Predsedníčka vlády odkázala študentov na sociálne dávky

Predsedníčka vlády na stretnutí s oficálnymi zástupcami študentov vysokých škôl odporučila vyhnúť sa povinnosti platiť zdravotné odvody tým, že požiadajú o dávky v hmotnej núdzi. Iveta Radičová tak študentov de facto zaradila do skupiny sociálne odkázaných občanov. Portál noveslovo.sk prináša reakciu Študentskej rady vysokých škôl v plnom znení.
Počet zobrazení: 1630
prazdne_vrecka.jpg

"Premiérka nás prekvapila riešením, podľa ktorého sa môžeme tejto povinnosti vyhnúť tým, že požiadame o dávky v hmotnej núdzi, čo v praxi predstavuje komplikovaný byrokratický proces. Preto sme radi, že nám prisľúbila novelu zákona, ktorá už v apríli môže vrátiť situáciu do stavu pred novelizáciou.

Myslíme si však, že vláda, ktorá zaraďuje študentov vysokých škôl k občanom odkázaným na dávky v hmotnej núdzi, nielen že nemôže budovať vzdelanostnú ekonomiku, ako deklaruje vo svojom programovom vyhlásení, ale vyjadruje aj svoj celkový postoj k postaveniu vysokoškolského študenta v spoločnosti. Navrhované riešenie zároveň nie je riešením pre študentov pracujúcich na dohody a pre študentov-SZČO, ktorí sú takto motivovaní nepracovať, resp. pracovať načierno. Je to ďalší krok k znižovaniu sociálneho statusu študentov vysokých škôl, preto vyzývame vládu a najmä ministerstvo školstva k tomu, aby sa v právnom systéme SR konečne zadefinoval status študenta spolu so všetkými sociálnymi právami, ktoré mu prináležia v modernej Európe.

ŠRVS SR sa nestotožňuje s riešením predsedníčky vlády Ivety Radičovej, aby boli študenti považovaní za sociálne prípady."


Juraj Tilesch
predseda Študentskej rady vysokých škôl

www.srvs.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
22. január 2011, 12:25
studenti, ich status, vzdelanostna ekonomika ich zaujima len odtial a potial, kym z toho mozu byt nejake ksefty pre spriaznenych ludia alebo firmy. v kapitalizme nic nedostanete zadarmo, treba si to vybojovat a vytrucovat...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. január 2011, 12:35
V podstate si to zaslúžia i keď česť niektorým ktorý vidia dalej ako na špičku nosa.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
22. január 2011, 17:04
Ked ich predchodcovia rucali ten system co garantoval to nenavidene bezplatne vzdelavania sluboval isty Panek s Vaskom i Milanom ,ze sa zastanu tych ,ktorym sa bude kridit.Ten prvy sa da vyguglit ten druhy je k mani v stoviezate a ten treti sa prehania na Zahori po golfovych travnikoch.Treba ich dostat na barikady a premierka urcite zmeni ton.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
22. január 2011, 17:52
Študenti, a čo ste od našej premierky čakali? drevené kačičky alebo nebodaj čakáte, že vás začne ešte v tomto veku kojiť? Ona má to svoje vzdelanie, ona nevie čo je to študovať po roku 89. Ona nikdy nezažila to - čo zažívate dnes vy. Ona mala to šťastie, že vzdelanie jej poskytlo ešte naše socialistické školstvo a to veru takto vzdelaní ludia už zabudli ako sa hovorí, že zabudla krava, že bola teľaťom. A dokonca nemusela ani cestovať ďaleko do školy lebo Bratislava bola, je a asi zostane baštou VŠ. Mala kde bývať a mala kde nocovať, nemusela zháňať internát a pod. Preto nemá význam strácať čas v diskusii s priemerkou - žiadnej konkrétnej odpovede sa aj tak nikdy nedočkáte. To ste si naozaj ešte nestihli všimnúť za to obdobie, čo ona predsedá tejto pravicovej vláde?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 11:19
nedá mi nereagovať na tento Váš príspevok, ako aj na iné: Ste veľmi jednoduchý človek. Všetko Vám je jasné. Ako volovi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 11:36
Súdružka je tvoja mama aj stará mama. A vám je zasa všetko komplikované ako oslovi. Aj ten rozume kam má ísť, ked pred ním ťahá človek ovos.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 13:22
moja stará mama žila za Rakúsko-Uhorska, mama chodila na strednú školu k rádovým sestrám, takže ťažko mohli byť súdružkami. Na druhú časť tvojej odpovede len toľko, že riešiť situácie v politike, ekonomike a vôbec v živote je zvyčajne komplikované. Len tí jednoduchší to vedia okamžite a jedine správne. Matematikovi stačí jeden protipríklad, aby mu vyvrátil teóriu. Vám, komunistom, stačí jeden príklad, aby teóriu potvrdil. Ak tomu rozumieš. Asi sotva.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 14:39
obcas sa treba postavit pred zrkadlo a povytlacat uhry, clovek pride na ine, lepsie napady a myslienky...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. január 2011, 16:00
zato ze ste veriaci krestan este neznamena, ze kto povie jednoduchu holu pravdu, ze musi byt podla vas automaticky jednoduchy clovek. Vzdy, ked vam praviciarom niekto stupi na otlak okamzite mate zatemnenie mozgu. ihned dokazete ocarit svojou mudrostou, ktoru ste zaiste ziskali v klastore alebo sa mylim a ste jednoducho svaty za dedinou. iba tak sa da vyvetlit ako ste naramne hrdy obcan SR a nebudem daleko ak poviem, ze aj madar ako repa.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
25. január 2011, 19:23
ale,ale pani Grajciarova ved vy marxisti-leninisti ste vzdy boli internacionalisti
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. január 2011, 20:43
Slávia ty iba rýpeš a figu borovú vieš. už niekoľko krát som sem písala, že som konzervatívec a ak tak veľmi chceš tak aj republikánka a toto by ti malo stačiť ako vysvetlenie. ked budeš vedieť o čom to je, tak potom sa zapoj do diskusie. okrem toho som takzvaná pacifistka a to nič nemá marxom ani leninom. a vôbec nemám čas sa tu s tebou hajkať ako malé deti na skrývačku alebo hádanky.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984