Povinná sloboda

"Dohodli sme sa, že vrátime druhý pilier do pôvodného stavu,"/ /uviedla po rokovaní koaličnej rady I. Radičová. Druhý pilier bude pre mladých ľudí , ktorí prvýkrát nastúpia do práce, povinný. Zhodli sa na tom lídri koaličných strán. Slobodný trh a sloboda jednotlivca v podaní vládnej koalície dostávajú nové dimenzie. Do učebníc politológie sa môže zapísať nový pojem: povinná sloboda.
Počet zobrazení: 2474
hands_in_shackles.jpg

„Dohodli sme sa, že vrátime druhý pilier do pôvodného stavu,“ uviedla po rokovaní Koaličnej rady predsedníčka vlády Iveta Radičová. V praxi to znamená, že mladý človek sa pred nástupom do prvého zamestnania už nebude „musieť“ rozhodnúť či bude sociálne odvody poukazovať do Sociálnej poisťovne alebo do niektorej z dôchodkových správcovských spoločností. Štát to vyrieši za neho. Minimálne na tri roky bude polovicu svojich odvodov posielať súkromným DSS. Či sa mu to páči alebo nie. Takto má po novom vyzerať možnosť slobodne sa rozhodovať v trhovej spoločnosti.

A napokon, prečo by to malo byť inak? Vláda síce nemôže zrušiť tento zlý, skorumpovaný a socialistický administratívno-byrokratický moloch s názvom štát, ale keďže na čele tejto ustanovizne sú v súčasnosti osvietení vládcovia, môžu aspoň brániť peniaze občanov pred sebou samými. Stúpenci minimálneho štátu a slobodného trhu tak konečne zachránia občanov pred zahadzovaním svojich odvodov do čiernej diery s názvom Sociálna poisťovňa. Hoci aj povinne.
 



Nie kadejaké úľavy alebo znižovanie daní. Tomuto sa konečne hovorí podpora podnikania! Štát privátnym správcovským spoločnostiam dohodí zákazníkov a akékoľvek riziko nesú na svojich pleciach (účtoch) občania. Ak by nedajbože čosi predsa len zlyhalo, ešte stále tu ostane štát, ktorý zatiahne akúkoľvek sekeru.

Tento model sa už vo veľkom aplikuje aj na bankách. Američania aj Európania takto zachránili chúďatká podvyživené a neľútostným trhom tvrdo skúšané finančné inštitúcie. Prečo teda tento osvedčený recept neskúsiť aj v iných odvetviach? Slovensko už rozvinulo ochranný štít nad DSS-kami, nasledovať by mohli ropné spoločnosti, výrobcovia liekov, telekomunikační operátori či developeri.

Keďže štát vie, čo je pre jeho občanov dobré, po povinnom vstupe do súkromného druhého piliera by mohla nasledovať napríklad povinná kúpa počítača s operačným systémom Windows alebo povinné vlastníctvo mobilného telefónu (štát predsa musí chrániť občanov pred informačnou negramotnosťou). Do zoznamu nových občianskych slobôd pribudne aj povinné vlastníctvo osobného automobilu (povinnú zákonnú poistku tu predsa máme, tak k tomu automaticky patrí aj auto, to dá rozum!) a tak ďalej.

Priekopníci nového politického štýlu zoskupení v strane Sloboda a Solidarita pred voľbami upozorňovali, že „ak nebudete dávať dobrý pozor, ani si nevšimnete kde všade vám je uberaná sloboda (štátom).“ Dnes predstavitelia tejto strany spolu s ostatnými koaličnými partnermi základné predstavy o slobode upgradujú. Obmedzovanie slobody štátom je škodlivé, ale jej obmedzovanie v prospech súkromných spoločností nie.

 

 

Z volebného programu strany Sloboda a Solidarita
http://www.strana-sas.sk/zasady_a_hodnoty

Sloboda

Súčasťou osobného úsilia jednotlivca o šťastie je sloboda. Nikto z nás nechce, aby nám náš sused alebo naša svokra hovorili čo máme robiť. Ak sa dôkladne zamyslíte, zistíte, že existuje jediný dôvod obmedziť osobné konanie a to ten, že by toto spôsobovalo ujmu inej osobe. Isteže, denne sa vzdávame časti osobnej slobody a odovzdávame ju svojej žene, svojim deťom, svojej kariére. Ale tento dar je dobrovoľný.

Ak nebudete dávať dobrý pozor, ani si nevšimnete kde všade vám je uberaná sloboda. Nevšimnete si, že ste nútený podporovať zo svojich peňazí kultúrne a náboženské inštitúcie, ktorých nielen že nie ste členom, ale ktoré majú program opačný vášmu svetonázoru. Nevšimnete si, že rôzne licencie udeľované štátom vám berú slobodu voľby pri podnikaní a nevšimnete si, že váš zamestnávateľ je nútený vám časť odmeny vyplácať v gastrolístkoch a nie v peniazoch. Možno sú to maličkosti, ale sloboda sa stráca po kúskoch. Obmedzovanie voľnej cenotvorby, prikazovanie kedy majú byť otvorené obchody, nariaďovanie koľko alebo kto smie pracovať a pod. Zrazu len zistíte, že vaša sloboda je obmedzovaná výrazne. Štátom.

Sloboda jednotlivca je dôležitá aj pre spoločnosť. Blahobyt budujú jednotlivci a čím viac slobody, čím väčšie možnosti majú, tým väčších vecí sú schopní. História to už mnohokrát ukázala. My nechceme produktívnemu obyvateľstvu odobrať väčší objem peňazí, aby sme sa následne mohli hrať na bohov a peniaze prerozdeliť tak, aby sa viac zotreli ekonomické rozdiely medzi ľuďmi. Tiež nechceme nimi kohokoľvek uprednostňovať a zasahovať do hospodárstva.

Predovšetkým chceme všetkých nechať na pokoji. Čo by sa stalo, keby sme minimalizovali zásahy do úsilia jednotlivca? Čo by sa stalo, keby sme nechali každého zbohatnúť ak chce (samozrejme tak, aby nenarúšal slobodu iným a neporušoval zákony), alebo aj nie, ak má iné hodnoty? Nuž, asi by sa každý usiloval o svoje osobné šťastie najlepšie ako by len vedel.

Teda len na zopakovanie. Strácame ju nenápadne, ale sloboda je jedným z najdôležitejších faktorov pri hľadaní osobného šťastia človeka a my sa chceme zasadiť o jej navrátenie do rúk jednotlivca v maximálnej možnej miere.


 


 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. január 2011, 13:08
Nejde o nic ine, len zabezpecit DSS bezpracne zisky. Ked uz tam mladi nechaju cast svojich penazi, ktora samozrejme budu chybat v Socialne poistovni, tak im velkodusne dovolia vystupit, to je od tejto vlady poriadne svinstvo voci vsetkym, tak mladym ako aj dochodcom.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. január 2011, 13:18
vypredajom narodneho majetku sa z jeho vlastnikov nevlastnici, cize chudobni. to vsak nestaci, musime este robit na panskom. stavaju sa z nas obcania druhej kategorie, sme povinni zivit svojich panov - sukromnikov, sukromne DSS, aby sa mali dobre. a mozno nas aj pochvalia za prikladne plnenie povinnosti...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
14. január 2011, 06:45
zdravotná poisťovňa PZP to je tiež povinné a nikomu to doteraz nevadilo. Až keď samozrejme Fickoví takzvaní odborníci povedia že je to zlé tak už je tu dôvod na nespokojnosť a zámienka očierňovať. Každá minca má predsa dve strany. Ak sa z dôchodkovým systémom niečo neurobí, odkiaľ bude štát brať peniaze na dôchodky budúcich generácií? navrhujem riešenie. Zrušiť povinnosť II. piliera ale zrušiť aj povinnosť štátu platiť starobný dôchodok.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 09:03
Moze niekto odborne a zrozumitelne vysvetlit tomuto analfabetovi aky rozdiel je medzi solidarnym a setriacim sposobom? Ze 2 dochod. pilier nezhodnocuje sporitelom ani inflaciu, takze nakoniec jednoducho povedane realne sa im ich penieze znehodnocuju a nakoniec vysledna suma bude podstatne v realnej hodnote nizsia ako v case, ked tam peniaze vkladali, ze 2. dochodkovy pilier patri k najvacsim tvorcom deficitu statu. Takze na neho doplacjau sucani dochodci, tym, ze na ich dochodky je menej penazi, vsetci pracujuci, lebo musia aspon tie jestvuj. dochodky sanovat kvoli vypadku sposobenym zavedenim a uplatnovanim 2. dochod. pilieru, cize aj zvysovanie dani je vdaka 2. dochod. pilieru, pricom fekt z neho bude nepodstatny a mnohym negarantuje slusny dochodok. Rovnako nik negarantuje, ze DSS mozu kludne zbankrotovat a vsetkym zostanu akurat oci pre plac a ich klienti odkazani na socialne davky statu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 09:45
Nie, nikto im to nevysvetlí, pretože nie je na to žiadna vôľa a ľudia nepoužívajú logiku. Stačí iba jednoduchá elegantná matematika, ked si predstavíme napríklad (použijem koruny), že ak zarába človek 15 až 20 tisíc korún a reálne dá DSSkám dajme tomu tisíc korún za rok tam má 12 tisíc, za desať rokov by tam malo byť (ak nerátame náklady na prevádzku DSSky) 120 tisíc korún. Reálne o desať rokov tieto peniaze už dávno nebudú stačiť, aby sa dalo z nich vyplácať mesačne dôchodok, lebo by nám mohli dávať teoreticky iba tisíc korún, ale reálne treba vedieť, že ani tých tisíc korún to nemôže byť. Lebo za tých desať rokov sú tam náklady DSS, ktoré oni celých tých desať rokov užívali ako svoj zisk. Ak by aj nejaké percento narástlo na našom vklade, tak je to stále v tej istej rovine, teda tisíc korún alebo v tom lepšom prípade dajme tomu tisícdvesto korún. Komu bude stačiť o desať rokov tých tisíc korún na slušné vyžitie? No nikomu, to znamená, že budú odkázaní na štátnu pomoc a štátny dôchodok k tomu, ale aký bude štátny dôchodok? A ešte čo ak DSS strachuje to potom nebude nič k štátnemu dôchodku. Samozrejme tí čo zarábajú viac ako som uviedla príklad tí budú možno dávať viac ako len tisíc korún DSSkám. Ale to znamená, že už dnes sú zvyknutí na určitý štandard, o ktorý nebudú chcieť prísť ani v starobe a tiež im budú reálne chýbať peniaze aj, ked tam budú mať o čosi viac, lebo o desať rokov budú iné ceny a životná úroveň bude stáť o mnoho viac.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 21:26
Lenže to sú sukromné spoločmosti a zo zákona treba im platiť.Čo ked skrachujú čo je viac ako isté kto to zaplatí-štát.Treba uvažovať trocha dopredu,odborník!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. január 2011, 19:14
"odvody".či do Prvého alebo Druhého piliera tvoria DôCHODOK. Spravovanie "povinných odvodov" zveriť "finančníkom",ktorí sú zodpovední za súčasnú krízu,je "VLASTIZRADA"!
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
17. január 2011, 10:56
Súdruh Feik, píšete: "Minimálne na tri roky bude polovicu svojich odvodov posielať súkromným DSS." Ste si istý? Nie je to náhodou tak, že do troch rokov môže vystúpiť kedykoľvek? Aj na druhý deň. Vám, komunistom, takéto detaily nie sú podstatné. A ešte jedna rada. Čo keby ste sa pokúsili postarať sám o seba, svojou prácou, umom a nečakať na to, čo Vám niekto dá (napr. štát)? Česť práci!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. január 2011, 12:15
Je nevyhnutné, aby si ľudia uvedomili, že aj staroba je súčasť života, na ktorú je potrebné myslieť od okamžiku, keď začínajú zarábať a nespoliehať sa na štát. Štát sa musí postarať o neschopných a nevládnych. Ak dáme štátu peniaze, o ktoré by sme sa mohli sami postarať, potom musíme počítať s tým, že štát nie je všemohúci Boh, ale vždy nejaká viac alebo menej lúpežná družina okolo Róbertka, Mikiho alebo Ivetky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. január 2011, 19:59
Sucasni dochodcovia mali zmluvu so statom,ze napriek malym mzdam sa stat o nich v starobe postara. Garantoval to majetok, ktory vytvorili, . Moc, ktora nastupila po r. 1989 nedorzala tieto dohody, hoci to kazda slusna moc robi, majetok rozkradla a teraz mladym vymyva mozog, ze mali na starobu mysliet.. Cakat od ludi, ktorych navyse uspory zdevalvovala a znehodnotila klausova menova reforma, ktora znizila v 1990 hodnotu realnych uspor viac nez desatnasobne. ze si nasporia na starobu, je bud neznalost veci, alebu nedostaok empatie. Neviem kolko mas rokov, ale taketo rady si daj za klobuk, je to hyenizmus a naplutie dochodcom do tvare.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984