme voliť. Myslel som si, že vláda a predstavitelia SaS konečne dodržia verejné prísľuby. Ale nie je to tak. Predstaviteľka vládnej koalície sa nechtiac preriekla. Vládna koalícia totiž už dnes zháňa kúzelníka alebo kaskadéra a predovšetkým svojho politického nominanta, aby si dal hlavu do slučky a aby s milostivo prisúdeným rozpočtom zredukoval všetko. A ak žobrácky rozpočet nedodrží, bude podľa zákona odvolaný.

Nečudo, že by sa odmena za takúto „prácu“ mala podľa návrhu vyšplhať až do výšky vyše 13-tisíc € aj s možnými odmenami. A tým sa len potvrdzuje skutočný účel tejto zmeny. Dal by sa skoncentrovať do troch slov: odstrániť, zohnať a dosadiť. Odstrániť súčasné orgány verejnoprávnych médií od členov rád až po manažmenty, zohrať ľudí, ktorí sú pripravení slúžiť súčasnej koalícii a dosadiť ich buď do rád, alebo na post generálneho riaditeľa.

Zlúčením STV a SRo vládna koalícia vyriešila iba jediný problém: svoj. Aby mohla stranícky ovládnuť verejnoprávne médiá. Ostatné problémy sa budú ďalej zväčšovať. Pretože tak ako problémom STV a SRo nebola ich samostatná existencia, tak ani ich mechanické zlúčenie ešte nič nerieši. Súčasný minister už sám radšej hovorí o začiatku reformy. Ten skutočný začiatok je príznačný: na prechodné obdobie, ktoré však môže trvať  dlhé mesiace, priamo vymenuje riaditeľa verejnoprávnej televízie a rozhlasu predseda SaS Richard Sulík. Na také niečo, aby bol riaditeľ verejnoprávneho média priamo menovaný predsedom politickej strany, si netrúfol v civilizovanom svete ešte nikto. Aspoň v niečom máme primát.

Autor je poslanec NR SR (Smer-SD) a bývalý minister kultúry

Ilustračné foto: ilu-edwart-wisser, prt sc STV

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
20. december 2010, 12:51
Ste normalni,rozumni ,vzdelani ludia.Naco ten plac?Pomoze to niekomu? Viete im v tom co robia zabranit? Dostali ste doveru ludi. Mohli ste vladnut a realizovat svoje predstavy.Nezvladli ste to.Ludia trpia Vasou vinou a vy namiesto toho aby ste sa zaoberali tym ako to zmenit placete nad tym ,ze pravica vladne pravicovo.Rozumiete tomu vy sami v Smere?Rozumie tomu niekto?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 14:21
Pozoruhodne rozumne napisane.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. december 2010, 17:42
musí mu byť jasné o čo ide. Odstrániť jedného (nepohodlného)človeka za každú cenu. Osobne pozerám tv-správy na všetkých programoch (okrem joj-to nie je spravodajstvo) a tie na stv sa mi pozdávajú najlepšie. To však je vec vkusu a ten nemusíme mať všetci rovnaký. Preto by som zachovanie súčastného stavu nemenil.Hovorí sa, že o peniaze ide až na prvom mieste a presunutie reklamy a s tým aj nemalého balíka do súkromných televízii môže byť jedným ohnivkom reťaze. A tých ohniviek má reťaz zvaná stv veľááá.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
20. december 2010, 18:48
Myslím, že poslanie akože nezávislého novinára Krajcera, zázračne sa ocitnuvšieho na poste ministra kultúry, je naplnené: rozrumil TV-konkurenciu privátnych staníc, ktorým slúžil. A stihol to zázračne rýchlo: pravda len preto, lebo je to súčasťou zápasu o priame politické ovládnutie poslednej TV. Kdeže je to od naivity minulej vlády, ktorá nechala šéfovať Zimkovú a jej SME-tím, lebo podľa zákona mali funkčné obdobie. Teraz zákon spláchne Nižňanskho a je to... Takto sa manipuluje mocou, amatéri!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
20. december 2010, 22:01
mňa by ale priamo zaujimalo, ako sa dostali k takému číslu v úsporách, respektíve k strate produkovanej STV?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
21. december 2010, 06:50
Niet pomoci , je to v háji. A tu vidieť ako je potrebné aby tá alebo oná garnitúra vládla. A Smer to nezvládol.Nevládne. A na národnom bohatstve sa idú páchať nenávratné škody. Nemám nič proti cudzincom-ale ako hovorí šéf ZSE, VSE, Heinekenu nie slovensky tak bude hovoriť šéf aj letiska a možno aj STV inou rečou. A Smer, žiaľ zlyhal. Nevládne.ˇASpička strany urobte reflexiu-dopadnete ako HZDS. A STV-je to aj vaše dielo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 08:29
Toto nikto nevie, aj preto si myslím, že tá úspora je fiktívna. Zachytil som informáciu, že vyše milióna ? má RTS oproti dnešným spoločným nákladom ušetriť tým, že zruší vysielanie myslím na stredných vlnách. A samozrejme, nie je nič jednoduchšie, ako čokoľvek zoškrtať a potom tvrdiť, že sa ušetrilo zlúčením. Uvidíte, presne to sa stane.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
21. december 2010, 10:02
Neviem ako vám čitatelom slova ale mne vadí aj ticho našich intelektuálov. Kde sú tí ochrancovia kultúry, kde, kde sú ich plamenné výzvy, kde. STV dopadne ako filmové ateliery na Kolibe. Bude z toho veľké nič. A taká Fialová ešte aj toho Krajcera podporí výzvou, a čo Horvát Emil, jeho otec sa v hrobe otáča.....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 11:45
Keďže túto poznámku píšete (Chytv Alkov) všade, napíšte napr. blog k tejto téme, budem rád. Možno budem súhlasiť, možno polemizovať, ale skutočne nerozumiem, čo vlastne mal Smer urobiť, aby táto vláda nevznikla, resp. čo má robiť teraz ako opozičná strana. Toto nie je plač, ale kritika. Vecná, argumentačne podložená, zrozumiteľná. Nerozumiem, prečo by sme toto nemali robiť ako opoziční poslanci. Veď práve takáto kritika a prezentovanie iných návrhov a pripomienok je základom opozičnej práce v parlamente. Myslíte, že je lepšie zostať ticho celé štyri roky? Keďže by toto naozaj mohla byť samostatná téma - aj užitočná, aj zaujímavá - fakt skúste si založiť ten blog (dá sa to aj pod prezývkou), napíšte k tomu nejaký ucelený názor a "podebatujeme" o tom. Vopred ďakujem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 12:06
Braňo, pomôže ak budete aktivovať informácie o tom, ako chápe zahraničie napríklad nový maďarský zákon Orbánovej vlády o verejnoprávnych médiách.
Tu ide totalita ešte otvorenejšie ďalej:
Nielenže zlúčia vraj z "ekonomických dôvodov" verejnoprávnu TV a rozhlas do jedného celku,
ale prijali zákon či možno iba politickú zásadu, že
každý zamestnanec verejnoprávnych médií nesmie byť nepriateľom vlády a opozičné správanie sa je neprípustné
nuž, Adolf by sa mal čo učiť...

Ale toto treba zverejniť a napadnúť, pretože ideme do hlboko totalitného tunela ako v 1939.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. december 2010, 21:41
Ja napr. neviem, co mal urobit SMER, ale viem, co mal urobit Marek M. skor nez odisiel z ministerstva - vykopnut tu prznicku legislativy Natasu S. Jedine, ze ju tam nechal Krajcerovi ako skrytu casovanu bombu :))) Inak slabina SMERU je stale jasna a to je medzera v public relations, konkr. narazam na "mienkotvorne" media, ktore vsetko, co sa v oblasti medii za ostatne 4 roky urobilo zhodili a terajsi marazmus pred verejnostou ospravedlnuju. A mozno sa malo urobit nieco inak - Niznansky sa nikdy nemal stat GR a ked sa uz stal, mal byt za svoje preslapy odvolany. Problemom boli aj neschopni clenovia rady, ked uz sa tam nasackovali ludia poplatni Smeru, mali tam bytaspon schopni ludia a to plati dvojnasobne pre rozhlas...kamaratsvo s Ivanom S. je sice plus, ale ved ti ludia nevedeli napisat ani normalne uznesenie:( No nic, ostava len dufat, ze predchadzajuce snahy este dostanu sancu a aj ju k dobru vyuziju...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. december 2010, 12:51
Po takmer dvojmesacom usili sa mi podarilo zaregistrovat.Aj ked stranka registraciu akceptovala na login a heslo nereagovala.Rovnako ako admin,ktoremu som pisal.Po dnesnom pokuse zalozit blok je odpovet ,ze login existuje.To viem.v diskusii.Blog vsak zriadeny nemam ,alebo ano? Ak mam ako sa don dostanem.Mapa stranky prazdna.Pomoc prazdna??? Stranka je podla mna maximalne neprehladna.Chyba cas prispevku .Niet sa podla coho rientovat ci su alebo niesu nove pripevky .Niekde je informacia o pocte prispevkov niekde nie...Zato vsade svietia nikomu nic nehovoriace IP adresy. Pomozte ak viete.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. december 2010, 11:33
To je skutočne trochu absurdné, že tu sa prestal uvádzať čas príspevkov a nameisto toho tu máme identifikačnú IP adresu. Potom sa nehrajte na možnosť anonymu, zaveďte autentickú neanonymnú registráciu (lebo IP adresou sa aj tak anonymita stráca) a nechajte miesto na uvedenie času príspevku. Alebo to nejde spojiť? Aj anonymné príspevky a ich čas?

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984