Protištudentská konšpirácia

"Štrajkový výbor študentov (ŠVŠ) sa dnes vo večerných hodinách za prítomnosti predstaviteľov strany Smer dohodol s čelnými predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov (KOZ) na spoločnom štrajku, ktorý sa uskutočni počas prvého februárového týždňa." Tlačovú správu odvolávajúc sa na vyhlásenie koordinátora ŠVŠ Karola Klobušického, uverejnili viaceré médiá. Až na to, že Karol Klobušický žiadne takéto vyhlásenie médiám neposlal.
Počet zobrazení: 3145
demonstracia_proti_skolnemu_2004_nam_SNP.jpg

Všetko sa začalo v nedeľu 16. januára krátko popoludní, keď Štrajkový výbor študentov (ŠVŠ) uverejnil tlačovú správu, v ktorej protestuje proti plateniu zdravotných odvodov pre študentov nad 26 rokov a proti spoplatneniu externého štúdia. „Štrajkový výbor študentov so znepokojením vníma postupné zvyšovanie priamych aj nepriamych nákladov pre študentov vysokých škôl,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Deje sa to prostredníctvom novely zákona o zdravotnom poistení a novely zákona o vysokých školách.“ Odozva nenechala na seba dlho čakať a vyhlásenie prebrali všetky relevantné slovenské médiá.

Večer niečo po ôsmej sme sa stretli v ružinovskej kaviarni s predstaviteľmi Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ). ŠRVŠ je na základe zákona o vysokých školách oficiálny reprezentant študentov vysokých škôl a minulý týždeň spustila kampaň proti plateniu odvodov študentmi nad 26 rokov. Aj preto sme s našou aktivitou oslovili tohto oficiálneho reprezentanta vysokoškolákov s cieľom koordinovať spoločné aktivity.

Okolo pol desiatej predstaviteľovi ŠRVŠ zazvonil telefón. Redaktorka TA3 chcela vedieť reakciu ŠRVŠ na to, že Štrajkový výbor študentov, strana Smer-SD a Konfederácia odborových zväzov chystajú na začiatok februára štrajk. Štrajk? Odborári, Smer-SD a študenti? Čo je to za nezmysel?

Prihlasujem sa do svojej mailovej schránky a v pošte pre médiá (medzi adresátmi bol aj portál noveslovo.sk) nachádzam e-mail od Karola Klobušického odoslaný o 21:00, teda v čase keď Karol Klobušický sedel vedľa mňa a spokojne popíjal kofolu. Bez počítača, z ktorého by mohol odoslať akýkoľvek e-mail.

Od karol.klobusicky@centrum.sk
Dátum 16. januára 2011 21:00

Vazeni novinari,

v prilohe najdete informaciu a vyhlasenie Strajkoveho vyboru studentov (SVS) k planovanym strajkovym aktivitam.

S uctou
Mgr. Karol Klobusicky

Otváram prílohu, v ktorej sa nachádza tlačové vyhlásenie. „V nedeľu 16. januára som sa vo večerných hodinách stretol ako koordinátor Štrajkového výboru študentov  (ŠVŠ) s čelnými predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov,“ uvádza sa vo vyhlásení, pod ktorým je podpísaný Karol Klobušický. „Prerokovali sme možnosti zapojenia odborov do plánovaných protestov ŠVŠ v súvislosti s intelektuálnou genocídou, ktorú na študentov chystá minister školstva Eugen Jurzyca. Vzhľadom na spoločné postoje k otázke spoplatnenia zdravotných odvodov pre študentov nad 26 rokov a k ďalším chystaným krokom rezortu školstva  sme sa dohodli na konaní štrajku počas prvého februárového týždňa. Detaily ohľadom jeho podoby a realizácie budú včas spresnené. Stretnutie sa konalo za prítomnosti predstaviteľov strany SMER, ktorý spomínanej aktivite vyslovili plnú podporu a prisľúbili všemožnú pomoc.“

Karol okamžite volá redaktorke TA3 a informáciu dementuje. „Tlačové správy z agentúrneho servisu TASR si neoverujeme,“ bráni sa redaktorka. „Ako ale mám verifikovať, že ste naozaj Karol Klobušický?“ Neuveriteľné. Správa zo servisu TASR výjde bez overenia, ale telefonát je menej dôveryhodný ako nejaký e-mail odoslaný z vymyslenej adresy? Dementi o 23:04 rozposielame do všetkých relevantných médií:

„Štrajkový výbor študentov (ŠVŠ) dementuje medializované informácie o stretnutí s čelnými predstaviteľmi strany Smer-SD a Konfederáciou odborových zväzov. K žiadnemu takémuto stretnutiu nedošlo a v čase kedy bolo toto tlačové vyhlásenie odoslané médiám (t.j. o 21:00) sa nachádzali aktivisti ŠVŠ Karol Klobušický a Michal Feik v kaviarni v Ružinove bez prítomnosti spomínaných predstaviteľov (za prítomnosti ďalších svedkov). Navyše, tlačové vyhlásenie bolo odoslané z inej e-mailovej adresy (mail karol.klobusicky@centrum nepatrí Karolovi Klobušickému). Je zvláštne, že táto správa vyšla bez overenia. Túto aktivitu vnímame ako jasnú snahu spolitizovať študentské hnutie, čo zásadne odmietame. Štrajkový výbor študentov bude zvažovať právne kroky.“

Napriek tomu 23:19 na internetovej stránke ta3.com vychádza tlačová správa o štrajku v spolupráci s odborármi v pôvodnom znení. Karol opäť volá do TA3. Až po druhej urgencii televízia sťahuje nepravdivú správu z internetovej stránky. Článok o štrajku ale ostáva na portáli sme.sk celú noc a postupne sa prepracoval na prvé miesto spomedzi domácich článkov. Niekoľko tisícok ľudí už vie, že študentskí aktivisti sa spájajú s opozíciou a odborármi sa dohodli na spoločnom štrajku, ktorý sa uskutoční začiatkom februára. Koľkí z nich si prečítajú ráno opravu, že žiadny spoločný štrajk sa nekoná?

Stroj pochybností sa dal do pohybu. Sú protestné študentské aktivity politicky riadené stranou Smer-SD a odborármi? Manipulácia, ktorej cieľom môže byť jedine spochybnenie a spolitizovanie protestných aktivít hneď na začiatku. Málokto ale uverí, že to všetko môže byť inak.

Foto: Michal Feik

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. január 2011, 13:24
skor by som od vas ocakaval stanovisko k zmienovanemu strajku, ako nejake zmatocne prehlasenia. ved ta studentska rada realne existuje a pokial vy ste sedeli niekde v kaviarni, mohli konat bez vasho vedomia. iste sa to vsetko casom vysvetli. budem rad ak zareagujete na na samotnu temu - Strajk studentov proti zavedeniu skolneho a dalsim opatreniam ako su zdravotne odvody. ved nie je ziadnym tajomstvom, ze mnohi studenti z financnych dovodov musia studium prerusovat aby si zarobili a potom mohli robit dalsie semestre...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. január 2011, 13:49
To že sa to takto stalo je velmi dôležité---inak by sa to nestalo.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
17. január 2011, 13:54
No, zacina byt veselo! Proti spinavej hre spod stola sa treba postavi, drzim Vam palce. Chlapci, drzte sa! Ktosi vie, ze ma vo Vas silneho oponenta, preto sa uchyluje k takymto odpornym tahom. Treba to vzdy odhalit! Ide o hnusny zamer spochybnit aktivity studentov, pokus o ich kompromitaciu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. január 2011, 15:50
Pán Anton, to, že sa niekto do nás pustil, je práve reakciou na naše vyhlásenia aj kroky. Prečítajte si článok, ktorý vyšiel dnes http://www.noveslovo.sk/c/26669/Nenapadne_skolne
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. január 2011, 17:17
Neviem, neviem, mne to pripadá ako nepodarená snaha Klobušického zviditeľniť sa. Mail karol.klobusicky@centrum.sk bol určite používaný v roku 2006: http://www.recesia.sk/index.php?session=0&action=komentar&article=1143102648&page=2 Podľa obsahu príspevkov súdim, že v tej diskusii prispieval Klobušický osobne a odporučil spoludiskutujúcich na túto mailovú adresu. teraz ju zrazu nepoužíva?
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#4
Milan Mašcuch
17. január 2011, 19:55
Je dôležité študentov,ako najrevolučnejšiu časť populácie, ak začínajú chápať, kam ich táto pravicová vláda vtláča, buď prikloniť na stranu pravice a ak to neide, tak zdiskreditovať jej aktivistov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. január 2011, 21:03
no, to ze ju pouzival v roku 2006, este neznamena,ze ju pouziva aj teraz...predsalen je to skoro 6 rokov rozdiel...navyse v spominanom case sedel s autorom tohoto clanku v kaviarni bez notebooku...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 13:01
Myslim ze tento clanok to vystihuje dokonale. http://petkokralovic.blog.sme.sk/c/253578/Ako-Klobusicky-namotal-media-a-spravil-pri-tom-hlupu-chybu.html
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 15:49
Michal, viaceri vieme, co je SVS zac, preto ma prekvapuje, ze si sa k nim pridal. V case, ked som ta poznal si s nimi nedrukoval, to asi prislo neskor. Klobusicky a Kolesik sa tuto iniciativu studentov PriFUKu, VSVU a VSMU pokusili vyuzit na to, aby sa dostali do parlamentu. Ako vieme, podarilo sa to iba Kolesikovi, na ktoreho, pokial ho niekto nepoznal uz v minulosti, si mohol kazdy spravit nazor po precitani jedneho jeho rozhovoru. BTW celkom verim, ze to SVS poslalo samo. A aby vytvorilo "nalady", tak to akoze neskor stiahlo. Vobec by ma to neprekvapilo. Raz sme na podobnu udalost v SRVSke reagovali - este ze sme v tom case vsetci sedeli na UIPS. Anyway, aj tak ziadne protesty nebudu, ako neboli ani v roku 2006.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 15:55
Pan Anton, existuju 2 studentske organizacie: - SRVS (Studentska rada vysokych skol) je riadny zastupca studentov na Slovensku, su/mali by v nej byt zastupcovia z kazdej VS, je poradnym organov ministerstva skolstva - SVS (Strajkovy Vybor Studentov) su jednotlivci bez akejkolvek reprezentativnosti, ktori si naschval zvolili podobnu skratku, ako ma SRVS a sem-tam mutia medialny priestor, hoci nemaju nijaku zakladnu - napr. dvaja spominani predstavitelia M. Feik a K. Klobusicky su uz davno vystudovani. A prave tato druha organizacia - SVS - vydala/nevydala tu tlacovu spravu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 02:35
pekne sa nam klobusicky vyfarbil. na jeho mieste chodim po kanaloch, takto zhovadit studentske hnutie...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
19. január 2011, 18:54
"Túto aktivitu vnímame ako jasnú snahu spolitizovať študentské hnutie, čo zásadne odmietame. Štrajkový výbor študentov bude zvažovať právne kroky," dodal Klobušický, ktorý v parlamentných voľbách 2006 kandidoval za Komunistickú stranu Slovenska. je to pre mna zvlastne, ked kandidat na poslanca NRSR teraz nieco vnima ako jasnu snahu spolitizovat. nie je samotna jeho participacia spolitizovanie? a v mene akeho studentskeho hnutia sudruh Klobusicky hovori? hnutie, to su uz aj traja studenti, nie?
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
23. január 2011, 11:56
ze za nim stoja dokonca aj studenti?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 21:59
...myslim, ze aj v tomto pripade plati stare zname - v jednote je sila, co Vy na to? ...mozno sa da diskutovat o tom, ci je KOZ a jeho funkcionari "uprimni a nezistni" predtavitelia pracujucich, ale tak isto sa da diskutovat aj o SRVS... ...no myslim, ze pri sucasnej vlade su rovnako ohrozeni aj studenti aj pracujuci a jedni potrebuju na svoju mobilizaciu KOZ, druhi SRVS, tak si myslim, ze je v zaujme oboch skupin, aby sa zjednotili a ich predstavitelia tahali za jeden povraz a nenechali sa ani postvat proti sebe, ale ani sa dat uplatit - radicova si dobre uvedomuje, ze zjednoteny odpor studentov a pracujucich by neustali...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984