SaS - ďalší falošní liberáli

Liberalizmus bol núdzovým prístavom pre ľudí, ktorí sa chceli vyhraniť voči dominujúcej pravici. Vždy išlo o výsledok personálnych sporov, resp. delenia strán. Od roku 1995 na Slovensku „liberálne“ strany vznikajú ako pravicová alternatíva voči Dzurindovi. Z  hodnotového hľadiska sa od SDKÚ neodlišujú. Reklama pre SaS nie je len nástrojom, ale samostatnou programovou hodnotou.
Počet zobrazení: 1992
Richard Sulik-volby-billboard-Andrij Bulba.jpg

Približovanie programov jednotlivých strán v akejkoľvek koalícii je prirodzené. Spojenectvo núti každý subjekt vzdať sa časti vlastnej identity v prospech vzájomne prijateľného kompromisu. Lenže kresťanských demokratov alebo konzervatívcov napriek tomu možno v rámci pravice vždy odlíšiť nielen v tom, čo nechcú, ale aj v tom, čo chcú. O slovenských „liberáloch“ sa to povedať nedá.


Liberálne hodnoty – iba marketing

Dôvodom je, že slovenský liberalizmus ako vyhranený a hodnotovo jasne ukotvený ideologický smer nikdy neexistoval. Liberalizmus bol vždy len núdzovým prístavom pre ľudí, ktorí sa z nejakých dôvodov chceli vyhraniť voči dominujúcej pravicovej strane. Navyše vždy išlo o výsledok personálnych sporov, resp. delenia strán: DÚ „odišla“ z HZDS, SF zasa z SDKÚ. ANO založil Pavol Rusko, keď sa nepohodol s M. Dzurindom, ktorému predtým významne pomohol stať sa lídrom SDK(Ú). A vlastne aj SaS vznikla po tom, čo R. Sulík odišiel od I. Mikloša, presnejšie opäť od M. Dzurindu. Len si spomeňte, že ešte pol roka pred voľbami existovala možnosť predvolebnej koalície SaS a SDKÚ, ale zásadnou prekážkou boli výhrady „liberálov“ voči pravicovému expremiérovi.

Od roku 1995 na Slovensku platí, že tzv. liberálne strany vznikajú ako pravicová alternatíva voči Mikulášovi Dzurindovi. Z ideologického, hodnotového hľadiska sa pritom od jeho SDKÚ vôbec neodlišujú. ANO, SF i SaS kritizovali „Dzurindovskú“ korupciu, ekonomický klientelizmus, partokraciu a sústredenie moci v strane do rúk jedného, či dvoch ľudí. A z marketingových dôvodov k tomu pridali akože liberálne „postmoderné“ hodnoty: zrovnoprávnenie homosexuálov, rómsku problematiku, multikulturalizmus, SaS aj legalizáciu drog. Najvýraznejší úspech spomedzi „liberálov“ dosiahli Sulíkovci „remeselne“ najlepšie zvládnutým marketingom (cieľová skupina, nástroje komunikácie, posolstvá).


„AntiFicovstvo“ na prvom mieste

Lenže všetky „liberálne“ strany mali doteraz tú smolu, že ich hneď prvá účasť vo voľbách vyniesla do vlády. A v nej si už s negatívnym programom dlho nevystačia. SaS sa správa úplne rovnako ako jej „liberálne“ predchodkyne: po prvé, jej hlavnými posolstvami je stále to, čo nechce, po druhé, expresne sa vzdala svojich „hodnotových“ odlišností (homosexuáli, multikulturalizmus, drogy, iná politická kultúra pokiaľ ide o korupciu a klientelizmus).

Sulíkovci sú zástavníkmi „svätej“ vojny proti „Ficovi“. Takmer každým svojím vystúpením to dokazuje samotný šéf strany, ktorý útočí priamo na expremiéra (a už to predviedol aj mimoriadne nechutným spôsobom). Drvivá väčšina vystúpení vedenia ministerstva práce je cielená na diskreditáciu V. Tomanovej a jej tímu. A I. Matovič doteraz v parlamente nepredviedol nič iné, len primitívne útoky na Smer a najmä jeho šéfa. SaS nechce Fica a nechce Smer a je zrejmé, že toto predstavuje kľúčovú – a v tejto chvíli aj jedinú rozhodujúcu - „hodnotu“ jej „liberálnej“ politiky.

Tých, ktorými by sa mohla, sa okamžite vzdala, aby vôbec bolo reálne vytvorenie pravicovej vlády. Nebuďme voči SaS nespravodliví – „liberáli“ si museli vybrať medzi homosexuálmi, multikulturalizmom, „novou politickou kultúrou“ či drogami na jednej a „antiFicovstvom“ na druhej strane. Presadzovanie liberálnych hodnôt v koalícii s KDH bolo jednoducho od začiatku nemysliteľné. Richard Sulík pritom ani chvíľu neváhal – jasne povedal, že radšej bude vysvetľovať, prečo nelegalizuje marihuanu, ako to, prečo nevytvoril protificovskú vládu.


Klientelisti ako iní

Kauza Hayekovci a obrana M. Chrena, ako i nominácie SaS do štátnych firiem, keď sa na lukratívne posty dostali absolútni neodborníci, ale verní strane, či jej sponzori dokazuje, že ani novej politickej kultúry v oblasti korupcie a klientelizmu sa od SaS nedočkáme. Aj v tomto smere pokračuje v „liberálnej“ tradícii.

Prisúdiť SaS osud ANO či SF je však predsa len predčasné. Nielen preto, že v parlamente a vo vláde má silnejšie postavenie, ale najmä preto, že k marketingu a komunikácii pristupuje oveľa profesionálnejšie a zručnejšie. Už len fakt, že sú na Slovensku jedinou stranou, ktorá má podpredsedu pre marketing ukazuje, že reklama pre SaS nie je len nástrojom, ale samostatnou programovou hodnotou. A to v dnešnom svete, berúc do úvahy bohatstvo a postavenie ľudí z a okolo SaS vo svete médií, nie je málo. Práve naopak, nepochybne to umožní dlho udržiavať ilúziu o odlišnej SaS.

A to napriek tomu, že na pozadí falošného liberalizmu robí SaS tú istú ekonomickú a sociálnu politiku a presadzuje tie isté spoločenské a ekonomické záujmy, ako SDKÚ a KDH. Fanatický odpor k Ficovi (Smeru) navyše spôsobuje, že to jej poslanci robia ešte drastickejšie, bezhlavejšie a bezohľadnejšie. Bezmyšlienkovite presvedčení o vlastnej výnimočnosti a neomylnosti a naopak o automatickej zločinnosti všetkých, ktorí sú na opačnej strane.

Ilustračné foto: Andrij Bulba a internet



Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
03. január 2011, 10:43
Plne súhlasím s analýzou, je to pravdivé a výstižné. Sú to SOCIOPATI, teda ľudia idúci za úspechom cez mŕtvoly.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. január 2011, 13:27
fico pouraza vsetkyck okolo, aked mu to niekto vrati, tak ste s toho vsedci velmi pohorseni
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. január 2011, 14:09
To sú ich typické reakcie
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
03. január 2011, 21:51
Nuž, aj ja sa považujem za liberála - len neviem, či sa odvážite ma zaradiť k SaS. Liberalizmus má tiež svoje historické podoby, každý spoločenský systém môže mať aj liberálnu podobu. Preto sa hovoríme o liberalizme, žiada upresniť, o ktorú historickú podobu liberalizmu ide. V tomto prípade o buržoázny liberalizmus. A to naznačuje aj jeho historické obmedzenia.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
09. január 2011, 15:19
tak ako mam obavy ze u nas nie je demokracia, ale skor plutokracia - vlada bohatych, mam obavy aj v tom, ci u nas su skutocne politicke strany, alebo len rozne lobbisticke zoskupenia ktore dost casto vznikaju ad hoc kratko pred volbami - DU, ANO, SOP, ale aj SDKU (ktora sa mna rozdiel od ostatnych v dosledku mainstreamovej podpore udrzala), a najnovsie SaS. neverim ze taka KDH ma nejaky skutocny krestansky program, ked vstupila do vlady s neoliberalizujucou SaS, stranou ktora presadzuje potraty, homozvazky, legalne hulenie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. január 2011, 15:30
od normalizacneho komunistu k liberalovi nie je daleko :)))

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984