Markíza: Nič než hlúpa propaganda

Inak ako takýmto kolosálnym úplatkom sa nedá vysvetliť, prečo nedal ani elementárny priestor opačným názorom. Dvakrát hovoril minister práce Mihál a názorovo ho „vyvažoval“ Ivan Mikloš. Redaktor si propagandistickú úlohu splnil. Na druhom pilieri nenašiel najmenšiu chybičku. Riziká? Nie. Jednostranné posolstvo, ani náznak kritiky, ani opačného názoru. Len ohlušujúca propaganda.
Počet zobrazení: 2233
telka-dialkoveovladanie-ilu-edwart-wisser.jpg

Ide o príspevok (nájdete tu) v jej hlavnom spravodajstve 12. januára 2011 s názvom Do II. piliera zaradia mladých. DSS-ky za takéto niečo museli predmetnému novinárovi zaplatiť prinajmenšom výlet na Aljašku. A to rovno vrtuľníkom, ktorým sa na Aljaške prepravoval aj Ivan Mikloš.


Niet nad druhý pilier

Inak ako takýmto kolosálnym úplatkom sa totiž nedá vysvetliť, ako sa mohol redaktor televízie Markíza Tomáš Velecký tak profesijne zdegradovať a vytvoriť reportáž o chystaných zmenách v druhom pilieri, v ktorej nielenže nedal ani len elementárny priestor opozičným názorom (v reportáži dostal priestor dvakrát minister práce Jozef Mihál a názorovo ho „vyvažoval“ jeho kolega z vlády Ivan Mikloš), ale priam s posvätným pátosom predstavil druhý pilier ako jedinú šancu, ako sa mladí ľudia môžu vyhnúť nízkym štátnym dôchodkom. Slovami nadovšetko „nezávislého“ redaktora, tí, ktorí nevstúpili do druhého piliera, „stratili možnosť našetriť si na dôchodok a v budúcnosti budú odkázaní na slabé štátne penzie.“ Latentne povedané: tí, ktorí tam vstúpili, v budúcnosti stopercentne budú mať penzie závratnej finančnej hodnoty.


To už redaktor Markízy povedať nemusel, v komerčnej reklame na DSS to v reklamnej pauze sexy školený hlas dopovie zaňho. Redaktor si svoju propagandistickú úlohu splnil. Jednostranné posolstvo redaktora doplnili pôsobivé obrazové zábery na uplakanú babičku pri slovách „slabé štátne penzie“. Sugescia ako vyšitá. Ani len náznak kritiky. Ani len náznak pochýb. Ani len náznak opačného názoru. Nič, len ohlušujúca propaganda.

Samozrejme, nikto od Markíze neočakáva, že bude kritizovať druhý pilier či DSS-ky. Je jasné, že záujmy nepustia a akcionári Markízy určite nepôjdu proti sebe. Len prečo taká neokrôchaná a slabomyseľná manipulácia? Veď manipuluje sa aj v zahraničí. Ale sofistikovane. Takto prihlúplo a násilne hádam nepropagoval nacistickú ideológiu ani Joseph Goebbels.


Hlavne nepochybovať...

Na druhom pilieri markizácky redaktor Velecký vo svojom príspevku nenašiel ani len najmenšiu chybičku. Že riziká? Nie, redaktor zdôraznil, že DSS-ky sú „preverené“, čo tam po turbulenciách na finančných trhoch a minimálnych garanciách. Že našetriť si na dôchodok dokážu len bohatí ľudia, zatiaľ čo tri štvrtiny slovenskej spoločnosti zarábajúcich pod 500 eur si nenašetrí ani na teplú vodu? Nie, implicitné posolstvo reportáže bolo jasné – každý si našetrí na švajčiarsky dôchodok.

Že pinochetovsko-pinerovskú dôchodkovú reformu nezaviedol okrem fašistického Čile žiaden štát okrem Slovenska a zopár postkomunistických štátov? A že žiaden z týchto štátov nezašiel tak ďaleko ako laboratórium menom Slovakia? Nie, koho by zaujímalo, že Európska únia a vyspelé ekonomiky takéto riskantné a nespravodlivé reformy odmietajú? Že druhý pilier odbúrava solidaritu z dôchodkového systému a umožňuje bohatým vrstvám sebecky uniknúť od spoločenskej zodpovednosti? Nie, druhý pilier jednoducho nemá chybu! Aspoň nie pre našu najnezávislejšiu a najobjektívnejšiu televíziu Markízu...


Nové krédo Markízy: Nemyslím, teda som

Je smiešne, že vo svete sa významní britskí, americkí či francúzski teoretici zaoberajú hlbokým výskumom skrytých foriem mediálnej manipulácie rôznymi podprahovými posolstvami, nenápadnými taktikami, gestikuláciou, účelovými intelektuálnymi skratkami a pod., zatiaľ čo na Slovensku novinári bez ostychu a naplno šíria tú najtupšiu propagandu, o akej sa už na Západe nikomu ani len nesníva. Bez náznaku vyváženosti, bez čo i len malej dávky opozičného názoru, bez akejkoľvek plurality názorov.

Otázka znie: načo by sa slovenskí novinári namáhali a vzbudzovali aspoň zdanie objektivity? Veď DSS-ky im zaplatia dáku tú Aljašku. A im predsa profesijne nič nehrozí. Koho by už na Slovensku prekvapovalo, že namiesto spravodajstva nám väčšina médií ponúka len prihlúplu propagandu? To, čo je inde anomália, to je u nás norma. Sme ohlupovaní zo všetkých strán – televíziami, novinami, časopismi, koncernami, kartelmi, politikmi, celebritami. Krédo našej spoločnosti sa mení na anti-karteziánske: nemyslím, teda som. A Markíza nerobí nič iné ako iné médiá. Len je proste najpriamejšia a najvulgárnejšia. Čo dodať? Hádam len popriať pánovi Veleckému peknú lyžovačku.   

Vyšlo na blogu Ľ. Paholkovej

Ilustračné foto: edwart-wisser



Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
14. január 2011, 11:36
Markíza je už ako tá stará jalovica. Už dávno je nám známe, že z jalovej kravy teľa nebude - teda nemá žiadnu hodnotu. Dá sa predať na mäso a kožu to je jediné jej využite, ale aj to mäso je tvrdé a staré na spracovanie i koža je nepoužiteľná na spracovanie, lebo je spráchnivená akoby bola plná molí. Celý svet vie, že systém o ktorý sme tu v 89 bojovali - stratil svoju tvár ihneď po štátnom prevrate v Československu. A 20 rokov tu máme iba akési dozvuky. Demokracia je už od prvých ponovembrových rokov pasé - to iba naši mladí si to ešte nevšimli. Vonku už dávno hovoria o postdemokracii a hľadajú nový systém. My sme tu "vďaka" nedoukom stále ako lazníci akoby pánubohu za chrbtom. Ale hlavná vec, že Dzurinda bol na 10 minút u pápeža a vraj ho pozval na Slovensko, ale som zvedavá, že kto to zaplatí?, lebo návšteva pápeža nie je lacný špás.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 12:03
Chvíľku vydržte a Róbertko a jeho družina sa o nás postarajú. To budú dôchodky. To budeme len ležať a na dovolenku chodiť. Do Soči a po ceste naspäť pôjdeme do mauzólea.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 12:14
No v Soči som jaživ nebola - ani sa tam nezberám, ale Danko na Sibíri majú pre vás pripravené pracovné tábory, žeby ste mali možnosť si privyrobiť na dôchodok a mohli zasielať DSSám na ich honosný život v danových rajoch.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. január 2011, 17:15
Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítel socialismu, že chci obnovit kapitalismus, že jsem ve službách světového imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků. Byly to všechno lži, protože brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň, sám odstoupím z funkce. Pro mne není rozhodující, s jakým slovem jsou sociálni jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismus. Skutočne zvíťazila pravda? Tak ju skúste niekde hovoriť... Za svůj třetí úkol považuj i podporu toho, co vede k lepšímu postavení detí, starých lidí, žen, téžce pracujících, příslušníkú národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoli dúvodú húře než ostatní. Žádné potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale nabízeny těm, kteří je nejvíc potřebují. Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociálni otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. Toužím po takové republice víc než kdo jiný. Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoli jiného. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor! Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražovaní? Mnohokráte a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na svých tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoli sociálních krizí a podobně. Žádné gigantické zdražovaní nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme. Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš štát šetřit na investicích do školství a kultúry. Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesúm, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátám základních sociálních jistot, musí naši ekonómové přijmout prostě jako úkol, který jim byl zadán. Zde neplatí žádné: NEJDE TO."
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. január 2011, 14:07
Som presvedčený že to čo píšeš nieje s tvojej hlavy!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
17. január 2011, 14:52
zastavím sa u pár faktov a pár tvrdení tohto článku: tvrdenie prvé - druhý pilier vraj nezaviedli nikde len v čile a pár postkomunistických štátách. fakt: kapitalizačný dôchodkový systém majú v USA, majú v kanade, majú v británii. ano, nevolajú to druhý pilier, ale princíp je rovnaký. Vaôlnú časť dôchodku má napríklad kanadský dôchodca z fondov ktoré obchodujú z jeho odvodmi na burze. to autor tohto článku však už nepíše, nehodí sa. Najprv smietka v ovlastnom oku, potom brvno v cudzom - také autora tohto článku zjavne neučili...
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#3
Milan Mašcuch
17. január 2011, 20:10
Mňa prekvapuje drzosť s akou si vláda dovolí vnucovať ľuďom spôsob akým si majú zabezpečovať financovanie staroby. Ako si to vôbec môžu dovoliť ?! V podstate robia z mladých ľudí svojich poddaných. To, že môžu potom, keď im už nanútili vstup do nejakého spôsobu financovania budúceho dôchodku, zmeniť ho, je prezieravé darebáctvo. Pre osobnú slobodu občana musí platiť, že si sám a hneď od začiatku vyberie spôsob zabezpečenia svojej staroby. A o dôchodcovských spoločnostiach sa aj darmo vyjadrovať. Kto vie, nech oznámi, koľko z nich má materskú spoločnosť na Slovensku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 11:56
americkych dochodcovskych spravcovskych spolocnosti, ktore podnikali s usporami doverciveho obyvatelstva krachli. tato tema je velmi rozsiahla a pomerne zlozita, mozno sa k nej pan Ondrus alebo niekto iny este vrati...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
18. január 2011, 15:48
Pan Mascuch Vy ste nejaky anarchista,ked Vam vadi,ze vlady ludi nutia sporit si na financovanie staroby,ci ak tie peniaze idu do Socialnej poistovne uz Vam to nevadi?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 11:39
ja zas viem, že kanadskí dôchodcovia chodia po svete ako turisti a žijú z kapitalizačných pilierov velmi slušne.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
19. január 2011, 11:56
vaš prispevok naznačuje že funkciu robertka pre terajšiu koaliciu zabezpečujete vy

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984